Internet och e-post kan bli precis hur dyrt som helst när man reser. Sist jag var ute gjorde jag åt nästan 1 000 kronor utan att ens lyckas få ordentlig kontakt, alla mina försök bröts innan jag hade lyckats ladda ner någonting!
Mitt grundråd är att försöka komma åt trådlös internet (wi-fi) på platsen där du är. Det kan tyckas dyrt att lägga flera Euro i timmen för att använda internet, men du får oftast en bra och snabb uppkoppling och behöver inte fundera på vad det står på slutnotan. Lyckligtvis är det också allt fler hotell och restauranger som bjuder sina gäster på internet.
Jag har också funnit en lysande lösning på trasslet med utgående (SMTP) server. Ni vet den adress för utgående mail som man måste ändra beroende på vilket nät man är ansluten till. Det är inte bara krångligt utan ofta går det inte att ta reda på den och man blir därför hänvisad till webbmail. De här problemen kan du lösa genom att köp en billig tjänst från SMTP2go (www.smtp2go.com). Hos dem får du en utgående SMTP-adress som funkar oavsett var du befinner dig! Det kostar bara 2 dollar i månaden och funkar helt perfekt.
Att inte ständigt vara uppkopplad är också bra för självdisciplinen. Det är förvånansvärt hur bra man klarar sig på att vara uppkopplad en gång om dagen, särskilt om man upplyser omgivningen med ett autoreply om när de kan förvänta sig svar.
Vill du ändå köra mobilt internet på din dator skulle jag rekommendera att du letar rätt på någon mobiloperatör som har paket med någon form av maxkostnad.
Men innan du kan bedöma vad du ska leta efter måste du ha en uppfattning om hur mycket trafik du har på din dator. Ett bra sätt att få en hum om det är att gå in på (www.maxroam.com). Här finner du ett verktyg som baserat på genomsnittliga användare berättar hur mycket trafik man använder. Du kan lägga in dina egna värden eller titta på vad genomsnittliga privat och företagsanvändare använder. Företaget säljer för övrigt SIM-kort för användning i hela världen. Priserna ligger normalt sett under de du använder för roaming på ditt vanliga abonnemang.
När du klurat ut din ungefärliga användning kan du titta vidare på din egen operatör, eftersom det mest praktiska ju onekligen är att köra vidare med det som man är van med från hemmaplan.
Jag brukar för övrigt ladda ner en PDF med min operatörs samarbetspartners och deras priser innan jag reser hemifrån för att vara säker på att jag använder rätt operatör.
Var också uppmärksam på att nya EU-regler nyligen medfört att det mobila bredbandet stängs automatiskt när man nått cirka 600:- kronor kostnad. När det stängts måste man kontakta bolaget för att låsa upp det.
Så här ser det ut hos några bolag:
Telia
Med Telias partners kostar det normalt 10 kr/MB att surfa i den nordiska länderna och 23 kr/MB i resten av Europa.
Det finns dock två mycket prisvärda lösningar för dig som surfar mer än 12 MB/dygn. Med ”Nordic Connect” kostar upp till 200 MB/dygn 99:-/dygn och med ”European Connect” kostar upp till 100 MB/dygn 299:-/dygn. Läs mer om det här på (www.telia.se). Alla Teliapriserna är inklusive moms.
3
För dig som ett företagsabonnemang hos 3 (www.tre.se) finns en tilläggstjänst som kallas ”3DataEuropa”. Klicka här för att läsa mer om det. Tjänsten finns än så länge i 12 länder i Europa och förbrukningen kostar 8 kr/MB + moms.
Med hjälp av gratisprogrammet NetWorx (tyvärr bara för PC-användare…) kan du hålla koll på hur många bits som passerar och därmed undvika dyra överraskningar när räkningen kommer.
Rent teoretiskt borde det också gå utmärkt att skaffa sig ett mobilt bredbandsmodem som inte är låst till en operatör och köpa ett kontantkort för mobilsurf när man kommer till det land man ska vara i, men jag har inte testat det själv och jag känner ingen som gjort det heller…
Ett mellanting är tjänsten Holidayphone (www.holidayphone.se). Grovt förenklat kan du här köpa ett kontantkort för ett land innan du ger dig av på semesterresan.
På kortet från Holidayphone ingår såväl vidarekoppling från ditt svenska nummer som ett antal SMS, telefontid samt surftid. Exakt vad som ingår och vad korten kostar varierar väldigt mycket mellan olika länder, men jag tycker priserna ser klart bra ut. Jag har inte testat det, men om någon av er som läser detta prövar Holidayphone så vill jag väldigt gärna ha en rapport! En svaghet med konceptet är att det än så länge bara finns kort till ganska få länder, men jag utgår ifrån att man jobbar på att få in fler nationer.