Världens största inlandsdelta, nu tomt på turister (29/12, 2020, Nata – Maun, Botswana)

Okavango är världens största inlandsdelta.

Idag är det dags att ta sig från Nata till Maun, som är den stad de flesta utgår ifrån när de ska till nationalparkerna Chobe (www.chobe.com) eller Moremi (www.moremi.com) samt Okavangodeltat som är världens största inlandsdelta.

Deltat är ett märkligt fenomen. Okavangofloden, som rinner upp i Angola, rinner ner hit och sedan tar den bara slut. Under de våtaste perioderna (vilket styrs av regnen i Angola) är det vatten överallt, men i takt med att floden sinar försvinner också vattnet i deltat allt mer. Det är rätt mycket vatten som ”försvinner”. Totalt handlar det om elva kubikkilometer vatten varje år!

När jag var här senast (det var runt 20 år sedan…) var Maun fortfarande en stad med lite Vilda västernstämning och helt dominerad av safariindustrin. Turistindustrin är fortfarande helt överskuggande, men staden har växt rejält och känns nu som en mer ”normal” stad.

Utan några som helst vetenskapliga bevis skulle jag tippa att Maun är den stad i världen som har flest små flygplan i förhållande till folkmängden. Att ta sig ut till lodgerna i Okavangodeltat landvägen är svårt (ofta omöjligt), tidsödande och obekvämt. Därför väljer de flesta turister att flyga ut. Det finns en trave charterfirmor och många nybakade piloter har fått sitt första jobb här.

För en 20-åring med ett färskt trafikflygarcert i bakfickan måste Maun vara något av en chock. Vädret är lynnigt, stödet i form av flygledning samt väderrapporter lindrigt sagt begränsat och flygfälten korta, dåligt underhållna och fulla med djur som tycker om den överblick som de öppna ytorna bjuder på. Lägg på det en lön som kanske är runt 10 000 kronor i månaden så förstår du att en hel del flygardrömmar både påbörjas och avslutas här.

Civiliserad camping på Crocodile Camp.

När vi svänger in på campingen på Crocodile Camp (www.sklcamps.com/crocodilecamp/) i Maun känns det för övrigt som att det mesta avslutats. Botswana har tuffa Covidregler och trots att detta är den mest intensiva turistperioden på året är det mer eller mindre tomt. Enstaka lokala besökare och ett fåtal Sydafrikaner är på plats, men jag ser inte en enda internationell turist. Självfallet en katastrof för branschen och området.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Botswana, Camping, Djur och natur, Evenemang, Safari och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.