Frankrike – boende

Restaurang (och hotell) Troisgros är värd en resa

Troisgros är både krog och hotell.

Troisgros är både krog och hotell.

I Guide Michelin sägs att en trestjärnig krog är värd en egen resa. Vad gäller Troisgros (www.troisgros.fr) i franska Roanne är jag beredd att hålla med.

Roanne är minimal stad knappt tio mil norr om Lyon. Här driver familjen Troisgros två restauranger och ett hotell. Allt i absolut toppklass!

En vanlig kväll jobbar 20 personer i köket för att skapa maten till kring 50 gäster. Menyn kan innehålla saker som ostron med krassegelé, pasta med svart tryffel och kryddiga maränger i fingerborgsstorlek fyllda med mandarin. Portionerna är minimala och vinet serveras i små doser, men efter tio rätter är det skönt att kunna ta hissen från restaurangen till rummet…

Restaurangen är snygg utan att vara snobbig.

Restaurangen är snygg utan att vara snobbig.

Sagan om hur Roanne blev ett kulinariskt centrum började på 30-talet då nuvarande köksmästarens farmor öppnade restaurang rakt över gatan från järnvägsstationen. 1957 tog sönerna över och 1968 fick de tre stjärnor i Guide Michelin. Dem har restaurangen lyckats behålla sedan dess, en nästan omöjlig prestation. Idag heter köksmästaren Michel Troisgros, men övergången till nästa (den fjärde) generation är redan fixad eftersom sönerna jobbar i köket.

Utöver maten finns det en annan sak jag gillar med Troisgros ­– trots klassen är atmosfären avslappnad. Du är lika välkommen oavsett om du har jeans och skjorta eller den svarta kostymen.

Sedan är Troisgros inte ett ställe man går på varje kväll, det skulle varken plånboken eller hjärtat klara av. För att råda bot på det finns Le Central – en enklare krog i samma hus.

Ett bra sätt att göra en helgutflykt till Roanne är att flyga den brittiska lågprisoperatören Easyjet (www.easyjet.com). De har en enda linje från Stockholm och den går till schweiziska Genève. Här hyr man en bil och kör de dryga 20 vackra milen till Roanne. Bon Appétit!

 

Bild: Troisgros2.jpg

Print Friendly, PDF & Email