Fotvandring till lejonens middag (29/1, 2021, Somkhanda Game Reserve, KwaZulu-Natal, Sydafrika)

Det blir tidig uppstigning eftersom dagen bjuder på safari till fots i Somkhanda Game Reserve (www.wildtrust.co.za) eller (www.wildconnection.co.za). Det kanske låter farligt i en trakt med rätt mycket lejon, men guiderna är väl beväpnade och i ärlighetens namn har jag inte hört talas om någon som blivit skadad under en walking safari, som är fackuttrycket för det vi ska ge oss ut på.

En vit noshörning i Somkhanda. Precis som i många andra reservat sågar man av hornen för att stoppa tjuvjakten.

Efter en ganska kort promenad stöter vi på de första spåren av Big 5. Det är en vit noshörning som halkat runt i leran. Efter en stund får vi också syn på spåren av en svart noshörning.

Begreppen vit och svart har förresten inget med färgen att göra. Båda arterna är lika gråa, men den svarta är något mindre och betydligt ilsknare. De engelska namnen beror helt enkelt på språkförbistring. Den vita noshörningen betar gräs och har därför en bred/vid läpp. På afrikaans heter vid ”weit”. Det uppfattade engelsmännen som ”white”. Av bara farten döpte man den andra arten till black rhino. Kanske inte helt logiskt, men så är ju livet ibland…

Det är inte mycket lejonen lämnat till asätarna.

Spänningen går upp när noshörningsspåren korsas av lejonspår. Efter ett enhälligt beslut bestämmer vi oss för att ge upp noshörningarna och följa lejonet, som rätt snart visar sig vara flera lejon.

Spåren blir allt färskare och efter någon timme hittar platsen de alla leder till – i gräset ligger resterna av en wildebeest som lejonen dödat och kalasat på under natten. De har antagligen precis lämnat resterna eftersom inga asätare har hittat fram till kadavret ännu.

Somkhanda är vackert och lite besökt – en kombination jag gillar.

Vi följer spåren från middagsplatsen ner till vattnet, men lejonen har redan druckit sig otörstiga och dragit vidare. Själva är vi rejält törstiga (och rätt leriga) efter fyra timmars vandring så vi styr kosan mot lodgen som vi kan se på andra sidan vattenhålet.

Efter en stor, vällagad frukost på lodgen är jag tvungen att åka vidare igen och styr därför mot Johannesburg, dit det tar knappt sex timmar att köra. Somkhanda är dock definitivt ett reservat jag kommer att komma tillbaka till. Big 5, köra på egen hand och få besökare är en kombination jag gillar!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Lodge, Safari, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *