Ståtliga noshörningar väl skyddade (Mbabane – Hlane, eSwatini (Swaziland), 9/8, 2018)

I det här vädret gäller det att se upp på motorvägen.

Efter den enorma frukosten på Otentik Guesthouse var det dags att åka till Hlane, den första nationalparken på resan. Tre av nationalparkerna i eSwatini (Hlane, Mkhaya och Mlilwane) har för övrigt slagit sig samman i en marknadsföringsorganisation de kallar Big Game Parks (www.biggameparks.org). Hemsidan är riktigt bra och det går också fint att boka via den.

Gårdagens dimma hade nu lättat en smula, men det var fortfarande väldigt låga moln och ett mycket finfördelat regn gjorde att vindrutetorkarna fick jobba med intervall hela dagen.

Att sova i runda rum är lugnande och det kan behövas när man hör lejonen ryta om natten.

Hlane har två camper. Huvudcampen heter Ndlovu och ligger vid ett vattenhål där det ska finnas såväl flodhästar som krokodiler, även om vi i ärlighetens namn inte såg till några representanter för dessa båda häftiga djurarter. I Ndlovu finns övernattning i hus av olika former (välj gärna en av deras trevliga rondavels) samt camping. Här finns också en liten affär, restaurang och betalwifi.

Den mindre campen heter Bhubesi och har sex små hus med två rum i varje. Här är det självhushåll som gäller.

För att kunna sätta stopp för tjuvjägare har man delat upp parken i olika delar. Det finns en allmän del, en där noshörningarna (tjuvjägarnas favorit) håller till och en där lejonen regerar. Hos lejonen får du inte köra runt med din egen bil. Värt att notera är också att påståendet att du kan köra runt med en vanlig bil får tas med en smula salt. Det går kanske, men har du en vanlig hyrbil har du garanterat en del att förklara när du ska lämna tillbaka den…

Trots de magnifika hornen lyckas man hålla tjuvjägarna borta.

Metoden med att dela upp parken har fungerat mycket som recept not tjuvjakt och det i kombination med det klara beskedet: ”If you poach – you die”, har gjort att tjuvjakten i eSwatini är väldigt begränsad.

När jag först fick syn på noshörningarna och storleken på deras horn under en tur i egen bil var det dock inte svårt att förstå att de är oerhört frestande för tjuvjägarna! Noshörningarna i Hlane är riktigt ståtliga och vi kan bara hoppas att man fortsätter vakta dem framgångsrikt.

Lejon i på jakt efter middag i skymningen.

Efter den egna utflykten åkte jag också på en gamedrive med en av de öppna safarijeepar med duktiga guider som lodgen tillhandahåller. En sån tur tar 2-3 timmar och kostar 375 rand.

Efter en hel del körande fick vi också närkontakt med fyra lejon som var ute och spanade efter ett lämpligt middagsmål. Själv åt jag middag i restaurangen och fick en stadig buffé som kostade 180 rand.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Djur och natur, eSwatini, Lodge, Safari, Swaziland och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *