Trendigt hotell, smidiga transporter och två härliga stadsdelar (Berlin, Tyskland, 12-13/7, 2012)

I onsdags var det dags för hotellbyte för att testa ett annat hotell. Valet föll på trendiga nhow Berlin (www.nhow-hotels.com/berlin/). Hotellet ligger en bit utanför absoluta centrum vid floden Spree och marknadsför sig som ett ”musikhotell”. Det innebär bland annat att du kan låna upp en gitarr och förstärkare på rummet om du känner för det.

nhows frukostbuffé är underbar, men inte revolutionerande. Miljön är desto trendigare!

Inredningen är extremt trendig med knalliga färger och böljande organiska former. Det känns ultrahippt just nu, men frågan är ju hur det framstår om 5 år? 140 euro för ett dubbelrum med härlig frukost känns helt OK, men det förtas lite av att man har mage att ta 10 euro per dygn och dator för en otroligt krånglig och slö internetanslutning. För bättre fart på uppkopplingen ville hotellet ha nästan 18 euro. Att internet inte ingår i rumspriset i dag känns ungefär lika modernt som när man var tvungen att köpa polletter för att få värme på rummet på sunkigare brittiska hotell.

Men i ärlighetens namn spelar inte hotellet så stor roll när man bor i Berlin. En skön säng och bra frukost (samt wifi…) är ungefär vad man behöver eftersom man är ute på stan nästan all vaken tid. Det blir väldigt mycket förflyttning och då är turistkortet Berlin Welcome Card (www.berlin-welcomecard.com) helt suveränt! Kortet kostar från 17:90 euro för 2 dygn till 30:90 euro för 5 dygn och du kan åka såväl tunnelbana, snabbtåg som buss. Dessutom för du rejäla rabatter på olika guidade turer, muséer, teatrar, restauranger och till och med några affärer. Barn upp till 6 år åker gratis på föräldrarnas kort och med en utökad (dyrare) variant av kortet kan barn upp till 14 år hänga med utan att det kostar något.

Tunnelbanan U-bahn är suverän. Eftersom den ligger nära markytan (och ibland över) krävs det inte långa underjordiska fotvandringar för att ta sig mellan linjerna.

Att resa kollektivt i Berlin är för övrigt barnsligt enkelt. Kartan man får är suverän, skyltningen föredömlig, de man frågar berättar snällt hur man ska åka och dessutom är det inga spärrar någonstans. Du stämplar ditt kort en gång och sedan är det bara att åka på. Det finns säkert kontrollanter, men under fyra dagars åkande blev vi aldrig stoppade. T-banetågen (U-bahn) går var femte minut, snabbtågen (S-bahn) ungefär var tionde och det är max 20 minuter mellan varje buss, på de populäraste busslinjerna går de långt oftare.

Oranienstraße är grön samt full med restauranger och kul butiker.

Vart ska man då bege sig när man är i Berlin? Ja, jag kan ju bara berätta om de områden vi koncentrerade oss på. Det var Prenzlauer lite norr om centrum (Mitte) och Kreuzberg som ligger söder om Mitte. Superskön stämning i båda stadsdelarna, obegripligt mycket restauranger med ofta häpnadsväckande låga priser och roliga affärer. Och vilket folkliv – här finns verkligen människor from all walks of life! I Prenzlauer (som är lite mer upscale) rörde vi oss mycket kring Kastanien Allee och Rosenthaler Straße. I Kreuzberg (där de alternativa fortfarande är många) blev favoritområdena Oranienstraße och Bergmannstraße samt området kring kanalen mellan  tunnelbanestaionerna Kottbusser Tor och Schönleinstraße. Jag är dock säker på ett det finns massor av andra roliga ställen för den som har mer tid.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Berlin, Bussresor, Hotell, Tågresor, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *