Australien

Klickar du på landsnamnet får du upp en lista över samtliga Världsarv i det landet.

Australien

Great Barrier Reef

Stora Barriärrevet i östra Australien.

Plattform på Barriärrevet.

Stora Barriärrevet är en smula förvirrande. Innan jag kom dit första gången år 2009 trodde jag att det var ett rev som de flesta andra, det vill säga att man kunde dra på sig simfenorna och simma ut till det och titta på fiskar och koraller. Så är det inte. Tvärtom är det en rätt rejäl båtresa med en snabb båt för att komma ut till revet som ligger mitt ute i havet. Väl därute hamnade vi på en jättelik flotte med vattenrutschbanor och snitslade undervattensstigar. Kanske inte det mest spännande jag gjort i mitt liv.

Fraser Island

Fraser Island är världens största sandö.

Chauffören på den terränggående bussen kollar att ingen dingo smitit in i bussen.

Fraser Island är världens största sandö och ligger utanför Australiens östkust. Hit kom jag också 2009. Mest minnesvärd är den fantastiska kristallklara sötvattensjö som ligger mitt på ön. Stränderna och formationerna kring dem är också häpnadsväckande.  Mindre kul är att det är fullproppat med folk och deras bilar samt att förarna/guiderna i de bussar man är hänvisad till (om man inte har egen terränggående bil) är besatta av säkerheten i bussen samt risken för att man ska bli uppäten av en dingo. Själv tror jag den största risken på Fraser Island är att bli påkörd av en öldrickande semesterfirare som kör för fort på stranden.
Operahuset i Sydney.

När jag var där behövde Höganäskaklet på operan en rejäl putsning.

Det är få stora pampiga byggnader som får mig att gå igång. Operahuset i Sydney är dock ett ställe där jag känner mig rätt imponerad av vad arkitekten åstadkommit. Sen är det förstås en pikant detalj att svenska Höganäs tillverkat den dryga miljon vita klinkerplattor som täcker huset. Det måste ha varit en rätt kul beställning att få!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *