Hyr kanalbåt i Frankrike och flyg direkt med Thai till Phuket

Veckan Tips – Vecka 6 – 2012

Nu när det biter rejält i kinderna av kylan är det passande att fundera på och planera vårens samt sommarens resor. Därför ska jag berätta lite mer om franska kanalbåtar. Ett par bra flygnyheter från SAS och Thai blir det också.

Men låt oss börja på de franska kanalerna. Många av er har säkert drömt om att hyra en lättmanövrerad fransk kanalbåt och flyta fram i sakta mak efter kanalerna. Jag måste erkänna att min erfarenhet av franska kanalfärder inskränker sig till en dagtur, men det gav definitivt mersmak.

Canal du Midi är en lämplig kanal för den som gillar mat och dryck.

Åka på kanaler kan man ju göra i många europeiska länder, men det som ger extra pluspoäng till Frankrike är att man kan navigera i områden där mat- och vinkulturen är helt fantastisk och att det sällan är långt från båten till en riktigt bra restaurang.

Dagsprogrammet på en kanal brukar inte vara så särskilt ansträngande. Inled med sovmorgon, ät god frukost på däck, åk några timmar, ta en lång lunch, navigera några timmar till, ät en lång middag och sov sedan sött till nästa sovmorgon! Båtarna går inte fort så för att få lite motion kan man turas om att springa eller promenera på kanalbankarna när måltiderna blivit allt för omfångsrika.

Ett bra sätt att få en känsla för hur en gastronomisk flodresa kan gå till är att läsa den brittiske toppkocken Rick  Steins (www.rickstein.com) bok ”French Odyssey” som du kan beställa från Amazon (www.amazon.com). Stein puttrar fram på sin tämligen luxuösa flodpråm från Atlanten till Medelhavet i matens tecken. Mycket inspirerande och på köpet får du ett gäng trevliga recept.

Skulle du förresten råka hamna i Padstow i Cornwall ska du passa på att testa Steins restaurang – The Seafood Restaurant – som lär ska vara en riktig höjdare. Skulle den inte passa har han tre matställen till i den lilla staden (3 600 invånare!). Det är inte konstigt att Padstow ibland kallas Padstein…

Vill du läsa på lite mer i detalj om franska kanalbåtar kan du kika på någon av dessa sajter.

Vill du läsa lite om kanalbåtar i England kan du klicka här.

Knappt 400 personer per resa kan Thai ta direkt till Phuket.

För dig som gillar varmare trakter har Thai Airways (www.thaiairways.se) just bestämt sig för att starta direktflyg mellan Stockholm och Phuket i Thailand. Två gånger i veckan – torsdag och lördag – kommer man att flyga med en Boeing 747 till ön där det inte är något problem att hitta svenskt kaffe…

…apropå kaffe så har SAS (www.sas.se) just bestämt sig för att börja servera gratis kaffe och te i samtliga klasser. Det kanske känns som ett mycket litet servicesteg, men jag tycker det är väldigt trevligt när ett flygbolag göra något annat än att bara skala bort och försämra servicen! Mer sånt så kommer jag att bli mer välvilligt inställd till SAS.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Flygresor, Frankrike, Mat och Dryck, Storbritannien, Thailand och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *