Kryssa på sista postbåten till St Helena

Veckans Tips, Vecka 24, 2017

En av världens mest udda kryssningar måste vara den som går från Cape Town till Sankt Helena och Ascension mitt ute i södra Atlanten. Inte nog med att det är två väldigt udda resmål, resan företas också med ett av de sista aktiva postfartygen – RMS St Helena (där RMS står för Royal Mail Ship).

Om ni hängde med på historielektionerna kommer ni säkert ihåg att Sankt Helena är den ö där man placerade Napoleon. Det gjorde man av den enkla anledningen av att det här är en av världens avlägsnaste platser med 200 mil till närmaste fastland. Trots det bor det fortfarande ungefär 4 000 personer på ön.

RMS St Helena (www.rms-st-helena.com) är Sankt Helenas enda reguljära kontakt med omvärlden så det är inte bara brev och passagerare som är med på färden, här finns också fraktgods av alla typer – från bilar till levande getter.

Eftersom man nu byggt en liten flygplats på Sankt Helena var det meningen att trafiken med postbåten skulle upphöra under förra året. Det gick dock inte så bra eftersom man upptäckte att vindarna var både starka och oberäkneliga. När och om flygplatsen kommer att öppna för kommersiell trafik är höljt i dunkel.

När flygplatsen öppnar är dock chansen att göra den unika kryssningen över för alltid, därför gäller det att passa på. Fartyget går från Cape Town ungefär två gånger i månaden och resan till ön tar fem dagar. Därefter finns det två möjligheter. Den första är att stanna två nätter på Sankt Helena och sedan åka vidare med båten till Ascension och därifrån ta flyget till England. Den andra är att man stannar en vecka och inväntar att båten kommer tillbaka och man kan återvända sjövägen till Cape Town. Då handlar det om en resa på sammanlagt 19 dagar.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Cape Town, Djur och natur, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *