Båtäventyr på afrikanska Lake Tanganyika

Veckans Tips – Vecka 34 – 2018

MV Liemba är världens äldsta passagerarfartyg och seglar mellan Tanzania och Zambia på Lake Tanganyika.

Gillar du Afrika, båtar och äventyr ska du ta dig en ordentlig titt på last- och passagerarbåten MV Liemba, som är det äldsta passagerarfartyg som fortfarande är i reguljär trafik.

MV Liemba trafikerar östra sidan av Lake Tanganyika. Starten sker i Kigoma i Tanzania och slutdestination är Mpulungu i Zambia. På vägen stannar den på massor av ställen och det är otroligt spännande att följa folklivet kring båten. Mellan start- och sluthamnen lossar och lastar man (med något enstaka undantag) passagerare, last och husdjur med småbåtar.

Historien bakom båten är också fascinerande. Den byggdes i Papenburg in Tyskland 1913. Sedan plockades den isär och skeppades till Afrika i 5 000 trälådor. Dessa bars (!) sedan upp till Kigoma, där sattes den ihop igen och användes som krigsfartyg. Som bekant gick det kriget inte så bra för tyskarna så skeppet sjönk och bärgades i ett par omgångar innan engelsmännen slutligen tog hand om MV Liemba 1927. Sedan dess har hon troget seglat upp och nerför sjön.

MV Liemba är tar upp till 600 passagerare och är ofta väldigt välfylld.

Reser du i förstaklass (och det gör alla blekansikten ombord) är det faktiskt hyggligt bekvämt, du har kojer, ett litet skrivbord och en egen toalett. Maten är inte som på ett kryssningsfartyg men du överlever på ris, kyckling och fisk.

Tidtabellen är också rätt enkel. Avgången från Kigoma är varannan onsdag 16.00 (den tiden ska tas med en stor nypa salt…). Vilka tider man sedan stannar till vid de olika städerna och byarna beror helt på hur mycket last det är på de olika ställena, vad som går sönder på fartyget, etc. I teorin ska resan ta två och en halv dagar, men återigen får det betraktas som en målsättning.

Vill du få en liten uppfattning om hur en resa på MV Liemba går till kan du göra en sökning på YouTube, här finns en del spännande filmsnuttar.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Tanzania, Zambia och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *