Vem som helst kan köra engelsk kanalbåt, billigt förstaklasståg och benutrymme med lågpris

Veckans Tips, vecka 22, 2011

Tillhör du dom som alltid velat ge dig ut med båt på egen hand, men som inte har tillräcklig kunskap för att göra det? Lugn, det finns en lösning. Lösningen heter kanaler. Runt om in Europa finns det kanaler där det går att hyra båtar helt utan erfarenhet.

Långa och smala är de brittiska kanalbåtarna.

I England finns det till exempel en bra bit över 3000 km kanaler där det går att puttra fram i sakta mak med kanalbåt.

Kanalerna sköts främst av den statsstödda organisationen British Waterways (www.britishwaterways.co.uk). Kanalerna är spridda över hela ön och det finns båtar i alla storlekar. De minsta båtarna har 2 kojer och de största 12. Det finna 1000-tals båtar att hyra.

Många av båtarna är riktigt mysiga.

Har du aldrig kört båt i hels ditt liv? Inga problem, efter en kort instruktion av uthyraren är du färdig att ge dig ut på böljan den blå. Inte ens om du klantar dig riktigt rejält kan du ställa till särskilt mycket eftersom farten är mycket beskedlig, man brukar säga att man kommer ungefär lika långt med en kanalbåt på en vecka som med bil på en timme.

Mycket bra generell information kan du hitta på (www.canaljunction.com) och nedan finner du länkar till ett antal olika uthyrare:

www.drifters.co.ukwww.ukboathire.comwww.blakes.co.uk,

www.hoseasons.co.ukwww.waterwaysholidays.com

Tåget är (om det inte snöar, växlarna fryser och om elledningarna sitter på plats…) snabbare än kanalbåtar. Är du medlem i SJ:s  (www.sj.se) bonusprogram – SJ Prio – så kan du får hela 50 % rabatt på förstaklassresor som du gör under tiden 1 juli till 14 augusti. Du kan köpa max 10 enkelresor men det kommer man ju ganska långt på.

Här finns mer benutrymme på de tio första raderna.

Ett annat sätt att få lågpris med komfort är att boka ”Best Seat” på lågprisflygbolaget Germanwings (www.germanwings.com) . De har precis byggt om alla sina flygplan så att de 10 första raderna ger mera benutrymme.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Flygresor, Storbritannien, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vem som helst kan köra engelsk kanalbåt, billigt förstaklasståg och benutrymme med lågpris

 1. Jan C Falk skriver:

  Hej Claus, tack för goda tips och inspirerande läsning. Vad vet du om Brasilien? Skall till Brasilia i sept/okt och titta på Oscar Niemayers enastående skapelse, men tänkte också tillbringa några dra i Rio och vid kusten. Med bästa hälsningar Jan Christer Falk

  • Clas Johansson skriver:

   Hej Jan Christer,
   Tyvärr är Sydamerika min sämsta gren. Första gången jag var där avslutade jag med ett besök i Lima i Peru. Där blev jag först nästan lynchad när jag försökte hjälpa till vid en trafikolycka, en dag senare hamnade jag mitt i en skottväxling mellan vakter och falska poliser som precis försökt råna mig och sista dagen försökte någon bryta sig in på mitt hotellrum mitt på blanka dan när jag var i rummet. Jag tog en rejäl whiskey, beställde en privat limousine till flygplatsen och bestämde mig sedan för att satsa på andra världsdelar. Sedan dess har jag syndat en smula mot regeln och jag tänkte synda betydligt mer i nära framtid. Argentina och Chile står dock högst på min lista.

   Clas J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *