Superbekväm flight i världens största (och bästa) passagerarplan (Beijing-Stockholm, 28/11, 2011)

A 380 är världens största passagerarplan och också det modernaste. Jag låter kanske som en PR-person från Lufthansa (www.lufthansa.com) och Airbus (www.airbus.com) men jag måste ändå säga att planet tar flygningen till en ny höjd. Att flyga A380 är helt enkelt bekvämare än allt annat jag testat.

Resan tillbaka från Kina till Europa började utmärkt. Med avgång strax före lunch kan man kliva upp i normal tid, äta frukost i lugn och ro och sedan ta taxi ut till Beijings flygplats (beroende på var man bor och trafiken tar det 1-1,5 timme och kostar runt en hundring). Beijings flygplats (www.en.bcia.com.cn) borgar också för en behaglig start, den är visserligen stor (världens näst största med mer än 75 miljoner passagerare per år), men det är ändå gott om plats, fräscht och allting är synnerligen välorganiserat. Dessutom finns det gratis, snabb wifi och det gör att väntetiden fram till avgången flyger iväg.

Det är rätt lätt att se här glad ut när man parkerat sig i en av stolarna i först klass på Lufthansas A380.

I den version av A380 jag ska flyga från Beijing till Frankfurt tar Lufthansa  526 passagerare. 420 av dem i ekonomiklass, 98 i business och 8 i första klass. För att få lite bättre kunskap om planet har jag bett Lufthansa om en specialvisning innan boarding, så jag kliver ombord i ensamt majestät och visas runt planet av den extremt proffsiga besättningen. Det är ju svårt att inte vara imponerad av förstaklassen där det är väldigt mycket plats. Med uppfällbara skärmar kan man skapa en nästan egen liten kupé och viker man ner stolen så har man en säng som är 208 x 80 cm (varje stol kostar ungefär 1,5 miljoner kronor!). Borsta tänderna kan man göra på en av två superdesignade toaletter.

Stolarna är väldigt bekväma och alla har egen skärm.

Förstaklass ligger givetvis på översta våningen och bakom de som har råd och lust att betala ungefär 100 000:- för en tur-och-retur till Beijing finner man business class. Också här massor av plats , men konstigt nog ännu inte flatbeds, som dock lär vara på ingång. Promenerar man ner en våning hamnar man i economy. 420 platser kan tyckas förfärande stort, men eftersom man delat in kabinen i tre delar så känns det fortfarande ganska intimt, om än med betydligt mer plats än vad man är van vid. Jag är inte säker på att det är så om man tar fram måttbandet och tittar på varje enskilt mått, men det är ju faktiskt känslan som räknas och det viktiga benutrymmet är definitivt mycket bra. Lägg till det väldigt sköna stolar samt separata entertainmentsystem och det blir ett vinnande koncept. Klicka här för att se exakt hur kabinerna ser ut.

Piloterna har flygvärldens modernast cockpit och här är tangentbordet definitivt mer använt än styrspaken.

Jag får dock inte glömma bort det viktigaste – ljudnivån och känslan i luften. Ljudet är nästan obegripligt lågt. Jag blir inbjuden att flyga i cockpit (och blir kvar där i flera timmar) och trots att luftbruset rimligtvis bör vara som högst här längst fram i planet behöver jag aldrig höja rösten för att resonera med piloterna som sitter ett par meter framför mig. Planet tar sig också fram på ett sätt som ger väldigt hög komfort. Det är ungefär som att köra på en extremt slät, nylagd asfaltväg med en riktigt bra bil – inget skak och skrammel utan bara en glidande, smidig känsla. Motorerna hör man överhuvudtaget inte. Piloterna är också mycket nöjda med flygplanet som de tycker är på en helt annan nivå än något annat plan som finns i reguljär trafik.

Bara de bästa besättningsmedlemmarna får jobba på A380.

Något som förstärker känslan av välbefinnande är givetvis besättningens arbete. Att arbeta på A380 är som att spela fotboll i Manchester United, Juventus eller Barcelona, det är hit alla vill. Det är ju inte svårt att förstå, dels får besättningarna jobba med det bästa material som flygvärlden kan erbjuda och dels är destinationerna – Beijing, Singapore, Tokyo, Johannesburg och Miami (samt snart New York och San Francisco) – väldigt attraktiva. De som går till jobbet bara för att kunna lyfta en lön i slutet av månaden hittar du inte på Lufthansas A380, det är helt säkert.

Besättningsmedlemmarna är dock inte sena att erkänna att de också har väldigt många motiverade passagerare. De rutinerade resenärerna söker sig till A380 och de är oftast väldigt lätta att ha och göra med, så länge de får vad de förväntar sig. Det kallar besättningen ”A380-effekten”.

Visst är det stort, men det ser ändå betydligt smäckrare ut än till exempel Boeing 747.

Har du blivit sugen på att få veta mer om A380? Gå i så fall in på Lufthansas A380-sida eller på Airbus A380-sida. Där finns hur mycket information som helst. Sen är det bara att börja leta i tidtabellerna och hitta en lämplig flygning!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Beijing, Flygresor, Kina, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *