Skidorter nära franska Grenoble och bok om svenska gårdsbutiker

Veckans Tips, Vecka 39, 2011

Nu börjar löven gulna och det är som bekant ett säkert tecken på att vintern och därmed den efterlängtade skidsäsongen börjar närma sig. Jag ska därför ge lite tidiga skidtips för dig som vill börja planera vintern.

Jag tänkte utgå från ett nytt sätt att ta sig ner till alperna. Det är Norwegian (www.norwegian.se) som sjunde januari börjar flyga direkt ner till Grenoble. Man flyger på lördagar och onsdagar och flygtiden är 2,5 timmar. Det går fortfarande att hitta en tur och returbiljett för under 1 000:-.

Grenoble ligger mycket bra till för en rad olika skidorter. Inom ett par timmars körväg från flygplatsen ligger några av världens största lift- och pistområden. Dessutom ligger några av orterna på riktigt hög höjd och snötillgången är därför så säker som den kan bli i dessa klimatförändrade tider. I uppräkningen nedan finner du både avstånd och ungefärlig körtid från flygplatsen i Grenoble till orterna inom parantes efter ortsnamnet.

Off pist i La Grave.

Restaurang Chabichouc i Courchevel har två Michelinstjärnor.

Tignes är inte vackert, men oj vilken skidåkning det finns här.

Nära Grenoble finner du exempelvis Alpe-d´Huez (65 km/1,15 h) (www.alpedhuez.com) med soliga backar i sydläge, snowboardmeckat Les Deux-Alpes (75 km/1,20 h) (les2alpes.com) och legendariska off-pist orten La Grave (80 km, 1,30 h) (www.la-grave.com).

Lite längre är det till Méribel (126 km/1,40 h) (www.meribel.net) som ligger mitt i världens största liftsystem, förhållandevis billiga Les Menuires (133 km/1,45 h) (www.lesmenuires.com), alpernas högst belägna ort Val Thorens (143 km/2 h) (www.valthorens.com), Courchevel (125 km/1,30 h) (www.courchevel.com) som är bästa orten i Tre Dalar samt La Plagne (140 km/2,05 h) (www.la-plagne.com) som är ett paradis för de som gillar röda och blå pister.

Ännu lite längre bort ligger Les Arcs (165 km/2,20 h) (www.lesarcs.com) med en hel del riktigt utmanande åkning, snösäkra off-pistorten Tignes (162 km/2,05 h) ( www.tignes.net) och klassiska off-piststället Val-d´Isère (165 km/2,10 h) (www.valdisere.com).

Jag kan för övrigt råda er att undvika tiden mellan 25/2 och 12/3. Då har en rad franska storstäder vinterlov och det brukar bli rätt trångt i backarna på de populäraste orterna.

Till sist ett tips för dig som gillar att själv laga god mat. Att en stor del av hemligheten bakom riktigt god mat är att ha bra råvaror är knappast någon nyhet. Det är däremot skriften ”Matarvet”. Det är en utmärkt sammanställning över landets gårdsbutiker. Här finns uppgifter om vad varje butik säljer, var de finns, hur de har öppet, deras webadress och annat nyttigt. Butikerna – totalt nästan 1 000 stycken – är sorterade länsvis och boken passar bra i handskfacket i bilen. Klicka här för att beställa den.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Mat och Dryck, Skidåkning, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skidorter nära franska Grenoble och bok om svenska gårdsbutiker

  1. Per Nordström skriver:

    Här är lite mer info om bra skidåkning i samma område. Hustrun och jag jag bodde i Grenoble i 6 månader. Det är i och för sig 27 år sen – våren 1984, men ändå.

    Det finns fina skidområden som ligger bara ca 45 minuter från Grenoble. T.ex. Chamrousse som stod värd för OS 1968 (då Jean Claude Killy vann det mesta). Chamrousse har 77 km pist, 830 meters fallhöjd, skidåkning upp till 2250 meter och ligger som sagt på bekvämt avstånd. Perfekt för en helgresa. Vi brukade åka upp efter morgon lektionerna på l’Universite de Grenoble där vi pluggade under våren 1984.

    Om man blir trött i benen bör man ta tillfället i akt att besöka la Musee de la grand Chartrreuse, det gamla munkklostret där Chartreuse bröderna destillerat sin gröna sprit sedan 1200 talet. Om jag minns rätt ligger det inte på samma berg som Chamrousse, men inte alltför långt därifrån.

    En annan skidort inom räckhåll från Grenoble är Serre Chevalier. Det är i mitt tycke den bästa och mysigaste skidåkningen i Alperna!! Det ligger förhållandevis långt söder ut, de får mycket snö och lössnöåkningen kan vara fantastisk. Trädgränsen kommer lite högre upp här vilket gör att en hel del av skidåkningen sker i gles skogsterräng. Skönt med lite konturer om sikten är dålig. Området är jättestort, men kanske lite okänt för de flesta svenskar. Serre Chevalier ligger någon timmes bilresa längre bort än Alpe d’Huez men är som sagt en klar favorit hos mig. Passa också på att besöka Europas högst beläna stad Briancon (1326 m ö h.) som ligger en kort sträcka söder om Serre Chevalier. Många mysiga restauranger, en ringmur från 1600-talet som skyddade invånarna från de krigiska Österrikarna, och många trånga mysiga gränder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *