Schweiz – Boende

Hälsa på hos Zurbriggen, Zermatt

I Zermatt (www.zermatt.ch) har den gamle utförsåkningsfantomen Pirmin Zurbriggen byggt ett riktigt läckert lägenhetshotell med perfekt läge mittemot linbanan Klein Matterhorn. Banan går året om och tar bland annat skidåkare upp till glaciäråkningen.

Perfekt läge. Från frukostbordet är det bara att promenera tvärs över gatan till linbanan.

Hotellet Apparthotel Zurbriggen (www.zurbriggen.ch) innehåller fem lägenheter och några dubbelrum. Frukosten serveras i din lägenhet och middagen kan du laga till själv i det utmärkta köket. Det är knappt tio minuters promenad till centrum i byn där det finns utmärkta mataffärer. Vill du inte laga mat själv finns det också många bra restauranger i den helt bilfria byn. Hotellet ligger högst upp i dalgången mot berget och utsikten mot Matterhorn är helt magisk.

Utsikt från relaxavdelningen. Klart svårslagen!

Hos Pirmin finns också en underbar relaxavdelning med bland annat pool, bastu, utomhusjacuzzi och tångbad. Hotellet är väldigt populärt och det gäller att boka i god tid. Priserna varierar från cirka 140 € för ett dubbelrum under lågsäsong till runt 850 € per högsäsongsnatt för den största lägenheten som tar hela sex personer.

Finns det inte plats på lägenhetshotellet så har Pirmin och hans fru Moni ytterligare lite logi i det hus de själva bor i. Och jag kan garantera att Pirmin har nästan lika bamsiga lårmuskler som när han vann 40 världscupsegrar under 80-talet så det är ingen idé att försöka cykla ifrån honom på mountain bike!

Fårullsisolerad alpklassiker, Eiger

Bellvue des Alpes (www.scheidegg-hotels.ch) är något alldeles speciellt. Det ligger vid foten av den beryktade nordväggen på Eiger där ett stort antal alpinister ramlat ner genom åren.

Fluglortarna till vänster är Bellevue des Alpes och den stora stenen till höger Eigers nordvägg där minst 50 klättrare omkommit.

Inte nog med att man har en av Europas häftigaste och mest mytomspunna bergväggar inpå knutarna, när man öppnar dörrarna till hotellet och kliver in förflyttas man 100 år tillbaka i tiden!

Ingenting ser ut att vara rört sedan hotellets första storhetstid på 1930-talet. Det är bara tweedkavajerna och äppelknyckarbyxorna som ersatts av fleece och goretex och mobiltelefonerna som ersatt cigarrerna som snuttefilt.

Här kan det finnas fårull under tapeterna.

Är ni som jag intresserade av gamla hus är en vistelse här en högtid. När jag bodde här första gången upptäckte jag att tapeterna i mitt rum bågnade på ett förbryllande sätt. När jag tittade närmare på väggarna upptäckte jag att tapeterna i själva verket var tyg och att det mellan dem och brädväggen var isolerat med fårull! Snacka om exklusiv isolering.

För att komma till Bellevue des Alpes, som ligger på 2064 meters höjd, tar man sig till Lauterbrunnen eller Grindelwald (som för övrigt är en väldigt trevlig stad som är proppfull av japaner eftersom japanske kejsaren bodde där i början av seklet). Hit går det som nästan överallt i Schweiz utmärkta tåg om man vill slippa köra bil. I någon av de två nämnda städerna byter man till långsamt tuggande bergbana som går upp till Kleine Scheidegg, som är postadressen. Här uppe är bilar självfallet en helt okänd företeelse, det finns garanterat fler kor än bilar.

Klart godkänd utsikt från middagsmatsalen.

Hotellet är öppet för skidåkning december-april samt för de som bara vill njuta av naturen och kanske vandra under juni-september. Ett dubbelrum med halvpension kostar mellan 370 och 520 schweiziska franc, och de är som bekant inte billiga. Räknar man om det hamnar man på 2 500-3 500 kronor per natt för två med mat och sett i det perspektivet kanske det inte är så farligt. Jag tycker det är värt varenda krona och snacka om att vara först upp i liften! Du är redan i backen när de andra sätter sig på bergbanan.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer till Schweiz – Boende

  1. Pingback: Klättra på Eiger och Matterhorn vid dataskärmen | www.tripant.com

  2. Pingback: Skidåkning i skuggan av livsfarliga Eiger (Kleine Scheidegg, Schweiz, 27/2, 2013) | www.tripant.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *