Två ismän från Sydtyrolen (Bolzano, Italien – 21/8, 2011)

Ungefär så här tror man att Ötzi såg ut när han dog 45 år gammal. © South Tyrol Museum of Archaeology

Efter en lugn morgon var det dags att inta bilen för nästa etapp på resan ner mot Toscana. Första stopp efter Bressanone var Bolzano. Där finns ismannen Ötzi, alltså den över 5 000 år gamla mumifierade man som hittades på gränsen mellan Österrike och Italien av ett tyskt par som var ute på vandring. Ötzi låg nedfrusen i glaciären och hade precis börjat tina fram när han hittades. En kedja av osannolika sammanträffanden gör att han bevarades under alla år och sedan hittades i exakt rätt ögonblick.

Ötzi bor numera på Sydtyrolens arkeologiska museum (www.archaeologiemuseum.it) i Bolzano. Just nu ägnas hela museet åt Ötzi och så kommer det nog att vara en lång tid framöver. Han är utan tvekan Bolzanos mest kända invånare. Utställningen är väldigt spännande och sätter fantasin i fullständig spinn eftersom det fortfarande finns så många frågetecken kring vem han egentligen var.

Ötzi ligger bakom en tjock glasruta. © South Tyrol Museum of Archaeology

Vi valde en egen fantastiskt kunnig engelsktalande guide. Det kostar 37,50 Euro men är oerhört väl placerade pengar. Ingen fråga var för stor eller för liten för att bli besvarad och det var länge sedan jag kände mig så nöjd med ett museibesök.

Extra spännande är det faktum att det faktiskt är den riktige Ötzi som ligger nedfrusen i -6 grader bakom den tjocka glasrutan. Alla hans kläder och redskap visas också i original.

Reinhold Messner kanske inte är världens mest kände klättrare, men definitivt den mest meriterade,

En annan mycket känd ”isman” från Sydtyrolen är Reinhold Messner, som näst efter Sir Edmund Hillary förmodligen är världens mest kände bergsbestigare. Messner var den förste att bestiga Mount Everest utan syrgas, den förste att nå toppen av Everest helt på egen hand och den förste att bestiga samtliga 14 8000-meterstoppar.  Klicka på 8000 meters toppar om du vill ha en PDF med en lista på alla topparna.

Här i Juval tillbringar Reinhold Messner sina somrar.

Vid sidan av klättringen har Messner hunnit med att skriva över 60 böcker och nu ägnar han en del av sin tid åt Messner Mountain Museum (www.messner-mountain-museum.it) som egentligen är flera olika muséer. Centralpunkten är slottet Sigmundskron utanför Bolzano. Många menar dock att det mindre slottet Juval (där Messner själv bor under somrarna) är en större upplevelse. Tyvärr innebär Messners val av bostad att slottet är stängt under sommaren.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Italien, Museum och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *