Ta tåget till New Orleans eller bo granne med en geisha

Solnedgången i panoramavagnen ombord på Sunset Limited.

Veckans Tips – Vecka 48, 2010

Veckans tips har att göra med det faktum att jag gillar tåg. I dagens värld med allt mer bisarra säkerhetskontroller på flygplatserna framstår tågen fortfarande som en fredad zon. Dessutom har tågen den stora fördelen att man ser trakten som man färdas genom. Det kanske inte så spännande när man åker genom Norrlands barrskogar för 20:e gången på väg till Åre, men fantastiskt när man för första gången färdas i ett helt okänt landskap. Lika spännande tycker jag det är att se städernas baksidor eftersom det är dessa som vänds mot tågen. Att man sitter högre än i en långtradare från Scania gör ju inte saken sämre.

Big Bend är en oerhört vacker nationalpark där man finner såväl öken, berg som floder.

Ett legendariskt tåg är Amtraks (www.amtrak.com) dubbeldäckare The Sunset Limited. Det går mellan Los Angeles och New Orleans. Det avgår tre gånger i veckan och resan tar ganska precis två dygn. På vägen passerar man klassiska städer som Tuscon, El Paso och San Antonio. Självfallet går det också att göra ett uppehåll på vägen. Nationalparken Big Bend (www.nps.gov) i Texas är ett populärt ställe att ta en stunds paus från tåget.

Tvåbäddskupén har sängar, en fåtölj samt egen dusch och toa.

Tåget är inte lika lyxigt som exempelvis Orientexpressen (www.orient-express.com) som går mellan många olika destinationer i Europa eller Blue Train (www.bluetrain.co.za) i Sydafrika, men Sunset Limited är ändå bekvämt och försett med rejäla panoramafönster för att man ska kunna njuta av utsikten. Det går också att anpassa resan till den egna plånboken eftersom det finns allt från nedfällbara stolar via liggvagn till egen tvåbäddskupé. Två vuxna som sitter i en stol i två dygn betalar bara knappt 300 USD tillsammans, vill de sova i den bästa tvåbäddshytten får de punga ut med knappt 1 200 USD. Betydligt mer pengar, men fortfarande ganska sansat med dagens dollarkurs. Maten tillkommer men den är varken särskilt exklusiv eller dyr.

Vad man inte pratar så mycket om är att det var på just den här linjen som Amtrak råkade ut för sin värsta tågolycka någonsin. 43 personer dog när The Sunset Limited i september 1993 körde av Big Bayou Canot Bridge i Alabama. Amtrak var dock oskyldiga till olyckan. Det var en enorm pråm som hade kört vilse (!) i dimman och krockat med bron som hade flyttats ur sitt läge men inte skadats tillräckligt mycket för att säkerhetssystemen skulle slå larm. Maximal otur med andra ord. Klicka här om du vill läsa mer om olyckan.

Ett traditionellt japanskt hus mitt i Kyotos gesihakvarter.

I en helt annan del av världen ligger den gamla japanska kejsarstaden Kyoto. Staden skonades i hög utsträckning från bombningar under andra världskrigets slut och därför finns här fortfarande mer än 2 000 tempel och helgedomar av olika typer. Här finns också traditionella Geishakvarter bevarade. Mitt i dessa har en amerikan köpt ett nära 100-årigt traditionellt japanskt trähus (www.vrbo.com/294674) som han hyr ut. Här finns sovmattor, typiska skjutdörrar och japanska papperstak men också moderna bekvämligheter. Kort sagt en härlig blandning av det traditionella och det moderna. Att hyra lägenheten på undervåningen kostar 23 000 yen (knappt 2 000 kronor) per dygn under lågsäsong och några kronor mer under högsäsongen. Ska hela familjen med kostar ytterligare ett par hundra kronor per person.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Japan, Lägenhet, Tågresor, USA och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *