Bo och vandra med elefanter i Nepal och Thailand

Veckans Tips, Vecka 18, 2017

Istället för att rida på elefanterna får du gå med dem. Bara deras förare rider på elefantryggen för att kunna styra turen åt rätt håll.

Istället för att rida på elefanterna får du gå med dem. Bara deras förare rider på elefantryggen för att kunna styra turen åt rätt håll.

Den här veckans tips tar oss till södra Nepal och nationalparken Chitwan (www.chitwannationalpark.gov.np). Här kan man finna världens största kattdjur – tigern. Här finns också, bland mycket annat, asiatiska pansarnoshörningar och leoparder.

Jag har själv varit på tigerspaning från ryggen på en tam elefant ett par gånger i Chitwan, utan att få syn på den randiga kattjätten. Men jag fick se pansarnoshörningen och fick dessutom det tveksamma nöjet att försöka hålla mig kvar på elefanten när den blev fullständigt ursinnig på en stackars näsbjörn och jagade den genom djungeln utan att ta någon som helst hänsyn till terrängen. Så ont i rumpan och så stora rivsår av törnen har jag nog aldrig haft – och då har jag ändå testat törnsnår i många delar av världen…

Numera har man tagit bort elefantritterna av hänsyn till elefanterna – och en högljudd opinion. I dag görs safarin i Chitwan antingen med jeep, i båt eller till fots. Det går dock att göra elefantsafaris där man går tillsammans med elefanterna genom djungeln – det låter som en riktigt häftig upplevelse.

I Tiger Tops Elephant Camp bor man i mysiga safaritält och blir väckt med varmt te på sängen på morgonen.

I Tiger Tops Elephant Camp bor man i mysiga safaritält och blir väckt med varmt te på sängen på morgonen.

Bor gör man på legendariska lodgen Tiger Tops (www.tigertops.com) eller deras relativt nystartade systeranläggning Tiger Tops Elephant Camp (www.tigertopselephantcamp.com) där man lever i tält nära elefanterna dygnet runt och får lära sig massor om de spännande grå jättarna. Att bo i elefantcampen kostar med helpension 150 dollar per dygn och person. Bästa tiden att åka hit är mars-april samt oktober-november.

I september genomförs också en otroligt häftig elefantresa där Tiger Tops samarbetar med Boon Lott’s Elephant Sanctuary och Mahouts Elephant Foundation i Thailand. De kallar turen för All Asia Elephant Tour och här kan man följa hur man arbetar för att förbättra förhållandena för tama elefanteri Sydostasien.

Turen startar 4 september i Bangkok och sträcker sig över 19 nätter samt avslutas i Katmandu i Nepal den 24 september. Det blir max åtta deltagare. De betalar 4 200 dollar för hela resan, då ingår boende, guide, alla aktiviteter, lokala flygresor, alla lokala transporter samt mat under så gott som hela resan. Jag tycker det låter hejdlöst billigt. Hade jag inte varit uppbokad på annat håll skulle mitt namn redan varit på deltagarlistan!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Lodge, Nepal, Safari, Thailand, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *