Bästa lunchen på länge (Stockholm – Modena, Italien – Stockholm, 9/3, 2016)

Smått vansinnig dag, initierad av bäste kamraten P.

Världsarv i Modena.

Världsarv i Modena.

Klockan 05.00 stod flygtaxin utanför dörren, fem minuters frukost på Arlanda och 06.10 gick SAS-planet (www.sas.se) med hjälp av Eurobonuspoäng till Köpenhamn, 07.40 var det boarding för anslutningen till Bologna och 10.00 satt vi i taxin (www.cotabo.it) för en dryg halvtimmes färd till Ferraris hemstad Modena.

Efter en timmes promenad runt i den fantastiska gamla delen av Modena, där det finns ett par Unesco-världsarv, gjorde vi entré på Osteria Francescana (www.osteriafrancescana.it), som av The Worlds 50 best Restaurants (www.theworlds50best.com) anses vara världens näst bästa restaurang för tillfället.

Där vidtog den bästa lunchen på mycket, mycket länge – 10 rätter med tillhörande viner.

Kalv i mycket låg temperatur.

Kalv i mycket låg temperatur.

Höjdpunkten var något som såg ut som en 88:an glass i miniformat, men som visade sig vara gåslever täckt med halstrad mandel som doppats i en vinäger som var så gammal att det får mig att framstå som nyfödd. En liten bit kalv tillagad i mycket låg temperatur med en rad olika grönsakspuréer tog i tuff konkurrens andraplatsen. Resten av rätterna slog också med god marginal mitt vanliga lunchintag. Vill du se en pdf med hela menyn kan du hitta den på deras hemsida. Vi åt den som heter Tradition in Evolution.

Vinerna var också på högsta nivå, men mest spännande på den flytande sidan var ändå en japansk mandarinsaké som kom in som smakrensare inför efterrätterna.

Matmaestro Massimo själv.

Matmaestro Massimo.

Under lunchen hann vi också med en rejäl pratstund med matgeniet Massimo Bottura som driver Osteria Francescana, som är en väldigt trevlig figur. För den som vill kombinera underbart väder med en relativt turistfri stad och juste mat rekommenderade han ett besök i maj eller september. För den som bara vill uppleva det absolut bästa i matväg är det november som gäller, då kan han prestera på topp med tanke på råvarorna. Du behöver dock vara ute väldigt i god tid, det är minst tre månaders väntetid för ett bord hos Massimo.

Bakom denna mycket diskreta fasad ligger världens näst bästa restaurang.

Bakom denna mycket diskreta fasad ligger världens näst bästa restaurang.

Efter fyra timmars lunch lämnade vi restaurangen, tog taxi tillbaka till flygplatsen i Bologna och hoppade på flyget för retur till Stockholm. Vid midnatt öppnade jag dörren hemma och steg in igen. 19 mycket bra spenderade timmar!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Flygresor, Italien, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *