Trevlig afrikansk huvudstad, (Windhoek, Namibia, 11/9, 2012)

Åter i Nambias huvudstad Windhoek efter 10 dagar i bushen. Jag tycker Windhoek är en av de trevligaste huvudstäderna i Afrika och den är väl värd ett par dagars besök. Den är liten, men har en egen karaktär, människorna är vänliga och dessutom är det en säker stad, något som man dessvärre inte kan säga om alla afrikanska huvudstäder.

Poolen ligger på i anslutning till lägenheterna.

I Windhoek bor jag som vanligt på Bokmakierie. Det är ett B&B som drivs av den trevliga damen Rita. Hon har två rum och två lägenheter och serverar härlig frukost som räcker hela dagen. Faktum är att det blivit så populärt att Rita nu helt slutat annonsera (Bokmakierie finns inte ens i telefonkatalogen…) och bara tar emot gamla gäster. Hon har dock lovat att ta emot svenskar som refererar till mig! Ring henne på +264-61-22 40 23 eller e-posta på izabel@mwebb.com.na. Enda nersidan med Ritas B&B är att det inte finns internet.

Att det finns några riktigt bra restauranger gör inte vistelsen i Windhoek sämre. Jag har tre favoritställen.

O Portuga är en oas för den som vill ha fisk och skaldjur.

Den första är en ganska ny restaurang – O Portuga (www.oportuga.com). Som namnet antyder har den det portugisiska (och angolanska) köket som grund och dessutom ligger fokus på fisk och skaldjur, vilket är en befrielse i det annars synnerligen köttproteinfixerade Namibia. På O Portuga är det en salig blandning av folk – affärsmän, födelsedagsfirare, politiker, familjer och festande ungdomar. Under det knappa år restaurangen varit öppen har den blivit så populärt att det är en god idé att beställa bord oavsett vilket dag i veckan det är.

Är det inte för kallt sitter man med fördel ute på Stellenbosch Wine Bar.

Fortsätter man en liten bit ut från centrum efter samma gata (Sam Nujoma Drive) som O Portuga ligger på så finner man ett litet köpcenter på vänster sida. Här återfinns Stellenbosch Wine Bar&Bistro  (www.thestellenboschwinebar.com)  som ligger på den mysiga innergården. Trots att de kallar sig vinbar så har de en full meny med mycket god mat. I det lilla köpcentret finns också butiken Casa Anin (www.anin.com.na) som säljer lakan, kuddöverdrag, handdukar och andra textilier i bomull. Allt de säljer är vävt för hand i Namibia och håller mycket hög kvalitet.

Joes Beerhouse är de stora stekarnas hem.

Joe´s Beerhouse (www.joesbeerhouse.com) är en institution i Windhoek. Inredaren (om det nu funnits någon sådan) har fyllt hela lokalen med allsköns gammalt skrot och det konstiga är att det faktiskt funkar och känns genuint trots att det är en kuliss av värsta slag! Maten är lika råbarkad som lokalen – här härskar det grillade köttet, men grillar man många hundra köttbitar av alla de slag varje kväll så blir man riktigt, riktigt bra på det. På Joe´s träffar du många av de mer äventyrsinriktade turisterna i Nambia, men också deras guider och många wannabees…

Precis som de flesta andra afrikanska städer är Widhoek full av affärer och gatustånd som säljer afrikanska masker, träsniderier, rottingkorgar och annat krims-krams. Det finns guldkorn, men det krävs en hel del energi på att hitta dem. Ska du gå till en enda butik skulle jag rekommendera Bushman Art Gallery (www.bushmanart-gallery.com) på huvudgatan Independence Avenue. Här finns massor av masker av högre kvalitet än hos de flesta av konkurrenterna och du kan kika på dem i en katalog på nätet redan innan du åker dit. Dessutom visar Bushman Art unika objekt som inte är till salu, men som är intressanta att jämföra med.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Bed&Breakfast, Hantverk, Mat och Dryck, Namibia och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *