Masrallyt tar oss till fantastisk snö och grym skidapp (Stockholm – Kläppen 26/2, 2012)

I lördags packade vi bilen full med skidgrejer och mat samt anslöt oss till masrallyt för att förflytta oss upp till Sälenfjällen eller närmare bestämt Kläppen (www.klappen.se), som är vår favoritskidort i den här delen av Sverige.

Riktigt så här illa blir det aldrig under masrallyt, men ibland känns det som om man inte ska komma fram förrän till våren…

Masrallyt gick ursprungligen åt andra hållet och var beteckningen på den  kö av byggnadsarbetare från Dalarna som jobbade i Stockholm och åkte hem på helgerna. Numera handlar det om alla Stockholmare som beger sig till Sälenfjällen för att åka skidor. Och det är inte heller mycket till rally eftersom den sista biten tillbringas i en allt mer massiv kö som inte direkt förbättras av att Vasaloppsveckan (www.vasaloppet.se) inleds samtidigt som Stockholm har sportlov. Bara de med svåra självmordstankar ger sig på omkörningar sedan vägen blivit tvåfilig.

Under den sista timmen kände jag ett start behov av en aktiv farthållare i den minsta sagt ryckiga kön. Aktiv farthållare är fiffig liten uppfinning som känner av den framförvarande bilens hastighet och anpassar sig efter den. Perfekt när man sitter länge i kö.  Vill du veta mer om hur en aktiv farthållare funkar kan du klicka här. Jag ska definitivt ha en när det är dags för ny bil.

Precis så här såg det ut i Kläppens park idag.

Kläppen ligger ”först” i raden av anläggningar i Sälen och med tanke på kölängden i masrallyt betyder det en hel del för transporttiden. Dessutom ligger backarna mer skyddat än på anläggningarna närmare Norge. Lägg på förvånansvärt hygglig skidåkning, bra boende nära backen, trevligt bemötande och en fantastisk park som är mycket uppskattad av den yngre generationen så har du ett bra recept för en lyckad skidvecka. Att det är danskarnas favoritort är också en fördel eftersom de flesta danskars uppfattning om vad som är en heldag i backen verkar inskränka sig till ett par timmars skidåkning uppbruten av långa fikapauser, något som är bra för restaurangverksamheten och ger oss andra mer utrymme i backarna.

Söndagen bjöd på otroligt bra skidåkning. Solen sken, det är gott om snö, fullständigt perfekt preparerat och dessutom glest i backarna eftersom det är bytesdag för de flesta. Det sistnämnda betydde också att det perfekta underlaget höll hela dagen.

Under åkningen kom  vi också i kontakt med Vattenfalls (www.vattenfall.se) nya skidåkningsapp King of the Slope (http://kingoftheslope.vattenfall.se/). Det är en app som bland annat mäter dina fallhöjdsmeter, hur långt du åkt och vilken topphastighet du kommit upp i.

Appen funkar med GPS‐funktionen, därför behöver du inte ha en 3G-uppkoppling för att mäta åkningen. Data från alla dina åk synkroniseras så fort mobilen har mottagning eller trådlös uppkoppling.  Det är enkelt att dela resultaten via Facebook eller via en banner som kan laddas ner till din hemsida eller blogg. Jag lovar att göra det någon dag under veckan så att ni får se hur det funkar. Kort sagt en grymt kul app!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Skidåkning, Stuga, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Masrallyt tar oss till fantastisk snö och grym skidapp (Stockholm – Kläppen 26/2, 2012)

  1. PeterHerbert skriver:

    You really need to look at the English translation of the adaptive cruise control paragraph! I’m wondering what on earth you were doing in that traffic.

    • Clas Johansson skriver:

      Isn´t it lovely with automatic translation tools:) Now and then it makes some very interesting translations. This time it have a slight problem with queue and sex (which is the same word in swedish)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *