Sydafrika

Klickar du på landsnamnet får du upp en lista över samtliga Världsarv i Sydafrika.

Sydafrika

Här bodde Nelson Mandela i 18 år.

Här bodde Nelson Mandela i 18 år.

Att komma till Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år, är en väldigt berörande upplevelse. Att han kom därifrån utan hämndbegär på de som såg till att han hamnade på den gamla fängelseön, tycker jag på ett väldigt handgripligt sätt bevisar Mandela storhet. Cell nummer fem, som var hans hem, är knappt 2×3 meter, toaletten en hink och Mandela sov på en filt på golvet i det ouppvärmda huset. Har ni varit i Cape Town på vintern så vet ni hur klimatet kan vara där då. Ni som inte besökt södra Sydafrika den tiden kan tänka på Göteborg i oktober…

Drakensberg Park - gröna dalar och taggiga toppar.

Drakensberg Park – gröna dalar och taggiga toppar.

Gillar du att vandra i berg tycker jag du ska ge dig av till Drakensberg Park i Sydafrika. Här finns allt från enklare korta vandringsleder i gröna dalgångar till utmanande klättring på upp till 3 000 meters höjd och det mesta däremellan. De flesta som kommer hit brukar bo på en lodge och göra dagsutflykter, men det bjuds också på en hel del längre vandringsleder. Förutom den fantastiska naturen finns här också en hel del upp till 4 000 år gamla grottmålningar.

Limpopofloden.

Plötsligt började Limpopofloden fyllas med det livgivande vattnet.

Ibland är det inte de stora händelserna som gör mest intryck. Så var det i nationalparken Mapungubwe i norra Sydafrika för ett par år sedan. Jag var här i samband med en lång torrperiod som innebar mycket bekymmer för såväl djur som människor. Den kilometerbreda Limpopofloden var helt uttorkad och alla väntade otåligt på vattnet. Vi åkte ner till Limpopo en dag och packade upp vår lunchmatsäck på en plattform intill det som borde vara en flod, men som nu var en snustorr sandbädd. Plötsligt började en rännil av vatten sippra fram i flodfåran och rännilen växte sedan snabbt till en hel flod. Med andra ord regnade det längre upp efter floden. Det är svårt att beskriva glädjen bland de som var med oss när det gick upp för dem att torkan var över!

En stadig bur hindrar vithajen från att göra dig till hajmat i vattnens kring Cape Town.

En stadig bur hindrar vithajen från att göra dig till hajmat i vattnens kring Cape Town.

Området kring Cape Town (Kapstaden) är ett av de mest artrika ställen man kan hitta, vad gäller växter. I området som upptar 0,5 procent av Afrikas yta kan man finna 20 procent av alla kontinentens växter. Jag måste dock erkänna att det inte är det som lockar mig mest i området. Istället är det den suveräna kombinationen av mäktig natur, storstad, ett vilt hav, fantastiska restauranger och spännande vingårdar. Ska jag rangordna häftigaste upplevelsen här blir det väldigt svårt. Det kan vara mötet med vithajar under vattnet, att bo på sydafrikas minsta vingård eller någon av långluncherna på bohemiska restaurangen Camel Rock i Scarborough.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *