Gumbifolket fick tillbaka sin mark och skapade Big 5-reservat (28/1, 2021, Somkhanda Game Reserve, KwaZulu-Natal, Sydafrika)

Det är tur att man ganska nyligen byggt bro över floden Mkuze, annars hade det varit stopp här.

När jag slår upp ögonen på Babanango Valley Lodge  (www.babanangovalleylodge.co.za) tidigt på morgonen forsar vattnet fortfarande ner från himlen. Den planerade morgonturen i reservatet byts därför mot förberedelser för resan till Somkhanda (www.wildtrust.co.za/somkhanda/) genom ett översvämmat KwaZulu-Natal.

Ingen vet vilka vägar som är farbara, men killgissningar är det gott om. Jag bestämmer mig till sist för den kortaste (och alltså sämsta) vägen. Men jag har tur och det är bara ett ställe där det blir svettigt med rätt djup lera. Min VW Amarok tuffar dock på utan någon tvekan. Efter 4 timmar och 170 kilometers körning tas jag emot av en glad gatevakt som inte sett en människa på flera dagar.

Det 12 000 hektar stora Somkhandareservatet kan du köra i själv om du har rätt bil.

Somkhanda har en annorlunda historia. I slutet av 1960-talet blev Gumbifolket tvångsförflyttade härifrån av apartheidregeringen. Efter en rättsprocess fick de tillbaka 20 000 hektar av sitt land år 2005. De bestämde då att 12 000 hektar av marken skulle bli ett naturreservat.

Gumbis har i samarbete med organisationen WildTrust (www.wildtrust.co.za) skapat ett Big 5 reservat som är ett av de mest spännande jag varit i. Inte för att man ser djur i vartenda hörn utan mer för att det är vilt, vackert och oexploaterat. Dessutom får man köra runt på egen hand om man har en riktigt bra fyrhjulsdriven bil. En familje-SUV har inte en chans på vägarna i Somkhanda.

En av tältcamperna i Somkhanda där man av tradition har många studenter.

Här finns bara en enda lodge – Somkhanda Lodge. Den drivs sedan en tid av Erik och Lundy Bredberg. Om du tycker Eriks namn låter svenskt har du rätt. Hans pappa var svensk yrkesofficer som sedan av tillfälligheter hamnade i Sydafrika och stannade där livet ut.

Utöver lodgen finns två campsiter med stationära tält samt Scotiaen wildcamp där man måste ha med sig allt själv. Den är också helt oinhägnad och det är något tämligen unikt i Sydafrika.

Ett av de trevliga traditionella husen på Somkhanda Lodge.

lodgen (som även serverar god mat för en extra slant) bor du i trevliga rondavels och för det betalar du 525 rand per natt och person. Logi i tälten kostar 250 rand per natt och i Scotia kostar det 200 rand. Väldigt humana priser för ett Big 5-reservat.

Vill du veta mer eller boka är det enklaste att maila direkt till Lundy på bookings@wildconnection.co.za eller lundyb71@gmail.com.

Efter ankomsten och en hel del prat om Sverige ger vi oss ut i de blöta markerna där vi också skymtar floden Mkuze som utgör en av gränserna till reservatet.

Väljer du att äta på Somkhanda Lodge gör du det med utsikt över vattenhålet.

Erik kör och min privata guide är en kanadensisk tjej som just blivit klar med sin utbildning. Under de timmar vi är ute ser vi inte en enda annan besökare, men en hel del djur och mycket vacker natur. Elefanterna är ännu inte så många och därför är det fortfarande gott om träd överallt.

Middagen käkar vi utomhus med Covidavstånd och vattenhålet just inom synhåll. Eftersom det regnat så mycket finns det dock vatten överallt och djurens motivation för att promenera fram till vattenhålet är väldigt begränsad.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Camping, Djur och natur, Lodge, Safari, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *