Skottland – Boende

Fiske och jakt i Skottlands vildmark, Tongue, Sutherland

Borgie Lodge är en väl förborgad hemlighet, men den som tar sig dit blir rikligt belönad.

Om det är någon av er som mot förmodan fortfarande tror att de brittiska öarna är så tätbefolkade att man kan promenera i lågskor mellan pubarna så skulle jag vilja rekommendera en tur till charmiga Borgie Lodge Hotel (www.borgielodgehotel.co.uk) i Skerray i norra Skottland. Skerray (www.skerray.net) har 91 invånare så det är inte helt lätt att hitta byn – oavsett om du letar på kartan eller i verkligheten.

Norra Skottland bjuder på ren vildmark. Här en av älvarna något söder om Borgie Lodge.

Det finns flera sätt att ta sig till Skerrey – inget av dem är enkelt. En bra utgångspunkt är dock att flyga med SAS (www.sas.se) till oljestaden Aberdeen via Köpenhamn. Har man mer tid på sig är Edinburgh också en vettig utgångspunkt och då kan man förutom SAS också välja på Norwegian (www.norwegian.se) som flygbolag. Från Aberdeen är det 30 mil, men räkna med minst fem timmars körning. Från Edinburgh är det ytterligare 10 mil, men det räcker med att lägga på en timme eftersom man den första timmen rullar på motorväg. Några mil norr om Inverness börjar det bli verkligt ödsligt. Långa stunder får det myrmarkerna i skogslandet runt Arvidsjaur att framstå som tätbefolkade! Att köra fel här med lite bensin i tanken är inte att rekommendera. Jag åkte upp till Skerrey när stormen Gudrun laddade upp över Skottland och då var motorsåg standardutrustning i bilen. Självfallet ska motorsågen vara en schweizisk Stihl (www.stihl.se) om jag får välja.

I Sherlock Holmes-hattens hemland.

Men när man väl letat sig fram till Borgie Lodge känns det som att man återvänt till civilisationen. Brasan brinner för det mesta i den öppna spisen i hotellets pub (som man envisas med att kalla bar) och här dricker fåordiga män i lodenknäbyxor och Sherlock Holmes-hattar ljummet öl och alldeles för många whisky, varvid de förvandlas till mångordiga, men också en smula svårförståeliga. Kort sagt är det precis som det ska vara i Skottland! Vill man vara mer för sig själv finns det självfallet en lounge med öppen brasa där man kan ta sin whisky samtidigt som man beundrar fiske- och jakttroféer. För det är för friluftslivet man kommer hit. Gillar man att fiska lax och öring eller jaga hjort är det ett paradis, men även den som bara gillar att vandra, cykla eller rida i bedövande vacker natur har mycket att hämta. De riktigt tuffa kan också surfa i de rätt svala Atlantvågorna. Klicka här för att läsa mer om surfingen.

Matambitionerna är också höga.

Borgie Lodge Hotel är inte lyxigt, men de har åtta bekväma rum (med varmvattenflaskor!) och en gedigen atmosfär som gör att man känner sig riktigt hemma – och visst är det roligt när någon av gästerna kliver in med vadarstövlarna på och med en tio kilos lax i näven. Rejäl frukost, matsäck till lunch och väldigt goda middagar med höga kulinariska ambitioner hör också till höjdpunkterna. Ett dubbelrum för två personer inklusive frukost kostar 95 pund under högsäsong och 80 pund under lågsäsong. För middagen får man lägga till drygt 30 pund per person och stannar man längre perioder halkar priset ner ytterligare.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *