Wolwehoek – privat lyxcamping i sydafrikanska vildmarken

Veckans Tips – Vecka 9 – 2021

Wolwehoek – vildmarksretreat i privat dalgång.

En kul bieffekt av sökningar på internet är att man ibland får upp oväntade träffar som leder till något helt annat än ursprungssyftet med sökningen. En sådan bieffekt var det när jag hittade det exklusiva ”vildmarksretreatet” Wolvehoek (www.wolwehoek.co.za).

Jag letade efter ett nytt litet safaritält till min safaribil och eftersom Wolwehoek har det största safaritält jag sett, tyckte Google att det var ett lämpligt svar på min sökning…

Den bästa delen av vägen till Wolwehoek.

Det är inte helt lätt att beskriva Wolwehoek. Till att börja med ligger det rätt avlägset med Montagu som närmaste stad 4 mil västerut. På Google Maps på svenska beskrivs det som ”fjällstuga”, vilket ju är rätt kul, men inte helt rättvisande.

Om  vi börjar med läget så ligger Wolwehoek 30-40 minuters off-roadkörning från närmaste asfalt. Har du inte fyrhjulsdrift och rejäl markfrigång kan du glömma  en vistelse här. När du sedan kommer fram till Leopards Kloof befinner du dig i en helt egen dalgång mellan höga, dramatiska berg, närmaste granne är låååångt borta.

Alla moderna bekvämligheter förklädda i antikviteter.

I dalgången finns det  läckraste safaritält jag någonsin sett. Det är tillverkat av ett tältföretag i Cape Town som heter Cristys (www.cristys.co.za). Det är ungefär 5 x 10 meter stort och innehåller allt man kan behöva och lite till.

Det har en sovavdelning med en stor skön dubbelsäng, ett härligt badrum med ett badkar på lejontassar samt en umgängesyta med rejäl soffgrupp och ett litet matbord för de två personer som det här boendet är avsett för. Här finns också en liten köksavdelning, men det mesta av matlagningen sker nog ändå utomhus.

Keramikkaminen värmer utmärkt.

Inget av det här är unikt, men det är gjort på ett ovanligt läckert sätt. Tältet står på en hög plattform, det har en rejäl veranda och en 12 meter lång ”hängmatta” efter ena långsidan. Det är inrett med antikviteter, äkta mattor, afrikanska masker, stjärnkikare, juste porslin och en urläcker kamin i keramik från Earthfire (www.earthfire.co.za).

Det är nästan så att man väntar sig att någon med extremt brittiskt uttal, knästrumpor, konstig mustasch, safarihjälm och storviltsstudsare ska kliva in genom tältöppningen när solen börjar gå ner.

Nice outside shower.

Men det tar inte slut med tältet.

Nedanför badrummet finns en utomhusdusch som är perfekt när solen kommer över bergskanten på  morgonen och börjar ge lite värme i luften. På andra sidan finns en vedeldad hot tub i sten. Det tar 4-5 timmar att värma upp den, men när den har värmen uppe håller den i sig i ett dygn om det inte är för kallt ute.

Ovanför tältet finns det sydafrikanska altaret – grillplatsen (eller the braai area som det heter på det lokala lingot). Förutom en enorm grillugn bjuder man också en separat vedeldad pizzaugn.

Rejält överdimensionerad braai med pizzaugn.

Det finns självfallet ingen fast el här uppe, så man förlitar sig på ved, solceller och gastuber, något som funkar alldeles utmärkt i den här delen av världen.

Vad gör man då i Wolwehoek? Jag skulle säga; tar det lungt och vilar upp sig. Du kommer inte att se en enda annan människa, det finns inga spår av civilisation och det är helt tyst sånär som på vinden och elden. Leoparden som ibland promenerar genom dalgången gör det mycket diskret och det enda du kommer att se av den är (i bästa fall) spåren på det sandiga offroadspåret som leder hit. Vill du bränna kalorier finns det förstås goda möjligheter, bergssidorna är branta och utsikten när du kommer upp på topparna storlagen.

2 500 rand per dygn kostar det och kortaste bokningen är 2 dygn. Med sydafrikanska mått relativt dyrt, men när man varit där är det värt varenda cent!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Djur och natur, Lodge, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *