Annorlunda sätt att åka gondol (Venedig, Italien, 7/7, 2022)

Att åka gondol när det blivit mörkt är en speciell upplevelse.

Det är få företeelser som är så intimt förknippade med Venedig som gondolerna. De flesta besökare ser dem bara på avstånd eller under en rutinmässig halvtimmes gondoltur.

Gondolerna i Venedig har en snart 1000-årig historia.

Vet du lite mer om gondolerna så blir turen mer spännande. Den första gången de långsmala båtarna beskrivs är år 1094, så det är ingen vågad gissning att de snart fyller 1000 år!

Efter ett tag blev de det helt dominerande sätt att ta sig fram och på 1700- och 1800-talet fanns det 10 000-tals gondoler för olika ändamål i Venedig.

Varje familj som hade råd (och de var många i det rika Venedig) hade minst en egen gondol med tillhörande gondoljär och snart blev också gondolernas utsmyckning ett sätt att visa hur rik man var. Det gick så långt att staden bestämde sig för att stifta en lag för att få bukt med överdrifterna. Standardfärgen blev svart och så ser det ut ännu idag, även om lagen inte längre är i kraft.

80 euro kostar en halvtimme i den här båten med plats för fem.

Prissättningen är dock standardiserad. En halvtimmestur under dagtid kostar 80 euro och gondolen rymmer upp till fem personer. Vill du åka på kvällen går priset upp till 100 euro.

Med det priset förstår du säkert att ett gondoltillstånd är mycket eftertraktat. Det finns runt 400 tillstånd och de få som kommer ut på marknaden säljs för mycket höga priser.

Själva gondolen kostar ungefär en halv miljon kronor, eftersom bygget av den osymetriska, flatbottnade båten (den lutar åt den sidan som har åran) är ett avancerat hantverksmässigt arbete som kräver sju olika träslag. Den mest kända byggaren är Tramontin (www.tramontingondole.it) som revolutionerade konstruktionen i slutet av 1800-talet. Idag drivs familjefirman av två systrar Tramontin och med lite tur kan du få komma på studiebesök under en söndag.

Ett annorlunda sätt att åka gondol är att ta kontakt med organisationen Row Venice (www.rowvenice.org). De jobbar för att bevara den ursprungliga gondolkulturen och deras gondoler ser därför rätt annorlunda ut. Med Row Venice får du själv lära dig att ro en gondol. Lektionerna tar 90 minuter och kostar för två personer 85 euro. Är ni fler går priset upp lite. Row Venice har också längre turer där det även ingår mat och dryck.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Historia, Italien, Rodd, Venedig och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *