Vegetariska höjdpunkter i Skåne och Amsterdam (Andrarum, Sverige – Amsterdam, Nederländerna, 8/6, 2019)

Taste Celebration ligger vackert på en höjd med utsikt över ekhagarna.

Idag har det blivit dags att sätta sig i bilen och köra ner mot kontinenten, men låt mig först berätta lite om mitt natthärbärge. Det är ett B&B med det något osvenska namnet Tastecelebration Residence (www.tastecelebrationresidence.se) i Andrarum. Namnet härstammar från ägarinnan Isabel Brummers matblogg Tastecelebration (www.tastecelebration.se).

Isabel, som kommer från den i trakterna välkända krögarfamiljen Brummer, växte faktiskt upp i huset hon nu bor i. Hennes pappa försökte öppna krog i huset, men fick nej från hyresvärden. Många år senare ändrade man sig och Isabel kan därför vid sidan av B&B-verksamheten också driva en vegetarisk restaurang tillsammans med sin holländske man Joost.

Rummen är väldigt trevliga och restaurangen är något utöver det vanliga. Det krävs om man ska göra något så ovanligt som att driva en vegetarisk restaurang på skånska landsbygden, där den traditionella matlagningen innehåller djurprotein i långa banor. Att äta hos Isabel är otroligt inspirerande för den som (liksom jag) har vegetariska ambitioner.

Efter en frukost med bland annat hemlagad risifrutti och en ingefärashot var det dags att sätta sig i bilen och styra mot Öresundsbron (www.oresundsbron.com). En timme senare och 620 kronor fattigare kan jag ställa in navigatorn på Rødby och betala 822 (danska) kronor till för att ta Scandlinefärjan (www.scandlines.dk) till Puttgarden. Det kostar egentligen 725 konor, man lägger först på en administrativ avgift och sedan en avgift för kortbetalning! Det är i min bok tämligen nära bondfångeri

När jag väl kört de bedrövliga första 5 milen efter ankomsten till Tyskland går det rätt snabbt att ta sig till Amsterdam där det är otroligt fullt på alla hotell. Därför blir det trestjärniga Prinsengracht Hotel (www.prinsengrachthotel.nl), som vill ha 245 för ett dubbelrum i skokartongsstorlek. Lägg till detta den kommunala P-avgiften som är 7,50 Euro (i timmen!) så blir det en ganska dyr natt.

Du ser rakt in i köket på mysiga H/eart.h.

Efter en snabb incheckning drar jag ut i trakterna och får nu stifta bekantskap med ytterligare en vegetarisk höjdpunkt i form av restaurang H/eart.h (www.hearthamsterdam.nl). Det mesta här är veganskt, men väldigt spännande. Jag testar en japaninspirerad ravioli med shitakesvamp, teriyakisås och wasabiflingor nedsköljt med en vegansk öl. På det en Tiramisu med Limoncello och pistagecrumbles. Efter 90 mils körning och den middagen är det inte svårt att somna…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Båtresor, Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Hotell, Mat och Dryck, Nederländerna, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *