Tuffaste fotvandringen och druvparadis (Hobas – Aussenkehr, Namibia – Cape Town, Sydafrika, 27-28/10, 2018)

På grund av hettan är vandringsleden i Fish River Canyon bara öppen under vintern.

På grund av värmen blir det tidigt uppstigning i Hobas och snabb lastning innan färden går söderut mot Ai-Ais, där man har en liten resort vid de varma källorna. Här slutar också en av de tuffaste fotvandringarna du kan ge dig på. Det är den drygt 80 km långa trippen genom Fish River Canyon från Hobas.

När du väl klättrat ner i ravinen finns ingen annan väg än ner till Ai-Ais och den vandringen tar 3-5 dagar. Händer något allvarligt är helikopter ut enda möjligheten, så se över försäkringsskyddet innan du ger dig av. På grund av den extrema värmen är leden bara öppen under vintrarna.

Själva resorten är en smula bedagad och den varma källan är en blygsamt strilande 65-gradig vattenström. Inget att springa benen av sig för.

Kruttorr öken och gröna druvor.

Nästa anhalt är den lilla orten Aussenkehr (www.aussenkehr.com) som är helt uppbyggd kring enorma odlingar av framför allt ätdruvor. Odlingarna bevattnas med vatten från floden Orange River som rinner i dalgången. Att komma ner från den kruttorra öknen och bergen runt dalgången och se de prunkande gröna odlingarna på tusentals hektar är en helt overklig upplevelse.

Skördearbetarna bor i vasshyddor.

Aussenkehr är också en mycket utpräglad säsongsort. När det är skördetider flyttar 18 000 personer in i massor av små vasshyddor runt odlingarna och det öppnar mängder av små provisoriska affärer, barer, SIM-kortsförsäljare, frisörer och allt annat som behövs i ett afrikanskt samhälle.

Öken och palmer vid Norotshama.

Målet för dagen är Norotshama River Resort (www.norotshamaresort.com) som har allt från lyxiga chalets via självhushåll till campingplats. Deras finaste chalet kostar drygt 1500 namibiska dollar för två personer inklusive frukost. Och eftersom termometern visar +44 grader är det väldigt trevligt med luftkonditionering!

Norothamas restaurang har utsikt över floden som ger dalgången liv.

För eftermiddagen hade jag planerat en 45 km lång offroadtur genom ravinerna i Aussenkehr Nature Reserve, men jag skjuter på den utflykten när temperaturen bara fortsätter att stiga och plastburkar jag har i bilen börjar smälta!

Den egna matlagningen får också stryka på foten för middag på Norotshamas utmärkta restaurang. En perfekt 500 grams T-bonestek kostar knappt 100 kronor och då kan man ursäkta att serveringen är en smula sömnig…

Eftre försiktig körning förbi druvorna går det undan till Cape Town.

Nästa dags återresa via N7 till Cape Town blev helt odramatisk, 780 kilometer går på dryga sju timmar på grund av att det känns ytterst onödigt att gå ut ur den 24-gradiga bilkupén när det är en bra bit över 40 grader på utsidan.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lodge, Namibia och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *