Argentinske kocken som lagar allt över öppen eld

Veckans Tips, Vecka 41, 2015

Francis Mallman grillar på alla typer av eldar.

Francis Mallman grillar över alla typer av eldar och gärna väldigt länge.

Att laga krogmat över öppen eld är en växande trend och de flesta av er har väl hört talas om Niklas Ekstedts restaurang som helt enkelt heter Ekstedt (www.ekstedt.nu). Här lagas allt med hjälp av brinnande björkved.

Ekstedt har dock en bit att gå innan han kommer i nivå med den argentinska kocken Francis Mallmann. Redan 1995 övergav Mallman det franska köket och började tillaga allt med lokala råvaror över olika typer av eldar.

Mallmann lagar mat på allt från rena majbrasor till het aska eller i vedeldad ugn och har ett motto som vi inbitna grillare oftast har väldigt svårt att följa. Principen är ”Rör inte!”. Mallmann anser att man ska lägga på det som ska tillagas och sedan ska man inte röra det förrän det är klart. Vill du veta mer om hur hans matlagning går till i praktiken kan jag rekommendera att du går in på Amazon och beställer två av hans böcker – ”Seven Fires” och ”Mallmann on Fire”. I dem delar han generöst med sig av sina knep. Jag garanterar att ett par timmar med böckerna kommer att lyfta din grillning till helt nya nivåer!

Du som vill smaka på mat tillagad enligt Mallmanns egna metoder kan besöka någon av hans tre sydamerikanska restauranger. 1884 (www.1884restaurante.com.ar) ligger i Godoy Crus i den argentinska vinregionen Mendoza. Patagonia Sur (www.restaurantepatagoniasur.com) hittar man i huvudstaden Buenos Aires och Garzon (www.restaurantegarzon.com) i en ort med samma namn i Uruguay där Mallmann byggt ett fantastiskt hus och där han själv tillbringar mycket tid.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Argentina, Buenos Aires, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *