Fixa tidsomställningen

Just tidsomställning tycker jag är en av de mest irriterande sakerna med att resa långt – och tyvärr blir man ju inte bättre med att ställa om med åren, snarare tvärtom. Det finns dock en del knep för att motverka det faktum att man vid färd västerut vaknar klarvaken 2 på morgonen och att man i öster har svårt att ta sig ur sängen till lunch.

Så här ser världens tidszoner ut, sen förvirras de en smula av hur man tillämpar vinter- och sommartid i olika länder.

Naturliga metoder

Börja med att försöka anpassa sovtiderna redan på hemmaplan. Ska du åka västerut så håll dig vaken längre på kvällarna och ta sovmorgon. Ska du österut så lägg dig samtidigt som dagisbarnen och ställ väckarklockan så tidigt du bara orkar.

På planet gäller det att vrida skruven ett varv till. Ska du långt österut och åker på eftermiddagen så är det bara att sätta på sig stödstrumporna och sovmasken, blåsa upp kragkudden, stoppa i öronpropparna, dricka rejält med vatten och försöka sova. Säg också till flygvärdinnorna att de inte ska väcka dig för middag.

På USA-resan gäller motsatsen. Att ta med en bra bok, MP3-spelaren eller ladda ner lite bra filmer på den bärbara datorn och sedan försöka hålla sig igång. Reser du med SAS morgon/förmiddagsplan kan du försöka sova några timmar direkt när du kliver ombord och sedan ställa väckarklockan och ta fram leksakerna när det blir morgon USA-tid.

Melatonin (Circadin)

För att göra resan ännu bättre brukar jag använda melatonin. Det är ett naturligt hormon som förstärker sömnen. I många länder går det att köpa som kosttillskott, men här i Sverige är det farbror doktorn som gäller och melatonin på recept heter circadin för att förvirra det ytterligare. Jag föreslår att du köper en rejäl laddning melatonin nästa gång du åker utomlands.

Så här använder du melatonin på resa österut:

Ta en dos vid 17/18-tiden på utresedagen. När du kommer fram tar du sedan melatonin vid 21/22-tiden under 4 dagar.

Så här använder du melatonin på resa västerut:

När du kommer fram ta melatonin vid läggdags under 5 dagar. Om du vaknar väldigt tidigt kan du ta en dos till för att somna om.

Här är min lista på grejer att ha med sig på långflyget för att göra resan så bekväm som möjligt:

  1. Sköna kläder i naturmaterial (www.tripant.com)
  2. Stödstrumpor som gör att fötterna inte sväller (www.butik21.com)
  3. Öronproppar (www.howardleight.com)
  4. Sovmask (www.eleven.se)
  5. Nackkudde (www.medistore.se)
  6. Mobil med MP3 (www.apple.se)
  7. Hörlurar med bullerreducering (www.netonnet.se)
  8. Bok eller läsplatta (www.adlibris.com eller www.amazon.co.uk)
  9. Tandborste
  10. Melatonin (www.fass.se)
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *