Glaciärskidåkning och österrikiskt topphotell

Veckans Tips, Vecka 46, 2016

Högsta punkten i Hintertux är hela 3 250 meter. Det i kombination med en pålitlig glaciär gör att man kan åka skidor året om.

Högsta punkten i Hintertux är hela 3 250 meter. Det i kombination med en pålitlig glaciär gör att man kan åka skidor året om.

Utförsåkningssäsongen börjar ju så smått komma igång och fler och fler av de svenska anläggningarna öppnas nu eller de kommande veckorna.

Vill du vara riktigt säker på att få bra åkning skulle jag dock rekommendera en tur söderut för att få fart på skidmusklerna.

Ett stensäkert tips i dessa sammanhang är österrikiska Hintertux (www.hintertuxergletscher.at) som har en glaciär som ännu inte påverkats allt för mycket av den globala uppvärmningen. Hintertux ståtar med skidåkning året runt och från oktober, då nysnön börjar komma, kan det vara häpnadsväckande bra åkning (fast ösregn förekommer förstås också…).

När jag skriver detta har det just snöat 60 cm det senaste dygnet!

Så här kan det se ut i liftarna i slutet av oktober. -5 grader, sol och torr, kall nysnö.

Så här kan det se ut i liftarna i slutet av oktober. -5 grader, sol och torr, kall nysnö.

Att det finns garanterad snö gör att du får samsas med massor av tävlingsåkare och när liftarna öppnar på morgonen är det rätt kaotiskt. Alla ska upp med flera par skidor och gigantiska väskor fyllda med gudvetvad. När man väl kommer upp på berget trängs de trikåklädda dock mest i de banor deras morgonpigga tränare stakat ut, så det finns rätt gott om plats för de ickeproffs som sökt sig hit.

Ett 15-tal liftar brukar vara öppna på försäsongen och på hemsidan står det oftast att det är över 30 km pist öppen, men då har man i ärlighetens namn räknat ganska generöst. Exakt längd och hur den beräknats är dock rätt ointressant, för 4-5 dagars skidåkning räcker det som finns utmärkt.

Det familjedrivna Hotel Alpenhof är ett av Österrikes bästa alphotell. Glaciären syns i bakgrunden precis ovanför hotellets tak.

Det familjedrivna Hotel Alpenhof är ett av Österrikes bästa alphotell. Glaciären syns i bakgrunden precis ovanför hotellets tak.

I Hintertux finns dessutom ett av de absolut bästa österrikiska alphotell jag stött på. Det heter Hotel Alpenhof (www.alpenhof.at) och öppnades 1934 av familjen Dengg, vars tredje och fjärde generation nu driver det.

Här finns förutom fräscha rum och kringservice där varenda detalj är genomtänkt också en fantastisk spaanläggning med pool och en rad olika basturum där skidtrötta muskler kan återhämta sig.

Bor du på Alpenhof ska du definitivt satsa på halvpension. Då får du en svårslagen frukost, ett redigt mellanmål när du kommer hem från backen och en middag som alltid består av minst fem rätter. De som jobbar i köket gör ett häpnadsväckande bra jobb och servisen håller också fanan mycket högt.

Men det är ändå stämningen som är det unika med Alpenhof, varenda person, från vaktmästaren till hotellchefen, är genuint trevliga och ständigt beredda att hjälpa till utan att det känns insmickrande. Det skapar en avslappnad atmosfär där man trots den rätt lyxiga omgivningen kan komma ner till frukosten i långkalsonger utan att känna sig generad.

Lägg till detta att priserna är väldigt konkurrenskraftiga så är det lätt att förstå att hotellet har flera stamgäster som varit där över 100 gånger!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Österrike, Skidåkning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *