Indonesien – Boende

Avslappnande Taman Sari Cottages, Nordvästra Bali

Så långt ifrån massturism man kan komma.

Taman Sari (www.tamansari.com) är en oas på nordvästra Bali, långt ifrån massturismen på södra sidan av ön. Här bor man i hus av olika storlek runt en stor gräsmatta, med massor av blommande växter och på krypavstånd till stranden. Det finns en utmärkt restaurang och vill man ha omväxling är det bara att promenera iväg efter stranden så finns det flera matställen.

Vi de flesta husen finns också utesängar - underbara för en lur på dagen och spännande att sova i på natten.

När du väljer var du ska bo skulle jag faktiskt föreslå de lite äldre husen eftersom det är de som ligger närmast stranden och det är ju alltid något speciellt med att höra vågorna när man går och lägger sig. De hus som heter Bird och Frog är jättefina och är i princip nästan på stranden. Med ett par extrasängar kan man utan vidare vara fyra personer i dessa hus. Är man två-tre personer är det som man kallar Junior Suites längst österut på stranden extremt prisvärda. Underbara små hus och väldigt lugnt läge med ett litet tempel som närmaste granne. De största husen ligger lite längre från stranden (men vi pratar om under 100 meter i vilket fall som helst) men har å andra sidan egna pooler. I de större husen finns också Junior Suites vilket kan vara en liten smula förvirrande när man ska boka.

Priset då? Ja, i mina ögon är det extremt prisvärt. Den största villan med fyra rejäla sovrum kostar 475 USD per natt inklusive frukost. Dela upp det på åtta så landar du på en bra bit under 400:- per person. Med pyttesmå tillägg för extrasängar kan man vara upp till 14 personer i den villan! För den nämnda Junior Suite får man lägga upp den våldsamma summan av 100 USD för två – och 15 USD till per extrasäng…

När man tröttnar på stranden är det inte långt in till Lovina Beach som bjuder på mer action. Det finns också utmärkt dykning och snorkling, en liten nationalpark och några riktigt fina tempel i närheten.

Bad i ett vattendrag alldeles intill den kungliga villan.

För den som vill bo helt för sig själv kan företaget som äger Taman Sari också erbjuda ett par stora villor med personal på samma kust. Man har också en gammal kunglig villa i en liten traditionell by norr om Denpasar som är underbar att spendera ett par nätter i.

Det är knappt fyra timmars körning från flygplatsen på Bali till Taman Sari efter en mycket vacker väg. Jag skulle dock inte rekommendera att ni gör som vi gjorde. Vi flög direkt från Sverige, hämtade ut hyrbilen och körde direkt till Taman Sari, något trafikssäkerhetsverket skulle ha synpunkter på. För oss slutade det med närkontakt med en timmerbil som befriade vår bil från allt utstickande (delar av främre kofångaren, backspegeln, kromlisterna och delar av bakre hjulhuset) på ena sidan. Lyckligtvis var självrisken på försäkringen bara 10 USD och vi vaknade till väldigt bra av timmerbilskontakten.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *