Utflykt med vådliga vattenfärder (Buenos Aires, Argentina, 4/1, 2015)

Vid startstationen Maipu finns en hel del antikhandlare. En av dem hade denna HD från 1929 i skyltfönstret.

Vid startstationen Maipu finns en hel del antikhandlare. En av dem hade denna HD från 1929 i skyltfönstret.

Söndagsutflykt i Buenos Aires betyder för många människor att man tar sig till floddeltat Delta Tigre som ligger knappt tre mil norr om centrum. Det trevligaste sättet att ta sig dit är att ta kusttåget Tren de la Costa (www.sofse.gob.ar) från stationen Estacion Maipu för 20 pesos. Tåglinjen är bara 15 km lång, men stannar vid 11 stationer innan man är framme efter en dryg halvtimme. Tågen går varje halvtimme och flera av stationerna är värda att stiga av på om man har tid. På Las Barrancas är det till exempel antikmarknad varje söndag och vid en annan finns en ganska stor outlet.

Hyr gärna en klassisk roddbåt.

Hyr gärna en klassisk roddbåt.

Vid slutstationen Delta finns en rejäl nöjespark som heter Parque de la Costa (www.parquedelacosta.com.ar) och ett oändligt antal båtutflykter med allt från 40 minuter för 80 pesos i gigantiska katamaraner till exklusiva utflykter i privata småbåtar. Vill man sköta sjötransporten själv går det fint att hyra klassiska roddbåtar i trä eller kanoter i alla upptänkliga former. Det gäller dock att se upp eftersom det är extremt mycket trafik på de ganska smala vattenstråken.

Vill man inte ge sig ut på vattnet finns här sjöfartsmuseet Museo Naval (www.histarmar.com.ar) och konstmuseet Museo Arte Tigre (www.mat.gov.ar). Båda är väl värda ett besök.

Tigre Boat Club.

Tigre Boat Club.

Ett kul ställe att käka på är TBC som är en förkortning för Tigre Boat Club. Klubben startades 1888 och är fortfarande aktiv. TBC har ett gigantiskt båthus fullt med olika sorters roddbåtar och kanoter. För att transportera flytetygen över gatan ner till vattnet har man en smal räls med enkla vagnar på. Bredvid båthuset ligger restaurangen i ett stort kolonialhus med en rejäl veranda där man sitter med utsikt över aktiviteten på och vid vattnet. God mat till hyggliga priser.

Med tanke på hur det ser ut på vattenvägarna i Tigre är det inte konstigt att det finns en ambulansbåt.

Med tanke på hur det ser ut på vattenvägarna i Tigre är det inte konstigt att det finns en ambulansbåt.

Tillbaka till Buenos Aires kan man välja att åka båt med Sturla Viajes (www.sturlaviajes.com.ar). Färden kostar 280 pesos, tar ungefär två timmar och ger först en rejäl inblick i livet på och kring deltat. Såhär en helg mitt i semestrarna är sjölivet minst sagt kaotiskt. Här blandas stora och små passagerarbåtar med motorbåtar i alla storlekar, segelbåtar för motor, vattenskotrar, jetskis, wakeboardåkare, kanotister, roddare, windsurfare och allt annat som kan hålla till på vattnet. Det genomsnittliga sjömanskapet är väl inte på topp och många manövrer ser helt livsfarliga ut. Jag kommer osökt att tänka på när jag och en kamrat för en massa år sedan skulle ut och segla i hans Blekingeeka med låga fribord i rätt hård vind och han berättade för mig att det behövs tre man för att segla Blekingeeka: ”En som seglar, en som öser och en som ropar på hjälp…”.

Otroligt nog kommer vi in till Buenos Aires utan att ha kolliderat med någon eller något, ett mycket gott betyg till den uppmärksamme man som skötte rodret!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Argentina, Båtresor, Buenos Aires, Mat och Dryck, Museum, Paddling, Rodd, Segling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *