Krakow, Polen – mat, historia och arkitektur

Julmarknaden är en av årets höjdpunkter på det stora medeltida torget mitt i Krakows gamla stadskärna.

Julmarknaden är en av årets höjdpunkter på det stora medeltida torget mitt i Krakows gamla stadskärna.

Du kan besöka den fantastiskt välbevarade medeltida staden Krakow året om.

Det finns det massor av historiska byggnader och muséer att ägna sig åt. Och när du behöver vila fötterna och fylla på energiförrådet är det aldrig mer än några steg till ett mysigt café, en spännande bar eller en härlig restaurang.

Att ta sig till Krakow

Flyger direkt till Krakow gör du från Arlanda med Norwegian (www.norwegian.com) eller från Skavsta med Ryanair (www.ryanair.com). Ett alternativ är att flyga med Wizz Air (www.wizzair.com) från Skavsta till Katowice som ligger 80 km från Krakow, det går bussar mellan flygplatsen i Katowice och Krakow. Wizz Air flyger även till Katowice från Malmö. Från Göteborg går det inga direktflighter utan då krävs en mellanlandning. Polska flygbolaget LOT kan givetvis också ta dig till Krakow.

Transfer och att ta sig runt i Krakow

En halvtimme från flygplatsen ligger Krakows gamla stadskärna.

En halvtimme från flygplatsen ligger Krakows gamla stadskärna.

Flygbussen från flygplatsen (www.krakowairport.pl) in till centrala Krakow kostar 20 zloty och tar 30 minuter. En zloty är för övrigt 2,15 kronor. Multiplicera zlotysumman med två och lägg på tio procent så får du en bra uppfattning om priset i kronor.

Det går också tåg, men stationen ligger en bit från terminalen. Enklaste sättet att ta sig till tågterminalen är att ta transferbussen som är gratis. En enkel tågresa in till staden kostar 12 zloty och tar ungefär 20 minuter. Ett tredje alternativ är taxi som kostar runt 80 zloty.

Väl inne i staden finns det många sätt att röra sig runt. Så länge du bara är i Gamla Stan eller i de judiska kvarteren och har någorlunda friska ben så duger promenadskorna bra. Eftersom det är väldigt platt i och runt Krakow är cykel ett annat gott alternativ, men se upp för bilisterna som inte är så imponerade av cyklister. Det finns både traditionella cykeluthyrningar och den automatiska cykeluthyrningen Bike One (www.bikeone.pl)där du med hjälp av ett kreditkort kan hämta och lämna cyklar på 13 olika stationer runt om i staden.

Köp turistkort så åker du hur mycket kollektivtrafik som helst.

Köp turistkort så åker du hur mycket kollektivtrafik som helst.

Det finns också spårvagnar och bussar (www.mpk.krakow.pl/en/). En enkelbiljett i centrala Krakow, som kostar 3,80 zloty, gäller i 40 minuter. Ett dygnskort går på 15 zloty och 72 timmar 36 zloty. Ska du åka längre utanför staden är priserna något högre. Biljetter kan du köpa i automater.

Ett lysande deal är att köpa ett turistkort (www.krakowcard.com). Två dygn kostar 60 zloty och tre dygn 80 zloty. Då kan du både åka kollektivtrafik och gå in gratis på ett 30-tal museer samt nyttja rabatter på en del restauranger och affärer.

Att bo i Krakow

Utbudet av boende i Krakow är enormt. Här finns allt från Hostels där du kan få en bädd i en sovsal för runt en svensk hundring till lyxhotell där du kan bo utan att bli ruinerad.

Åker du till Krakow första gången tycker jag du ska satsa på att bo i närheten av det stora torget Market Square i Gamla Stan.

I ärlighetens namn är det svårt att rekommendera ett hostel. Jag föreslår att du söker på internet eller också promenerar runt och tittar tills du hittar något som du gillar.

Gränsen mellan hotell och bed&breakfast är rätt flytande i Krakow, men vill du ha ett vettigt eget rum med toa och dusch kan du räkna med att de börjar någonstans kring 400 kronor för ett dubbelrum.

Trapphuset på Tango House.

Trapphuset på Tango House.

Ett trevligt ställe är Tango House (www.tangohouse.pl) som ligger precis runt hörnet från torget. Namnet kommer sig av att ägaren är en smula insnöad på tango. Det märks också i inredningen av det lilla hotellet där man får klättra upp ett par trappor från den minimala frukostmatsalen för att komma till rummet.

Ett annat hotell med musikalisk anknytning är Piano Guest House (www.pianoguesthouse.com). Här finns en fin trädgård där man kan äta frukost under sommarmånaderna. Enda nackdelen är att det ligger norr om Gamla Stan och en kvarts promenad från torget. Ett dubbelrum med frukost kostar mellan 27 och 75 euro beroende på rum, veckodag och säsong.

Två kvarter från torget ligger familjeägda Orlowska Townhouse (www.orlowskatownhouse.com) som bjuder på fem lägenheter som rymmer upp till fem personer. Perfekt för en familj som vill bo tillsammans och särskilt bra om man har små barn och inte vill gå ut varje kväll. Då är det bara att bunkra på marknaden och laga mat själv. Det finns dessutom en restaurang i källaren. Priserna börjar på 85 euro för en lägenhet för två.

Klassisk fasad, men moderna rum på Queen.

Klassisk fasad, men moderna rum på Queen.

Queen Boutique (www.queenhotel.pl) hotell med ett 30-tal rum öppnades så sent som 2011 och ägs av två systrar. Bakom en klassisk fasad precis utanför södra delen av Gamla Stan bjuder man på modernt inredda rum. För ett dubbelrum få man lägga upp från 400 zloty per natt, sen stiger priset förstås beroende på säsong.

Hotel Pugetow (www.donimirski.com/en/hotel-pugetow) är en del av en liten hotellkedja, men det hindrar inte att det är ett personligt hotell. Här finns fyra rum och två sviter i ett litet hus som ligger alldeles utanför Gamla Stan på östra sidan. Har du bil har de dessutom egen parkering, vilket inte är så vanligt i centrala Krakow. Startpris för ett dubbelrum runt 500 zloty.

Bakom den här fasaden döljer sig Krakows bästa hotell - Copernicus.

Bakom den här fasaden döljer sig Krakows bästa hotell – Copernicus.

The Bonerowski Palace (www.palacbonerowski.com) är ett riktigt fint hotell vid torget och har 8 rum och 7 lägenheter. Här finns, förutom mycket trevlig inredda rum, bland annat en takkrona som är 22 meter lång och det lär vara Europas största. Dubbelrummen startar på 639 zloty.

Vill du slå på riktigt stort är det enligt min mening bara ett hotell som gäller – Copernicus (www.copernicus.hotel.com.pl). Namnet har det fått av det faktum att den berömde astrologen Nicolaus Copernicus brukade bo i det här huset när han besökte Krakow. Här kombineras på ett suveränt sätt takmålningar från 1500-talet med toppmodern standard. I källaren finns pool och sauna. I hotellet huserar också en fantastisk restaurang. Jag föreslår att du svälter dig i ett par dagar och sedan bokar bord för deras 12 rätters meny för 350 zloty.

Att fika, äta och dricka i Krakow

Du kommer verkligen inte att behöva svälta i Krakow. I Gamla Stan eller de judiska kvarteren är det svårt att gå mer än 50 meter utan att stöta på något spännande att äta. Cafékulturen är utbredd, barerna många och restaurangerna ännu fler, sen finns det dessutom hundratals snabbmatställen. Var gränserna går mellan de olika typerna är något flytande.

På mysiga Nowa Prowincjka kan du sitta hur länge som helst.

På mysiga Nowa Prowincjka kan du sitta hur länge som helst.

Låt oss börja med caféer och Nowa Prowincjka (www.nowaprowincja.krakow.pl). Här känns det som att komma in i någons vardagsrum. Du kan ta en cappucino och en rejäl bit äppelpaj och slå dig ner vid ett bord med din bärbara dator eller en bok. Trots att det är proppfullt kommer ingen att ta illa upp om du sitter kvar och läser i ett par timmar. Enda risken är att du får nya vänner.

På caféet U. Pecherza (www.collegiummaius.pl) kan du också sitta hur länge du vill. Det ligger i källaren i det gamla universitetet som är från 1300-talet. Här kombineras kaffe och galleri och många studenter sitter här och pluggar, riktigt trevligt.

Nästan mittemot Nowa Prowincjka ligger restaurangen C.K. Dezerter (www.ckdezerter.pl) som bjuder på god polsk mat som fyller magen rejält. Soppor är väldigt poppis i Polen och här finns många sådana. Testa också pischinger, en typisk polsk efterrätt med tunna kex varvade med choklad på. Storleken gör att en portion är perfekt att dela på för två.

Här ligger mysiga Café Camelot.

Här ligger mysiga Café Camelot.

Café Camelot (www.camelotcafe.pl) är obegripligt populärt, även mitt i vintern är kön lång på kvällarna. Väl inne sitter du i små mysiga rum, möts av jättetrevlig personal och äter fantastiskt gott. Vid ett besök åt jag grön ärtsoppa, en paj med fetaost och svamp och en cheese cake med hallonsås samt drack två glas utmärkt Montepulciano. Det stod sedan 64 zloty på notan, ungefär 150:- alltså. Och då är det ändå många som tycker Café Camelot är i dyraste laget…

Choklad är en stor grej i Krakow och ett besök på klassiska chokladstället E. Wedel (www.wedelpijalnie.pl) vid torget kan vara en god idé. Här är en dock en kopp choklad i princip en smält chokladkaka spetsad med socker, så se upp!

Papryczki 5 (www.papryczki5.pl) är en smula italieninspirerat, men inte mer än att gåslever absolut inte är en liten, mjäll lätt rosafärgad skiva foie gras utan istället en redig hög stekt gåslever med brun sås.

Här får du en vegetarisk soppa för en tia.

Här får du en vegetarisk soppa för en tia.

För den som lever lite hälsosammare finns snett över gatan den fräscha vegetariska restaurangen Green Way (www.greenway.pl) som serverar gedigen vegetarisk mat för fabulösa priser. En rejäl soppa kostar en dryg svensk tia och det finns alltid en dagens för runt tio zloty.

Får du ett plötsligt hamburgersug skulle jag varmt rekommendera att du håller dig undan McDonalds och istället beger dig till det nyazeeländska(!) hamburgerhaket Moaburger (www.moaburger.com). Lammburgaren där är inte bara sagolikt god utan givetvis även jättelik, något notan inte blir. Ungefär 70 kronor för en burgare, en monumental skål med wedges, dippsås och en stor öl.

På House of Beer finns en öl för alla!

På House of Beer finns en öl för alla!

Vill du släcka törsten efter middagen och träffa folk kan du styra stegen mot House of Beer (www.houseofbeerkrakow.com). Där det finns det minst 150 olika ölsorter att välja på, många av dem är bryggda på små lokala bryggerier i och runt Krakow. Du kan med varm hand lämna över valet av öl till den trevliga och kunniga bartendern.

Ett annat ställe där du kan ta en drink på kvällen är Swieta Krowa som är en väl bevarad hemlighet trots att det ligger mitt på shoppinggatan Florianska. Ta dig till nummer 16, promenera in genom den omärkta porten och gå sedan in genom dörren längst bort i korridoren. Den leder dig ner till källaren där den här hippa baren ligger. Beställ sedan en Warm Cow och njut.

Är du fortfarande inte nöjd förslår jag en promenad till marknaden Hala Torgawa där det på kvällarna dyker upp stånd med de mest fantastiska korvar. Öppet till 03.00 på morgonen.

Att shoppa i Krakow

Den mest hektiska shoppinggatan i Krakow är som sagt Florianska, där det ligger massor av mer eller mindre flashiga butiker.

Så här ska en äkta loppmarknad se ut!

Så här ska en äkta loppmarknad se ut!

Själv tycker jag dock det är roligare med marknader och då är Hala Targowa strax öster om Gamla Stan det självklara valet. Under veckorna säljs det mest mat och kläder här. Men på söndagarna drar de ordinarie ståndinnehavarna sig undan och hela stället får vika för en enorm loppmarknad som börjar redan på trottoarerna en bra bit från själva marknaden. Här finns allt och lite till.

En rolig butik i Gamla Stan är karamellfabriken Ciuciu (www.ciuciukrakow.pl) som påstår att de är världens minsta karamellfabrik. Inne i butiken kan du se hur tillverkningen går till och är du extra intresserad kan du till och med vara med och själv lära dig hur man gör karameller.

Lite längre upp på samma gata som Ciuciu ligger den fina matbutiken Krakowski Kredens (www.krakowskikredens.pl) som har massor av marmelader, inläggningar, pasta, korvar, kakor och annat smaskens.

Historia i Krakow

Jag brukar inte tipsa om självklara attraktioner, men när det kommer till Krakow finns det ett par grejer som du bara måste se, även om du är allergiska mot platser där turisterna svärmar.

Det första är givetvis koncentrationslägret Auschwitz (www.auschwitz.org.pl) som lämnats kvar som en påminnelse om förintelsen. Det är en kuslig historisk ögonöppnare om vad som hände mitt i Europa för bara drygt ett halvt sekel sedan. Det går massor av turer till Auschwitz och för runt 130 zloty blir du upplockad vid ditt hotell och får åka den knappa timmen till lägret och besöka det under ledning av en guide. Räkna med att hela turen tar 6-7 timmar. Vill du spara tid kan du istället boka en egen bil utan att bli ruinerad.

I det här underjordiska kapellet är allt gjort i salt, till och med takkronorna och golvplattorna.

I det här underjordiska kapellet är allt gjort i salt, till och med takkronorna och golvplattorna.

Nästa måsteställe är saltgruvan Wieliczka (www.wieliczka-saltmine.com) som ligger ungefär en mil utanför centrum. Saltförekomsten beror på att det för miljontals år sedan låg en sjö här som sedan dunstade bort och lämnade kvar salt i enorma block. Redan på 1200-talet började man bryta salt under jord och det pågick ända till 1996. På den tiden hann man göra 245 kilometer gångar och 2 400 kammare där man bröt salt ända ner till 327 meters djup.

Idag är 2,5 kilometer gångar och 23 kammare öppna för besökare, och trots att det bara är en procent av gruvan är det en helt fantastisk guidad tur på 2-3 timmar. Allt här nere är gjort av salt! 75 zloty kostar den vanliga turen, men det går faktiskt att övernatta nere på 125 meters djup på lördagar. Vem som ansvarat för prissättningen vet jag inte, men faktum är att den guidade turen, övernattning i sovsal, middag och frukost bara kostar 130 zloty!

Det finns massor av andra utflykter att göra, men har du inte oceaner av tid tycker jag du ska hålla dig till dessa två och istället använda resten av tiden till att utforska Gamla Stan och de judiska kvarteren som ligger på promenadavstånd söderut. Är du det minsta lilla intresserad av historia och gamla byggnader kommer du att få ditt lystmäte och lite till!

 

Användbara länkar

 

Allmänt om Polen och Krakow

Att ta sig till Krakow

Att ta sig runt i Krakow

Att bo i Krakow

Att fika, äta och dricka i Krakow

 Att shoppa i Krakow

Historia i Krakow

Print Friendly, PDF & Email

Ett svar på Krakow, Polen – mat, historia och arkitektur

  1. Pingback: Murspisen värmer huset och fläsket värmde magen (22-23/2, Krakow, Polen-Malé Borowé, Slovakien) | www.tripant.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *