Toscana, Italien – bjuder på mat, vin och skön stämning

Den italienska regionen Toscana behöver väl egentligen ingen närmare introduktion. Toscana har varit en turistdestination sen urminnes tider och det finns många goda skäl till det. Men trots oräkneliga turister finns det små pärlor som  inte är lätta att hitta på egen hand.

Den lilla bergsstaden Monticchiello är en typisk toscansk stad som bjuder på medeltida murar, teater och härlig mat på La Porta som du kan skymta till vänster om stadsporten.

Skälen till Toscanas popularitet varierar beroende på vem du pratar med, men själv tycker jag att de gröna kullarna, de underbara små bergsstäderna, den härliga maten, vinet och den sköna stämningen är det som lockar mest.

Många skulle säkert lägga till givna turistattraktioner som exempelvis Florens med alla sina sevärdheter, de höga tornhusen i San Gimignano och lutande tornet i Pisa. Men jag tänker inte ägna mig åt självklarheter som du kan läsa om i vilken guidebok som helst. Istället ska vi tillsammans bege oss till ställen som inte är så lätta att finna.

Det finns enormt mycket att se och göra i Toscana och för att begränsa det kommer jag att koncentrera mig på de centrala delarna av provinsen med en liten avstickare norrut.

Att ta sig dit:

Till Toscana kan du flyga på många olika sätt. Allra kortast transfer för de centrala delarna av Toscana får du genom att flyga till Florens. Bästa förbindelsen hit tycker jag personligen är Swiss (www.swiss.com) via Zürich, men Lufthansa (www.lufthansa.com) flyger också hit.

Flyger du till Pisa kan du inleda resan med att kika på det lutande tornet.

Att byta plan är dock alltid en smula krångligt och därför väljer många att flyga direkt till orter som ligger lite längre bort. Pisa är ett poppis val eftersom det bara ligger drygt tio mil från Siena och man kan starta resan genom att titta på det lutande tornet – som faktiskt är rätt kul att se. Ryan Air (www.ryanair.com) flyger till Pisa från Stockholm, Malmö och Göteborg.

Bologna är ett annat alternativ, härifrån är det cirka 17 mil till Siena. Till Bologna flyger SAS (www.sas.se) direkt.

Sedan kan man självfallet även välja att flyga till Rom (26 mil till Siena) och dessutom ha möjligheten att ta någon extra dag där. Till Rom flyger SAS (www.sas.se) och Ethiopian Airlines (www.flyethiopian.com) direkt från Stockholm, detsamma gäller Norwegian (www.norwegian.com). Ryan Air (www.ryanair.com) trafikerar också Rom från Skavsta och Göteborg.

Att ta sig runt:

Vilken flygplats man än landar på så väljer de allra flesta att hyra en bil. Det går i och för sig utmärkt att ta tåg från många av flygplatserna och det är jättekul att åka tåg i Italien, men vill man se Toscana på riktigt är det väldigt svårt utan bil. Att leta bil via Holiday Auto (www.holidayautos.se) är ett bra sätt att hitta prisvärda hyrbilar.

Att bo:

Finns det många sevärdheter i Toscana så finns det ännu fler boendealternativ i alla prisklasser. Jag ska berätta om några som jag tycker är speciella på ett eller annat sätt.

Låt mig börja med Borgo Pretale (www.borgopretale.it) som ligger nära den minimala byn Tonni ett par mil väster om Siena. De äldsta delarna av den ombyggda borgen är från 1027. Ta fasta på det och försök att få ett rum i de allra äldsta delarna av hotellet.

Borgo Pretale har också en utmärkt restaurang med härlig utsikt över den gröna dalgången. Ett dubbelrum kostar drygt 200 Euro. Familjer kan dock spara pengar genom att barn under 12 år bor gratis i föräldrarnas rum.

Castello di Velona bjuder på historia, makalös utsikt och en härlig pool.

Ett annat ställe som blivit väldigt populärt är Castello di Velona (www.castellodivelona.it) som ligger ytterligare en bit upp på prisskalan och några kilometer från den toscanska vinhuvudstaden Montalcino. Även det ligger nästan löjligt vackert. Här finns dessutom ett spa med varma källor och två pooler.

Även om det är härligt med lite lyx så tycker jag i ärlighetens namn att man får den riktiga valutan för sina pengar om man väljer mindre ställen. Det finns gott om enkla familjehotell, B&B samt lägenheter och hus att hyra.

Har du ett ordentligt kök där du bor – som här i Le Casine di Castello – kan du själv dra nytta av alla de fantastiska råvarorna i Toscana.

I den lilla medeltidsstaden Castelmuzio nära påvestaden Pienza driver till exempel Isabella Moricciani Le Casine di Castello (www.lecasinedicastello.com). Det är ett gammalt stadshus med två lägenheter precis intill den uråldriga stadsporten, där det också finns en fin lekplats för de minsta. Som gäst i en av Isabellas lägenheter har du bland annat en stående inbjudan att åka in på familjens närbelägna gård och plocka färska grönsaker. Isabellas hemsida är också en guldgruva och den kan du ju konsultera även om du väljer att inte bo hos henne.

Ett fint litet hus i Montalcino, på lagom promenadavstånd från restauranger och vinbutiker, är brittiska Wanda Djebbars nyrenoverade, vackra townhouse (e-mail till Wanda är wanda.djebbar@tiscali.it). På de tre våningarna ryms tre sovrum, ett vardagsrum och ett stort toscanskt kök med öppen spis. 750 Euro i veckan under högsäsong och 450 Euro under resten av året. Ett klipp för en vintur på höstkanten.

Casa Volpis takförsedda uteservering är mycket populär.

Vill du besöka Arezzo kan jag förslå familjehotellet Casa Volpi (www.casavolpi.it). Det är inrymt i ett 1700-talshus i utkanten av stan och har en brokig bakgrund bland annat som privatpalats, kollo, härbärge för hemlösa och ålderdomshem. Ett dubbelrum kostar från 75 Euro natten. Casa Volpi har också en bra restaurang och särskilt uteserveringen är populär bland Arezzoborna. Det gör också att det blir rätt högljutt här på kvällarna under helgerna…

Att äta:

Här skulle listan också kunna bli hur lång som helst! Men det får bli ett antal personliga favoriter sorterade efter de städer/byar de ligger i. Gemensamt för alla restauranger i Toscana är att man inte ska ha bråttom, låt det ta sin tid och njut!

Monticchiello

Byn är mest känd för sin amatörteater. De spelar på det lilla torget varje kväll från slutet av juli till mitten av augusti. Men här finns också den utmärkta restaurangen La Porta (www.osterialaporta.it – 0578-75 51 63). Testa gärna deras hemgjorda pici som är en toscansk pastavariant. Välj en vacker dag och sitt ute på terrassen med utsikt mot Pienza!

Montisi

En liten aptitretare på La Romita.

Montisi vill jag knappt berätta om eftersom jag inte vill att turisterna ska hitta hit. Här finns restaurangen La Romita (www.laromita.it – 0577-84 51 86) som öppnades 1633! Makalöst ställe som även har några övernattningsrum och som var filmskaparen Fellinis favoritkrog. Bemannas av ett äldre par som uppfann slow food långt innan någon annan kom på själva begreppet. Tvärs över gatan driver deras barn en populär bar. Passa på att köpa familjens olivolja när du är här.

Pienza

Staden byggdes på 1400-talet av påven Pius II och är väl värd ett besök, särskilt kvällstid när de flesta turisterna dragit sig tillbaka och ni kan göra ett besök på Ristorante Il Rosselino (0578-74 90 64). Den har bara tolv platser och är en restaurang i den högre skolan där man älskar sin tryffel. Ett annat bra (och betydligt billigare) ställe i Pienza är Dal Falco (www.ristorantedalfalco.it – 0578-74 98 56) som har det bästa grillade lamm som går att få för pengar. Dal Falco har också några rum.

Arezzo

På La Curla serverar man förstås sitt eget vin.

Kommer ni till den lite större staden Arezzo i norra Toscana får ni inte missa La Curia Da Mario (www.ristorantelacuria.it – 0575-33 30 07) på Piazza Grande. Här har jag ätit en av mina mest prisvärda luncher någonsin. Det var en fyra rätters lunch av högsta kvalitet med enorma portioner, en halv flaska gott vin till och kaffe/kaka efter maten. Denna fasta meny gick på lite drygt 200:-, ungefär vad du får betala för två dagens i centrala Stockholm.

Buonconvento

Så här tomt är det aldrig på Marios om det inte är stängt.

Allt fler upptäcker den lilla staden Buonconvento där man varje lördag har en trevlig marknad. På huvudgatan ligger också min absoluta favoritrestaurang – Da Marios (www.ristorantemario.it – 0577-80 61 57). Här bjuds det på rejäl mat tillagad på råvaror av toppkvalitet, men däremot får du ingen meny, det som bjuds för dagen rabblas vid bordet så det gäller att hänga med. Under sommaren sitter man helst på det lilla torget bakom restaurangen. Här möts alla – eleganta äldre italienare, enorma barnfamiljer samt en och annan storögd turist. Alla gillar dock maten och blir glatt överraskade när notan kommer. En trappa upp från torget har det förresten just öppnat en B&B som ser väldigt trevlig ut.

Att se:

Påkostade historiska festivaler med massor av deltagare är det gott om i Toscana. Här är det full fart på torget i Arezzo.

Rikta in dig på de gamla städerna, vingårdarna, naturen och krydda med ett par kloster så kommer du att få många upplevelser på köpet. Du kommer också att upptäcka att det ständigt pågår evenemang i Toscana. Det är historiska festivaler av olika slag – alltifrån den världsberömda Palion i Siena (www.ilpalio.org) med hysterisk hästgalopp runt torget till lokala småfester där alla deltar. Massor av musik av olika slag står också på agendan under sommarhalvåret. Håll ögon och öron öppna så kommer du garanterat att hitta roliga evenemang.

Att göra:

Vill du röra på dig finns det ridning på alla tänkbara nivåer på många olika ställen. Ett bra stall är Pieve a Salti (www.pieveasalti.it) strax utanför Buonconvento. På deras turer rider man ofta igenom en av Toscanas minsta byar, Monterongriffoli, som har nio invånare. Det är magiskt när man rider in på den urgamla bygatan.

Tidigt på morgonen när dimman fortfarande ligger i dalgångarna lyfter ballongerna.

Vill du uppleva något annat magiskt är en tidig morgontur i ballong (www.ballooningintuscany.com) över Toscana rätt svårslaget, tyvärr är det rättdyrt ­- runt 250 Euro per person.

Att shoppa:

Oavsett hur ekonomin ser ut i Italien så finns det mängder av läckra kläder och skor, men för inköp får du sikta på de större städerna. Är du intresserade av antikviteter får du inte missa Italiens äldsta och största antikmarknad (www.arezzofieraantiquaria.org). Den hålls i Arezzo den helg då den första söndagen i månaden infaller.

På den månatliga antikmarknaden i Arezzo finns det mesta och lite till.

Jag brukar ta med så mycket olivolja och vin jag kan (jag slår in flaskorna i handdukar eller de mer oömma t-shirtarna och lägger sedan paketen i dubbla plastpåsar om olyckan ändå skulle vara framme – hitills har det funkat utmärkt). Fyll sedan resten av utrymmet i väskan med pecorinost så kommer du att minnas Toscana länge!

 

 

Användbara länkar

Flygbolag med smidiga förbindelser till Toscana:

Boende:

Restauranger:

Att göra:

Shoppa:

Print Friendly, PDF & Email

2 svar på Toscana, Italien – bjuder på mat, vin och skön stämning

  1. Jimmie skriver:

    Vi ska till bologna i slutet av oktober, tips på bra ställen att äta och saker att se?

    • Clas Johansson skriver:

      I Bologna har jag tyvärr inte varit på över 10 år, men ni får gärna tipsa mig när ni kommer tillbaka:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *