Grönland – Att Göra

Jakt och fiske i total vildmark, Grönland

En inbjudande sandstrand i den grönländska fjällvärlden, tyvärr är inte temperaturen lika inbjudande som sanden.

Gillar du jakt, fiske och äventyr? I så fall kanske du ska ta dig en närmare titt på Grönland.

Att fiska på Grönland är något helt annat än vad vi är vana vid att uppleva här hemma.

För det första är sannolikheten att du ser några andra än dina egna fiskekamrater rejält avlägsen. Här pratar vi om verklig vildmark. Grönland är fem gånger större än Sverige och även om stora delar av ön täcks av glaciärer finns det gott om utrymme för de 60 000 personer som bor på Grönland.

Knallröda havsrödingar är det gott om - och små envetna flugor.

För det andra finns det nästan osannolikt mycket fisk. Jag fiskade söder om Sisimiut på västkusten sommaren 2009 och stundtals kändes det som om jag befann mig i en naturfilm från National Geographic. På vissa ställen var det så tätt med knallröd havsröding att fiskryggarna täckte de små kristallklara älvarna från strand till strand.

För att det ska bli någon sport är det flugfiske som gäller. Tar du fram spinnspöet blir det snart tungt att bära den fångade fisken.

Jag (den minst skäggige på bilden)- en trött, men mycket nöjd, myskoxjägare.

Vill man jaga är det myskoxe eller vildren som står på menyn. Myskoxjakten är en otrolig jaktupplevelse där man ser djuren på mycket långt håll i det karga landskapet. När man hittat dem gäller det att ta sig fram utan att själv bli upptäckt. Är man försiktig går det ofta att smyga ganska nära i den kuperade terrängen, därför blir skotthållen oftast inte särskilt långa. När man väl fällt djuret återstår det tuffaste arbetet – att bära ner kött och trofé till båten. Eftersom motorfordon är helt förbjudna är det ett stentufft arbete där man bär allt på ryggen med hjälp av pannband, ungefär som bärarna i Himalaya bär sina tunga bördor.

Det enklaste sättet att ordna en fisketur till Grönland är förstås att köpa en paketresa med någon researrangör. Getaway Tours (www.getawaytours.se) är en arrangör som har lång erfarenhet av fiske på Grönland och som dessutom har tillgång till en enkel fiskecamp vilket gör vildmarkslivet lite bekvämare. Man bort dock fortfarande i tält.

Tough as a nail! Marius i full färd med myskoxslakt.

Vill du jaga eller styra allt helt själv föreslår jag att du tar kontakt med Marius Olsen (narralak@greennet.gl). Marius är inuit, gift med en danska, bor i Sismiut och är en fantastisk guide som har jakt, fiske och hundslädturer på menyn. Han är grönländsk mästare i utförsåkning och det går också vilda historier om hur han med fullpackad ryggsäck på en dag sprungit från Kangerlussuaq till Sisimiut, en tur som normalt sett tar flera dagar (till saken hör att han passerat 60-årsstrecket). Han har till och med kört hundsläde tvärs över hela Grönland. När han kom fram på andra sidan efter flera veckor togs han av polisen eftersom han inte hade brytt sig om att rapportera att han hade tänkt göra denna lilla tur…

Den här båten är en perfekt bas för en resa efter kusten på västra Grönland.

Marius har också en utmärkt isländsk båt – en Sómi 860 – som är både sjösäker och snabb. Den kan man kan ha som bas för aktiviteterna. Själva gjorde vi en tur som började i Sisimiut och avslutades längst in i fjorden i Kangerlussuaq. På vägen gjorde vi strandhugg på valda ställen för jakt och fiske. Det är en rejäl tur i ett helt osannolikt landskap.

Det finns egentligen bara en enda baksida, det är de oerhört irriterande små flugor som det finns miljontals av. De bits inte, men alla tävlar om att krypa in i näsa, mun, ögon och öron. Minst sagt irriterande, men det går att skydda sig med en mygghatt.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *