Eiffelkonstruktion som bro (Porto, Portugal, 21/8, 2017)

Det är inte svårt att se brons släktskap med Eiffeltornet.

Det är inte svårt att se brons släktskap med Eiffeltornet.

Linbanan gör att man slipper en lång, brant promenad.

Linbanan gör att man slipper en lång, brant promenad.

Till allas glädje har temperaturen sjunkit med 15 grader sedan igår och det går nu att leva ett helt vanligt liv i Porto. Det firar jag genom att ta metron över floden till Jardim do Morro. Då är man formellt sett utanför Porto och istället i Vila Nova de Gaia.

Platsen runt metrostationen bjuder på en fantastisk utsikt över den gamla delen av Porto samt över den spännande fackverksbro i stål som konstruerades av en av Eiffels lärjungar. Här finns också en linbana – Teleferico de Gaia (www.gaiacablecar.com) som för 6 euro enkel resa sköter transporten ner till flodkajen där alla portvinsfabrikanter har sina lokaler. Den som gillar portvin och vill prova olika vinmakares produkter har inga problem att fördriva en dag här.

Själv tar jag en promenad innan jag återvänder till Portosidan på jakt efter lunch. Så här mitt i högsäsong är det inte bara att smita in var som helst. Det tar en bra stund innan jag hittar ett ställe som ser trevligt ut, inte är fullt, serverar portugisisk mat och kan erbjuda en plats i skuggan.

Cozzza Rio stavas faktiskt med tre z!

Cozzza Rio stavas faktiskt med tre z!

Slutligen hamnar jag på Cozzza Rio på Rua S. Francisco 8. Det är hektiskt, men jag har för en gångs skull gott om tid och kan slappna av med en liten karaff av portugals lättdruckna Vino Verde innan mina kalamares landar på bordet efter någon timmes väntan.

Eftersom termometern börjat stiga igen tar jag en taxi ”hem”. 6 euro kostar den 15 minuter långa resan, så ni förstår att det är lätt att skaffa sig taxivanor i Porto. Är man några stycken är taxi inte dyrare än metro.

Matmarknad med många olika typer av restauranger.

Matmarknad med många olika typer av restauranger.

Med tanke på den sena lunchen blev det en mycket lätt middag med ceviche. Alldeles bredvid Casa da Musica finns en matmarknad som heter Mercado Bom Sucesso (www.mercadobomsucesso.pt) där ett 20-tal restaurangstånd håller till. Man köper sin mat och sätter sig sedan där man själv vill, det finns platser såväl utomhus som inne i mathallen. Ett bra ställe om man bara vill ha lite snabb mat och samtidigt titta på folk.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bil- och taxiresor, Historia, Mat och Dryck, Porto, Portugal och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *