Österrike – Boende

Generöst hotell för alpina landslag och barnfamiljer, Stubai, Österrike

Rummen på Happy Stubai är helt OK, men de stora fördelarna finns på andra håll i hotellet.

Det trevliga familjehotellet Happy Stubai (www.happy-stubai.at) i Österrikiska Stubai (www.stubaier-gletscher.com) upptäckte vi efter ett tips av kamraten Pär som är naprapat på Spinex Naprapater (www.spinexnaprapater.se). Han är även naprapat på deltid för Alpina damlandslaget och Anja Pärson (www.anjapaerson.com) och som sådan har han sett massor av mer eller mindre trevliga hotell i alperna.

Förutom massor av vanlig skidåkning finns i Stubai en stor park med diverse hopp som John gärna höll sig i.

Landslaget tillbringar ofta tid på försäsongen uppe på glaciären i Stubai och då bor man alltid på Happy Stubai som definitivt är ett av de trevliga hotellen – man är lika bra på att ta hand om alpina elitåkare som familjer med barn. Priserna för familjer är väldigt attraktiva och dessutom är servicenivån för att ta hand om barn osannolikt hög. På hotellet finns en barnklubb som öppnar 10 på morgonen och stänger först 7 på kvällen!

Utomhuspoolen håller 28 grader året runt.

En annan fördel med Happy Stubai är deras stora Spaavdelning som har flera olika sorters sauna och en härlig utomhuspool med 28-gradigt vatten som är öppen året runt.

Vi hade för övrigt en väldigt kul upplevelse i bastun – som är gemensam för damer och herrar. Jag och sonen John bastade med tre riktiga coola italienska machokillar i 25-årsåldern när plötsligt fyra äldre väldigt nakna österrikiska damer mycket ogenerat gjorde entré i bastun. Uppenbarligen hade italienarna ingen aning om att det var en gemensam bastu och det var extremt kul att se hur de kämpade med att inte verka generade…

Dalgången upp till liftarna är nästan plågsamt pittoresk.

Dalgången upp till liftarna är nästan plågsamt pittoresk.

Maten är också något man kommer ihåg från Happy Stubai. De duktiga kockarna använder mycket ekologiska råvaror från trakten och frukostbuffén är magnifik. När man kommer tillbaka från backarna är alltid en rejäl after ski buffé uppdukad och på kvällen är det alltid fyra rätter till middag.

Det krävs mycket skidåkning för att man inte ska behöva justera ut midjan på skidbyxorna. Det finns också en utmärkt vinkällare för den som är lagd åt det hållet.

Enda riktiga nackdelen jag kan komma på är att det är långt upp till liftsystemet, men det är å andra sidan något som gäller alla hotell i dalgången utom ett enda som ligger vid dalstationen. Det går självfallet bussar upp till systemet och Happy Stubai har dessutom sin egen skidbuss.

Alpin lyxhytta på 2 500 meters höjd, Hochzillertal, Kaltenbach, Ösyterrike

Bergshyttor som ligger långt från närmaste bilväg är ingen ovanlighet i Alperna. Somliga har öppet året om och andra bara säsongsvis. Standarden varierar oerhört mycket, men jag ska berätta om den bästa bergshytta jag bott på. Det är Wedelhütte (www.wedelhuette.at) i österrikiska Hochzillertal i Kaltenbachen.

Hotell på 2 500 meters höjd.

Hotell på 2 500 meters höjd.

Wedelhütte är både restaurang och hotell och ligger på nästan 2 500 meters höjd. Enda sättet att ta sig hit är på skidor och bagaget fraktas upp med snöskoter.

Jag brukar sällan tappa hakan, men när jag hade ställt in pjäxorna i torkrummet och promenerade in i själva hotellet blev jag faktiskt en smula häpen. Bredvid receptionen ligger ett stort, läckert vinrum fyllt med exklusiva flaskor från golv till tak (och det är minst fem meter högt i tak, så det blir många flaskor) och med en utsikt som gör det svårt att veta om man ska koncentrera sig på vinet eller vyn.

Ett av sovrummen i sviten.

Ett av sovrummen i sviten.

Jag bodde i en svit som var ungefär dubbelt så stor som min första lägenhet var. Nedanför balkongen stupar en brant ravin rakt nerför berget och även här är utsikten svindlande. Den diskret eleganta sviten fullkomligt skriker kvalitet. Den har till exempel massiva ekgolv, men inte vilka ekgolv som helst, nej, det är handhyvlade golv! I det enorma badrummet finns en minibastu som värmer med infraröd teknologi. Jag var lite skeptisk till en början, men det är faktiskt riktigt skönt. Självfallet finns det också en gemensam spaavdelning med jacuzzi utomhus.

Vinrummet.

Vinrummet.

Och skulle den två meter breda dubbelsängen inte räcka till finns det en till likadan i sovrum nummer två för de som till exempel tar med sig barnen (det skulle jag dock inte göra här, Wedelhütte är ett romantiskt retreat på högsta nivå och njuts bäst på tu man hand).

Maten håller också väldigt hög nivå. Den fantastiska frukosten räcker hela dagen om man fyller på med en tallrik Kaisersmarren i backen på eftermiddagen. På kvällen är det fyra rätters middag i toppklass.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *