Fantastisk skridskois och underbar vägkrog i Strängnäs (Stockholm-Flen 14/1, 2012)

Idag har jag gjort en resa i det mindre formatet som bjöd på fantastisk is och underbar mat.

Spegelblank is på Valdemaren.

Jag åkte ner till våra små öar i Flentrakten med en ny utmärkt varmvattenberedare från Nibe (www.nibe.se) i bagaget . Isen på sjön Valdemaren är just nu helt fantastisk – hos oss 10-15 cm tjock och så gott som spegelblank. Det var inte helt lätt att hasa ut på isen i vanliga vinterstövlar utan broddar.

På vintrarna brukar vi inte se en själ, men idag var det en hel del skridskoåkare som passerade.

Eftersom vi har hus på en ö utan fast landförbindelse har jag forskat en del kring isen och dess egenskaper. Just nu är det svart kärnis och det är den som är allra starkast. Här följer en lathund om vad sådan kärnis förmår att bära.

  •  10 cm – Gå på/åka skidor, skridskor eller spark/köra lätt moppe.
  •  13-15 cm – Köra snöskoter, motorcykel, terränghjuling utan några tunga släpvikter bakom.
  •  18-20 cm – Lätt personbil upp till 1 000 kg (existerar knappt längre).
  • 25 cm – Vanlig personbil, upp till cirka 1 700 kg.
  • 30 cm – Tyngre personbil/lätt lastbil/mindre traktorer med relativt lätta släp.
  • 40 cm – Tyngre traktorer/tungt släp/tung lastbil.

Jag har också snubblat över en formel som Vägverket använder för att beräkna bärighet på isvägar. Den lyder:

Isens tjocklek x isens tjocklek x 5 = Isens bärkraft i kg.

Denna formel tyder på att isen tål mer än min lathund antyder, men det är ju alltid bra med rejäla marginaler när man är ute på is. Ett annat nyckeltal är nämligen att man klarar ungefär 3 minuter i en isvak, sedan är man så kall att man inte förmår ta sig upp…

Skynda er till Emma Grön innan alla upptäcker den!

Själv var jag rätt kall om näsan när jag styrde hemåt och svängde därför in på den nyöppnade krogen Emma Grön (www.emmagron.se) i Söderlänna på vägen tillbaka till Stockholm. Jag har sett hur det vackra huset med grästak växt fram under ganska lång tid. Emma Grön har ett minst sagt udda läge i en vägkorsning efter väg 55, ganska precis 13 km söder om Strängnäs. Trots detta var det gott om folk och jag upptäckte snart varför – krogen är otroligt mysig och maten förträfflig. Jag köpte en rejäl portion trattkantarellsoppa med en macka gjord på hembakt fullkornsbröd och rökt älgkött för 78 kronor. Svårslaget om man ser till relationen pris och prestanda!

Emma Grön strävar efter att använda råvaror från ekogårdar i närheten och bakar sitt egen bröd på ekologiskt mjöl. När jag var där var det mycket vilt som dovhjort och vildsvin på menyn och jag tror dyraste rätten låg på strax under 200 kronor. Gör en omväg nästa gång ni är i trakterna, jag tror det kommer att bli proppfullt här när ryktet sprider sig!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Skridsko, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *