Världsarvsstad i Bayern (Berlin-Bamberg, 21-22/10, 2016)

Den lilla bayerska staden Bamberg (www.bamberg.info) ligger mycket strategiskt placerad halvvägs mellan Berlin och österrikiska Tyrolen där det faktiskt går att åka skidor året runt!

Stadshuset i Bamberg är nog staden mest avbildade byggnad.

Stadshuset i Bamberg är nog staden mest avbildade byggnad.

Det sistnämnda är anledningen till att vi ställt in GPS:en på Hintertux med en natts mellanlandning i Bamberg på Arkadenhotel im Kloster (www.arkadenhotel-im-kloster.de) som är både trevligt och ligger bra till en kort promenad ovanför de äldsta delarna av Bamberg.

Mellanlandningen visar sig vara ett utmärkt drag. Det gör inte bara bilresan mycket behaglig, utan ger också en halv dags sightseeing i en riktigt spännande liten stad, som grundades på 1000-talet och varit på Unescos världsarvslista sedan 1993.

De som bor i lilla Venedig får nog sin beskärda del av översvämningar.

De som bor i lilla Venedig får nog sin beskärda del av översvämningar.

Mycket i staden kretsar kring floden Regnitz. Här ligger massor av gamla korsvirkeshus, stadshuset, som är byggt mitt i floden och ”Lilla Venedig”, som är en lång rad gamla fiskarbostäder som ligger farligt nära vattenytan på den just nu mycket strida floden.

En kort promenad och ett antal trappor upp från floden ligger också Bamberger Dom (www.bamberger-dom.de) från 1200-talet samt ett antal andra mycket ståtliga byggnader.

Rököl - eller rauchbier på tyska - är en specialitet i Bamberg.

Rököl – eller rauchbier på tyska – är en specialitet i Bamberg.

Eftersom vi är i Bayern finns det givetvis också en mycket levande ölkultur och Bambergs runt 70 000 invånare kan välja mellan öl från nio olika bryggerier, varav ett par har specialiserat sig på ett mycket speciellt rököl. 

Sammantaget är det ett riktigt bra – och lite annorlunda – resmål för den historieintresserade!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Hotell, Museum, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *