Fixa enkel ersättning vid flygförsening och läckraste skidlodgen

(Veckans Tips – Vecka 50, 2013)

Den här veckan tänkte jag tipsa om hur man kan få ersättning av flygbolagen vid förseningar – utan att behöva lägga ner en massa tid själv. Vi ska också ta en titt på en skidlodge som är något alldeles extra.

När det ser ut så här på tavlan på flygplatsen blir det dyrt för flygbolagen.

När det ser ut så här på tavlan på flygplatsen blir det dyrt för flygbolagen.

Vi närmar oss julen med stormsteg och det brukar vara en tid på året då det är rätt mycket strul med flygförbindelserna. Det finns många orsaker till det – många flygningar,  dåligt väder, större andel orutinerade resenärer, mer bagage och sist, men inte minst, det faktum att även folk i flygindustrin vill vara lediga över helgerna.

Det finns numera tydliga EU-regler för vad som gäller när man blir försenad, ett flyg är inställt eller överbokat. Konsumentverket har en bra genomgång på sin hemsida (www.konsumentverket.se). Sammanfattningen är att man har rätt till skälig ersättning för utlägg och dessutom ska flygbolagen ge ersättning till passagerare som drabbas av en försening på mer än tre timmar.  Så här ser den ut:

  • 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer.
  • 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar som är mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa.
  • 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Trots att reglerna är tydliga är det väldigt krångligt att få ersättning från vissa bolag. De är inte avvisande, men gör processen så krånglig att man ofta kroknar efter vägen. Därför har det dykt upp företag som tar hand om hela hanteringen. Konceptet är ungefär som för amerikanska skadeståndsadvokater, så kallade ambulance chasers. Du lämnar över all info till dessa bolag och de tar sedan hand om hela hanteringen. Får de ut några pengar tar de en del av pengarna som arvode, om de misslyckas tar de inget betalt.

Jag har hittat två bolag som sysslar med detta. Ett svenskt bolag som just dragit igång och som kallar sig Air Help (www.airhelp.se). De tar 25 % inklusive moms av det de lyckas dra in. Det andra heter Flight Right (www.flightright.se) och de tar 31,25 % för jobbet.

belmont-15

Helikoptern kan plocka upp dig nedanför jacuzzin på altanen.

Slutligen kan jag inte låta bli att berätta om Belmont Estate Chalet (www.whistlerhorizons.com) i den trevliga kanadensiska skidorten Whistler (www.whistlerblackcomb.com). Huset ligger för sig själv på en tre hektar stor tomt med fantastisk utsikt över byn. Ett huvudhus och ett gästhus bjuder på sammanlagt 800 kvadratmeter och totalt sju sovrum med max 16 gäster. Här finns självfallet en egen helikopterlandningsplats för ”heliski-in, heliski-out”…

Priset är dock minst sagt svettigt – 70 000-120 000 kanadensiska dollar per vecka. Även om man fyller varenda plats så blir det ungefär 4 000:- per person och dag när det är som billigast. För en bråkdel av de pengarna får man många andra justa boenden i Whistler.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Kanada, Lodge, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fixa enkel ersättning vid flygförsening och läckraste skidlodgen

  1. Anders skriver:

    Mycket bra tips! Det ska jag komma ihåg nästa gång det blir försening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *