Viking på dass – England, York, 2/11, 2010

Den gamla och mycket vackra staden York där vikingarna gjorde stora avtryck för ungefär 1 000 år sedan var nästa stopp på Englandsresan.

Den här vikingen i dockform som satt och krystade mycket naturtroget på ett vikingatidsdass var särskilt uppskattad av barnen.

Åker man till York är Jorvik Viking Center (www.jorvik-viking-centre.co.uk) ett gjutet stopp. Här bjuds man på en rundtur i den vikingaby som man hittat i staden. Nåja, det är ju inte den riktiga byn, men en väldigt bra rekonstruktion som man byggt inne i ett shoppingcenter! Man åker runt i en vagn ungefär som på Junibacken i Stockholm, men i ärlighetens namn är Jorvik ett strå vassare. Dockorna, som  både rör sig och talar, är obegripligt naturtrogna och man har till och med laddat på med dofter som skulle kunna höra hemma på vikingatiden (fast lyckligtvis i något nedtonad tappning). Det språk dockorna talar låter mest som den svenska kocken i TV-serien Mupparna (klicka här för ett bra exempel på hur han lät), men jag är å andra sidan ingen expert på hur vikingar från Danmark talade…

Ett obligatoriskt besök i den väldigt vackra katedralen York Minster (norra Europas största gotiska katedral) och en lång promenad i de slingrade gränderna, där hus från 1600-talet inte är någon ovanlighet, blev det också innan ratten vreds mot Orvisaffären i Harrogate. Orvis håller till på 21-22 West Park i Harrogate som ligger ett par mil öster om York.

Zambezi Twill Jacket har oändligt många fickor och sköna detaljer.

Du kanske inte känner till Orvis? I så fall kan jag berätta att de är en av världens största leverantörer av flugfiskeutrustning. Förutom det har de också en hel del jaktgrejer och sist, men inte minst, fantastiska kläder om man tillhör den grupp som gillar jakt- och fiskeinspirerade kläder i bra kvalitet. De har också en serie mycket bra resekläder och väskor. Vill man inte åka till England (eller USA, där de har sitt ursprung) för att titta i deras butiker har de en utmärkt engelsk hemsida där man enkelt kan beställa deras produkter. Titta in på (www.orvis.co.uk) så hittar du nästan allt de har. Vill du ha en jacka att resa i vill jag slå ett slag för deras Zambezi Twill Jacket. Den är både snygg och väldigt praktisk. Den har så många fickor (både på in- och utsidan) att jag nästan inte kan räkna dem. Sen är jag väldigt svag för deras handbyggda träkanoter som kostar 2 500 pund, de är så snygga att man skulle kunna hänga upp dem på vardagsrumsväggen om man råkar ha ett så stort vardagsrum…

En prydnad både i och utanför sjön!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i England, Flugfiske, Sevärdheter, Shopping, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *