Specialstyrkor i trädgården och neutronbombad morgon (El Bolson-Bariloche-Buenos Aires, Argentina, 31/1-1/2, 2014)

Det blir hyggligt tidig uppstigning i El Bolson och sedan en dryga två timmar lång körning till Bariloche där det är svinkallt! Det är några få grader varmt och har snöat på bergssidorna under natten.

Husbytet i Bariloche.

Husbytet i Bariloche.

När jag plockar upp lite kläder jag lämnat kvar hos mina tidigare husbytarvärdar huttrar de rejält. Stan är så fullproppad med turister att till och med bensinen är slutsåld på många ställen och köerna hos de mackar som har soppa är långa. Trots det är jag tidig på flygplatsen där Europcar (www.europcar.com) bjuder på superservice. Precis utanför avgångshallen står deras representant. Han hjälper till att lasta ur och lägga bagaget på vagnen, tar en snabb titt på bilen, skakar hand och kör sedan iväg den. Allt tar tre minuter.

När jag kommer in i terminalen är det nästan tre timmar till min flight ska avgå, däremot går det ett annat plan om 25 minuter och Aerolinas Argentinas (www.aerolineas.com.ar)  bokar glatt om mig för 30 USD och jag kan gå direkt ombord på planet. Efter en händelsefri flight landar jag två timmar senare i Buenos Aires, bokar en taxi för 200 pesos medan jag väntar på bagaget och en kvart senare är jag framme vid det hus jag bytt till mig via Homeexchange (www.homeexchange.com). Från avlämningen av bilen tills jag är inne i huset har resan tagit runt tre timmar, det måste vara ett rekord av något slag.

I kylskåpet står ett stort fat med grillad kyckling, en fräsch sallad och lite gott vin. Det är därför väldigt svårt att hålla ögonlocken öppna till tolvslaget. När det väl inträffar visar det sig dock att argentinarna är på en helt annan nivå än svenskarna vad gäller fyrverkerier. Det är ett fullständigt vansinnigt pangande med start långt före midnatt och sedan fortgår det under flera timmar. Ett antal gånger är jag övertygad om att trädgården är på väg att stormas av någon polisiär specialstyrka.

Så här tomt är det på en av de största avenyerna i Buenos Aires på nyårsdagen.

Så här tomt är det på en av de största avenyerna i Buenos Aires på nyårsdagen.

På nyårsdagens morgon är det desto lugnare. De två första timmarna jag promenerar runt i grannskapet i Palermo skulle man kunna tro att det var en neutronbomb och inte fyrverkerier som smällde av under natten. Det är bokstavligen tomt på gatorna, förutom en och annan i det närmaste medvetslös person som är ute och rastar hunden. I innerstan som har 3 miljoner invånare bor det även 500 000 hundar, så se upp var du sätter ner fötterna…

La Panera Rosa (den rosa pantern?) är öppen även på nyårsdagen.

La Panera Rosa (den rosa pantern?) är öppen även på nyårsdagen.

Att hitta en restaurang när det börjar suga i magen vid 14-tiden är inte heller lätt. La Panera Rosa (https://www.facebook.com/panerarosa) har dock öppet. Först blir det dock till att köar en halvtimme och sedan tar det en timme till innan maten är på bordet. Lyckligtvis är det gott!

Under ett par timmar gör jag sedan upprepade försök att ta mig in på ställen som zoologiska trädgården, någon finare park, etc. – allt är stängt på nyårsdagen! Jag försöker även ta mig ombord på en av de öppna dubbeldäckade hop-on-hop-offbussar (www.buenosairesbus.com) som kör runt Buenos Aires på en tretimmarstur. Tror ni det fanns plats? Icke, sa Nicke.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Argentina, Buenos Aires, Hus, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *