Italien – Boende

Tusenårig borg på Toscanas kullar, Siena, Toscana

Borgo Pretale fanns när vi fortfarande käkade flugsvampar och seglade med fyrkantiga segel.

Alldeles i närheten av den pyttelilla byn Tonni ett par mil väster om Siena i Toscana finner man Borgo Pretale (www.borgopretale.it), ett lagom stort hotell i sin bästa ålder – de äldsta delarna av borgen, som numera är hotell, är nämligen från 1027 (samma år som Vilhelm Erövraren är född om du skulle fundera över vad som hände det året).

Borgo Pretale ligger för sig självt på en bergsluttning med fantastisk utsikt över det just här väldigt gröna Toscana. I norr är det lagom avstånd till San Gimignano (www.sangimignano.com) (staden med massor av smala höga torn där de var så rika att man var tvungna att lagstifta om hur långa kvinnornas klänningssläp fick vara för att man överhuvudtaget skulle kunna ta sig fram på gatorna). Färdas man i sydöstlig riktning hamnar man så småningom i den toscanska vinhuvudstaden Motalcino (www.montalcino.net) och sedan i min favoritstad Pienza (www.pienza.com). Vrider du ratten västerut är du nere vid havet på drygt en timme och kan hälsa på svenska fack- och sossepampar på Riva del Sole (www.rivadelsole.it).

Det är mycket tät grön skog runt Borgo Pretale, men det ligger högt så utsikten är fantastisk.

Kort sagt har Borgo Pretale ett perfekt läge – och inte bara det, det har också spännande rum. Försök se till att du hamnar i de äldsta delarna av hotellet, där är överraskningarna av förklarliga skäl störst. Förutom rum har de också en utmärkt restaurang och vill du verkligen ta det lugnt är deras halvpension ett klipp.

Ett dubbelrum kostar just över 200 € och för en svit får man lägga till ytterligare 30 €. Barn är välkomna och de som är under 12 år och bor i föräldrarnas rum följer med gratis. Här finns mycket att göra – pool, tennisbanor, bågskytte och cyklar. För den som vill galoppera fram finns det flera stall i närheten.

Varsamt renoverat 1700-talshus nära Österrike och Slovenien, Friuli–Venezia Giulia

Villa di Tissano ligger alldeles bredvid kyrkan.

I nordöstra Italien på bekvämt avstånd från såväl Österrike som Slovenien ligger Villa di Tissano (www.villaditissano.it) i Santa Maria la Longa mellan Udine och Trieste. Läget är perfekt för den som vill göra utflykter i området och det finns massor att titta och smaka på.

Huset som hotellet är inrymt byggdes ursprungligen på 1700-talet och har varit i samma familjs ägo hela tiden och man har under senare år jobbat hårt för att renovera det med varsam hand. Det gör att de 22 rummen är väldigt individuellt inreddda.

I det gamla köket kan man äta middag om man känner för det.

Rummen ligger runt en härlig trädgård med en pool i ena änden. Man har också ett charmigt gammalt kök där man kan äta om man vill det. Charmiga är också ägarna som man stöter på i ständigt olika skepnader, ena sekunden är de målare, nästa trädgårdsmästare för att sedan förvandlas till kökspersonal och servitörer.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *