Nationalpark att rida, vandra och köra i (Mlilwane, eSwatini (Swaziland), 12/8, 2018)

Sen frukost med utsikt.

Eftersom de senaste dagarna varit en smula intensiva blev det sovmorgon på Reilly´s Rock Hilltop Lodge i nationalparken Mlilwane (www.biggameparks.org). Frukosten drog också ut på tiden. Det var svårt att slita sig från solskenet och utsikten på terrassen framför det härliga huset.

Vill du bo lite mer ekonomiskt än Reilly´s Rock Hilltop Lodge finns förresten den stora Mlilwane Rest Camp där du hittar alla möjliga typer av övernattning från vanliga stugor till traditionella gräshyddor och platser för ditt eget tält. Alla turer i parken, inklusive ridning och cykling, utgår också härifrån. Ett par kilometer från huvudcampen finns också Sondzela Backpackers där du bor utmärkt i sovsalar för 125 rand per natt.

Det kan se fridfullt med krokodiler och flodhästar som delar på utrymmet, men försök inte simma i sjön.

Efter den sena frukosten var det dags att ge sig ut i parken, som skiljer sig rätt mycket från många andra parker. Med sina 5 000 hektar är det ingen stor park. Här finns inte heller några farliga djur (förutom flodhästar och krokodiler, men försöker man inte bada i den sjö de bor i behöver man inte bekymra sig om dem). Det gör att det här är en ypperlig park att köra, rida, cykla eller vandra i.

Det är inte svårt att se att det varit ett odlat fält där denna roan betar.

I parken finns en rad vandringleder och massor av små vägar. Den är också lite speciell såtillvida att man fortfarande kan se att de platta delarna av parken var jordbruksmark för inte så länge sedan. De delarna är nästan parkliknande, något som har den fördelen att det är väldigt lätta att få syn på de djur som finns här.

Några av vägarna leder upp i bergen.

De bergiga delarna är väldigt vackra och för den som tycker det är kul att köra att köra terrängbil på smala, dåligt underhållna spår finns mycket att göra. Tyvärr är den norra delen av parken avstängd för bilar just nu, vilket sannolikt har att göra med de kraftiga regn som fallit den senaste tiden, dessa tar hårt på vägarna.

Panoramautsikt från kissrännan…

Efter lunch var det dags att starta resan tillbaka till Pretoria. Den tar runt fem timmar, beroende på hur mycket folk det är vid gränsen, en helg med skollov kan det ta väääääldigt lång tid. På vägen tillbaka svängde vi in på det rätt sanslösa raststället Alzu Petroport (www.alzu.co.za). Här finns massor av snabbmatställen och dessutom en pissoar med panoramafönster och utsikt mot ett vilthäng där man kan studera bland annat flodhästar och noshörningar medan man klarar av sina behov…

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Camping, Cykling, Djur och natur, eSwatini, Lodge, Ridning, Safari, Swaziland, Tält, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *