Venedig, Italien, världens mest romantiska stad?

Tidigt på morgonen kan det vara så här fridfullt i Venedig.

Tidigt på morgonen kan det vara så här fridfullt i Venedig.

Vilken stad som är världens mest romantiska är förstås en fråga om tycke och smak, men de flesta är väldigt ense om att Venedig placerar sig högt upp på den listan.

Och romantisk eller ej – Venedig är en fantastisk stad att besöka.

Ser man på fakta och siffror är det svårt att komma ifrån känslan av att Venedig (www.turismovenezia.it) bara är ett enda stort museum. I själva Venedig bor det runt 70 000 människor. Varje dag besöks dessa av i snitt 50 000 turister och under högsäsongen är det förstås många fler. Det påverkar förstås staden otroligt mycket och många Venedigbor vill minska mängden kryssningsfartyg i Venedigs hamn. För ett par år sedan diskuterade man också på allvar att förbjuda resväskor med hårda hjul på grund av det buller de orsakar!

Allt i Venedig sker på vattnet. Här passerar ambulansen.

Allt i Venedig sker på vattnet. Här passerar ambulansen.

Eftersom turismen i Venedig startade redan på 1700-talet har man dock haft gott om tid för att anpassa sig till strömmarna av besökare som vill vandra på de 400 broarna, titta på de 177 romantiska kanalerna och besöka några av de 100-tals historiska byggnader som finns i staden som helt saknar bilar, mopeder och andra motordrivna landfordon.

Just den historiska vanan vid besökare är säkert en av förklaringarna att det trots mängden turister är riktigt trevligt att vara i Venedig. Märkligt nog är det också ofta så att man när man går vilse (och det gör man…) kommer till små gator där man är alldeles ensam och det känns som att man är förflyttad tillbaka till 1700-talet.

Att ta sig till Venedig

Ju mindre bagage du har med dig desto lättare kommer det att vara för dig att ta dig fram i Venedig.

Ju mindre bagage du har med dig desto lättare kommer det att vara för dig att ta dig fram i Venedig.

Resan startar du förstås med Flygbussarna (www.flygbussarna.se). Det finns sedan massor av flyg från Sverige till Venedig, men bara två direktflyg. Det är lågprisbolagen som står för dem. Norwegian (www.norwegian.com) flyger från Stockholm till den Marco Polo flygplatsen som ligger precis norr om Venedig och har förkortningen VCE. Ryanair (www.ryanair.com) flyger också direkt, men från Skavsta i Nyköping till Treviso (TSF), som dock bara ligger knappt fyra mil från Venedig.

Med övriga bolag, samt från resten av Sverige, är det ett flygplansbyte som gäller. Det går dock rätt snabbt med exempelvis SAS (www.sas.se), Lufthansa (www.lufthansa.com), Air Berlin (www.airberlin.com), Alitalia (www.alitalia.com) och Swiss (www.swiss.com) som alla har byten direkt norr om Italien.

Du kan också flyga till Bologna och ta bussen till Venedig, den tar strax under två timmar.

Redan här vill jag tipsa om att du ska ta med dig minimalt med bagage. Att släpa runt tunga väskor på kullerstensgatorna i värme och fukt är inte kul.

Transfer och att ta sig runt i Venedig

Väl på flygplatsen Marco Polo di Venezia är det bara att hoppa på bussen (www.atvo.it) och åka de cirka 13 kilometrarna till Piazzale Roma, som är den sista anhalten innan själva Venedig tar vid.

Ett bra tips är att köpa bussbiljetten i automaterna som står bredvid bagagebandet. Då slipper du den långa kön till biljettluckan utanför tullen.

Det går också att ta en flygbuss på vattnet – Alilaguna (www.alilaguna.it). Det finns flera olika linjer, men det enklaste är att tala om för biljettförsäljaren vilket hotell du ska bo på så ser de till att du kommer på rätt båt.

Det är stil på taxibåtarna i Venedig.

Det är stil på taxibåtarna i Venedig.

Bussbolaget ATVO kör också från flygplatsen i Treviso, den resan är knappt fyra mil lång, så även det går rätt snabbt.

När du klivit av bussen är det enbart apostlahästarna eller båt som gäller. Jag rekommenderar starkt att du promenerar så mycket du orkar, ofta går det fortare än att ta båtarna och dessutom kommer du att upptäcka massor av saker på vägen.

Det finns två typer av båtar, dels de kommunala Vaporetto (www.actv.avmspa.it) som i princip är bussar på vattnet. Dessutom finns det privata taxibåtar (www.motoscafivenezia.it) som är otroligt välputsade och priserna är därefter – vi pratar skyhöga! Är ni många (varje båt tar 10 personer) som reser kan det dock vara en rätt smart idé att ta en taxibåt från flygplatsen direkt till hotellet om detta ligger vid vattnet. Det går fort och ni anländer i stil!

Vaporetto är Venedigs bussar på vattnet.

Vaporetto är Venedigs bussar på vattnet.

Även Vaporetto är dyra, en enkel resa kostar 7,50 euro. Lyckligtvis finns det turistkort som gäller både för Vaporetton och de vanliga lokalbussarna utanför själva Venedig. De finns som 1-, 2-, 3- och 7-dagarskort. En dag kostar 20 euro och sju dagar 60 euro. Det finns också ett något billigare ungdomskort för de som är mellan 6 och 29 år, men det finns bara i tredagarsvarianten och man måste då köpa ytterligare ett kort – ”Rolling Venice”…

Tycker du det verkar krångligt? Vänta då bara tills du kommer till turistkortet Venezia Unica (www.veneziaunica.it)! Jag är övertygad om att man sparar massor av pengar på att köpa det, men har man inte läst 20 poäng turistkortsvetenskap samt plöjt guideboken om Venedig och bestämt exakt vad man vill se är det inte lätt att komponera sitt kort.

Att bo i Venedig

Det finns en häpnadsväckande mängd hotell i Venedig, men trycket är högt så det är dyrt att bo i staden. Det går att bo betydligt billigare på fastlandssidan, men jag skulle ändå rekommendera att du försöker hitta ett hotell mitt i smeten. Det beror bland annat på att de flesta besökarna är dagturister. Om du sätter väckarklockan på tidig väckning är du därför förvånansvärt ensam i staden. Detsamma gäller sent på kvällarna – och du behöver inte vara orolig för att vara ute under udda tider, Venedig är en väldigt säker stad.

Priserna på hotell i Venedig varierar extremt mycket beroende på säsong, så det bästa är att du kollar dem på internet i god tid innan du ska resa.

Enstjärniga Minerva & Nettuno (www.minervaenettuno.com) är inget flott ställe och är rejält bullrigt, men det ligger bra till samt bjuder på liten frukost om du bokar på nätet. Och det är billigt. Promenadavstånd till tågstationen.

Casa Pisani Canal har bara fem rum och ingen personal.

Casa Pisani Canal har bara fem rum och ingen personal.

Casa Pisani Canal (www.casapisanicanal.it) ligger väldigt lugnt och har bara fem rum, men är inte lätt att hitta. Juniorsviterna har balkonger och från dem har du riktigt fin kanalutsikt samt vy över Casanova palatset.

Du ska dock inte räkna med allt för mycket service, eftersom allting som har med hotellet att göra sköts från ett intilliggande systerhotell. Är du en självständig resenär som sköter dig själv är det dock ganska skönt. Det blir lite som att bo i sitt eget hus.

Basil jobbar inte på Basilea, men skulle säkert gärna göra det.

Basil jobbar inte på Basilea, men skulle säkert gärna göra det.

Är man en stor John Cleesefan är det svårt att inte associera till Basil på Fawlty Towers när ett hotell heter Hotel Basilea (www.hotelbasileavenice.com). Det är ett helt OK hotell med bra läge där personalen dessutom verkar ha gjort det till sin huvuduppgift att skämta om allt och alla.

Lustigt nog finns det ett riktigt bra hotell med nästan samma namn som ett av de föregående. Ca’ Pisani Hotel (www.capisanihotel.it) är ett boutiquehotell som renoverats i art deco stil.

I hotellet finns också den trevliga vinbaren/restaurangen La Rivista som är väldigt populär bland Venedigborna.

Utsikten från Danielis takterass är svårslagen.

Utsikten från Danielis takterass är svårslagen.

Vill du slå på riktigt stort är Hotel Danieli (www.danieli.hotelinvenice.com) ett säkert kort. Det ligger nära Markusplatsen och har makalös utsikt över kanalen. Att det är inrymt i tre olika palats (det äldsta från 1300-talet) gör inte saken sämre. Du får dock betala rejält för nöjet att bo här.

 

Att äta i Venedig

Sätter du dig på första bästa krog vid vattnet drar matpriset i Venedig gärna iväg och det känns som om man betalar mer för läget än för maten. Leta dig därför gärna en bit från turiststråken.

Det syns inte här, men Trattoria alla Fontana ligger faktiskt precis vid vattnet.

Det syns inte här, men Trattoria alla Fontana ligger faktiskt precis vid vattnet.

Invid en av de större kanalerna ligger Trattoria alla Fontana på Fondamenta di Cannaregio 1102 (tel. 39041715077). Enkel, rejäl italiensk mat, inte för mycket på menyn, några få bord och hela ruljangsen sköts av mor och son som med glada miner jobbar så att svetten lackar! Precis så ska en italiensk middag vara. Är du stressad är det här dock inget för dig.

Alldeles i närheten av McDonalds (ja, det finns faktiskt ett sådant även i Venedig…) ligger 130 år gamla Trattoria Ca’ D’Oro – Alla Vedova på Calle del Pistor 3912 (tel. 390415285324). Mycket fisk och skaldjur på menyn, testa gärna den färska pastan med bläckfisksås. Eftersom priserna med Venedigmått är anständiga är Alla Vedova väldigt populärt. Är du inte stammis är det helt meningslöst att gå hit på kvällen utan att ha beställt bord.

Fräscha råvaror för en hipp publik på Impronta Café.

Fräscha råvaror för en hipp publik på Impronta Café.

Vill du bryta av lite från den traditionella italienska maten är Impronta Café (www.improntacafevenice.com) ett bra tips. Här siktar man på den yngre och hippare publiken och det gröna har därför en lite mer framträdande roll på menyn. Dörren slår upp redan 07.00 så det är ett bra ställe att äta frukost på. Sedan fortsätter dagen med snabb lunch, afternoon te och till sist blir det middag som ofta håller på till midnatt.

Al Colombo har bord på det mysiga lilla torget utanför restaurangen.

Al Colombo har bord på det mysiga lilla torget utanför restaurangen.

Lite mer upscale är klassiska Al Colombo (www.alcolombo.com). Den ligger i ett historiskt palats i San Marco en bit från Rialtobron och lite utanför de stora turiststråken.

Al Colombo har funnits i evärdeliga tider. Ska man döma av recensionerna på internet är det här en restaurang man hatar eller älskar. Personligen gillar jag den.

Att göra i Venedig

De vanliga sevärdheterna hittar du lätt på egen hand.

De vanliga sevärdheterna hittar du lätt på egen hand.

Jag ska inte uppta er tid med att tjata om de vanliga sevärdheterna i Venedig, de hittar ni i alla guideböcker eller efter 10 sekunders sökning på internet. Istället vill jag tipsa om sådant du inte hittar så enkelt.

Till att börja med skulle jag vilja råda er att vara en smula skeptiska till de guidade turerna. Särskilt standardturerna med båt. Ni får betala rätt mycket för en tur som inte skiljer sig mycket från den du kan göra med en vanlig Vaporetto. Enda skillnaden är en, oftast oinspirerad, guide som berättar vad som ligger till höger och vänster. Det klarar du lika bra själv med hjälp av en karta.

En guidning som jag däremot gillar är den som görs av ett litet bolag som kallar sig Walks Inside Venice (www.walksinsidevenice.com) där kunniga och intresserade guider visar sidor av Venedig som du aldrig kommer att hitta på egen hand. Här finns både turer för kulturintresserade, matnördar och familjer – och givetvis några som även går med båt…

Innanför Palazzo Cinis väggar hittas mycket spännande.

Innanför Palazzo Cinis väggar hittas mycket spännande.

Det är rätt sällan ”nya” sevärdheter tillkommer i Venedig, men det hände faktiskt för ett par år sedan. Det handlar om 1600-talspalatset Palazzo Cini (www.cini.it) som trots att det ligger mitt i Venedig är märkligt anonymt och också omgärdas av en viss mystik. Palatset köptes år 1919 av Vittorio Cini, en italiensk entreprenör, politiker och filantrop som avled 1977 efter ett mycket varierat liv, med såväl toppar som dalar. Han bodde själv i palatset och samlade på sig målningar, skulpturer, möbler och andra konstföremål. Efter många års renovering är det nu öppet igen.

På Pecheria finns massor av olika sorters fisk och skaldjur.

På Pecheria finns massor av olika sorters fisk och skaldjur.

Vill du se lite mer av det vardagliga Venedig tycker jag du ska gå upp tidigt på morgonen och ge dig av till fiskmarknaden Pescheria. Den och grönsaksmarknaden Erberia ligger alldeles intill Rialtobron. I 600 år har Venedigborna handlat här och väldigt många av stadens krögare gör också sina inköp här. Marknaderna är igång tisdag-lördag.

På La Commedia görs riktiga masker.

På La Commedia görs riktiga masker.

Masker i olika former (i hård konkurrens med gondolmodeller) är det vanligaste innehållet i de hundratals souvenirshoppar som finns i staden. En överväldigande majoritet av maskerna är tillverkade i Kina eller något annat låglöneland, men det finns också en del affärer där man har egen verkstad och gör sina egna masker från grunden. De är oändligt mycket snyggare och förstås också motsvarande dyrare. Jag fann en mycket fin affär som höll till i ett hus som ursprungligen byggdes på 1300-talet. Den heter La Commedia och ligger på S. Polo, Calle l´Ogio 2470. Här finns du fantastiska masker i papier maché.

Muranoglaset har sin alldeles egen stil.

Muranoglaset har sin alldeles egen stil.

Vill du vidga vyerna en smula är en bra utflykt att ta en båt till ön Murano som är berömd för sitt glas, som tillverkats sedan 1200-talet. Här finns allt från kommers och kitch till ren konst. De sju öarna som utgör Murano ligger en dryg kilometer norr om Venedig och har förutom glashyttor också ett fint glasmuseum.

 

 

Användbara länkar

Allmänt om Venedig

Att ta sig till Venedig

Transfer och att ta sig runt i Venedig

Att bo i Venedig

Att äta i Venedig

 Att göra i Venedig

 

 

Print Friendly, PDF & Email