El och adaptrar på resan

Hur många gånger har du stått med elsladden till någon av dina elektriska apparater och tittat på ett eluttag som inte ens har ens en avlägsen likhet med den kontakt du har?

Jag måste erkänna att det fortfarande händer mig då och då trots att jag har en försvarlig mängd adaptrar hemma i min ”elektriska reselåda”.

Förklaringen till detta är enkel. Visserligen täcker fem olika kontakter ungefär 150 av världens länder, men faktum är att det finns 18 olika uttag i hela världen. Vill du vara bombsäker på att du får med dig rätt adapter kan du klicka här på  Elkontaktguide så får du en PDF som visar vilka eluttag som används runt om i världen.

Vilken typ av adapter ska du då ha?  I princip finns det två sorter att välja på.

Fast adapter som är näst intill oförstörbar. Den här passar engelska uttag.

Den enklaste är den som bara passar i ett enda uttag. Fördelen med dessa är att det inte finns något som kan gå sönder på dem och att du bara behöver en adapter om du ska till ett land på din resa. Nackdelen att du kanske behöver ta med dig några olika adapters om du ska åka till olika ställen under samma resa.

En enkel kombiadapter.

Kombiadapter med säkring.

Den andra typen är kombiadapters där man i en enda enhet kan ansluta till flera olika uttag. Fördelen är att de tar mindre plats och att man inte riskerar att glömma någon adapter.  Många kombiadapters har också någon form av säkring som skyddar mot överbelastning. Det är jättebra ända tills säkringen går sönder och man upptäcker att man inte tagit med någon reservsäkring. En annan nackdel med kombiadapter är att de är lite mer komplicerade och kan gå sönder.

Sen ska du förstås komma ihåg att man i många länder, framförallt på de amerikanska kontinenterna, har 120 volt i elnätet. För de grejer vi släpar med oss på resan brukar det dock inte spela så stor roll, det enda som händer är att laddningen går långsammare. Det är värre åt andra hållet. Köper du till exempel en kamera i USA blir det i de flesta fall till att köpa en ny laddare här i Sverige.

Print Friendly, PDF & Email

38 kommentarer till El och adaptrar på resan

 1. Martin R skriver:

  Ett tips om man ska resa till ett land som kräver adapter och som hela familjen vill använda. Ta då med en grendosa med fyra uttag och helst två USB-utgångar så kan var och en ladda sin mobil och surfplatta samtligt, och då med en enda adapter. Grenuttag med integrerade USB-utgångar finns på många ställen, t.ex. Clas Ohlson, Kjell & Co, IKEA m.fl.

 2. Ellie skriver:

  Hej, jag ska åka till Berlin i helgen, behövs det någon särskild adapter där eller går det bra med min vanliga laddare? 🙂

 3. anna Yrgård skriver:

  Hej!
  Behöver jag adapter när jag åker till Spanien eller har de samma system som vi?
  mvh
  Anna

 4. Emma skriver:

  Jag ska åka till sydkorea som har samma eluttag som i Sverige, men jag undrar om man behöver en spänningsadapter eller det går utmärkt att köra på som hemma i Sverige när man ska ladda sin telefon och laptop?

 5. Evelina skriver:

  Hejsan!

  Jag ska resa till Belgienoch blir inte klok på om jag behöver ha en adapter med mig. Har förtstått att i Sverige har vi type F medans i Beligen har dem type E . Hur funkar det om jag kopplar min laddare i ett belgiskt uttag?

  Tack på förhand!

  Vänliga hälsningar, Evelina

 6. Jennifer skriver:

  Hej!
  Jag ska åka till sydafrika, och efter att läst på och pratat med vänner som varit Sydafrika, har jag fått det klart att det är lätt hänt att man köper en adapter som de står ska gälla i Sydafrika och sen funkar den inte än då, hur gör jag för att säkerligen få en adapter som passar? 🙂

 7. kalle skriver:

  Hej! jag ska resa till peru. Behöver man någon converter för smartphones/kamera.
  Eller räcker det med en el kontakt adapter bara?

  • Clas Johansson skriver:

   De har 220 volt så du behöver bara en adapter. På många ställen har de dessutom Eurouttag så där behöver du ingenting. Ha en trevlig resa!
   Clas J

 8. Evelina Bergengren skriver:

  Hej! jag ska resa till Filippinerna och Tokyo och ska ha med min laptop. Därför har jag köpt en jordad adapter (en skross, där man kan fälla ut olika sorters kontakter). Kommer den funka överallt eller blir det problem om kontakten i väggen inte är jordad?

  • Clas Johansson skriver:

   Jag är rädd att det är en fråga som är svår att svara på. Börja med att se till att du har en eurokontakt på din laddare istället för en vanlig jordad kontakt så har du redan kommit långt. Har du en sådan kan du säkerligen lätt finna en adapter på plats om det ändå inte skulle funka.

   • Per-Åke Örneving skriver:

    Var till Puerto Galera (Sabang) där jag bodde fungerade inte Skross, jordstiften var i vägen. Det var ett uttag för två platta stift fick låna en väns extra adapter. Men det borde inte vara något problem att köpa en där, han hade gjort det tidigare.

 9. martin skriver:

  Hej, jag ska till sri lanka, men hittar ingen adapter att köpa. 3 runda stick, gammal engelsk version vad jag förstått. vad tror du jag hittar detta?

 10. Christoffer skriver:

  Hej!
  Har köpt en Rakapparat från Usa på nätet och funderar om den fungerar i Sverige?
  Denna adapter har jag också köpt. Är det bara att tuta och köra eller behöver man vara orolig?
  http://www.amazon.com/eForCity-Universal-Travel-Charger-Adapter/dp/B000YN01X4/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1409949313&sr=8-2&keywords=universal+power+adapter

 11. Jakob skriver:

  Hej!

  Jag är i kanada och har en kombiadapter som den du kallar ”enkel kombiadapter”. När jag ska sätta i min vanliga svenska jordade kontakt i den går det inte för den har två plastpiggar där jordningen sitter på kontakten som gör att den inte går i. Vet du om det är ok att bara skära bort dem med en liten kniv eller kan det bli det farligt då?

  Tack på förhand!

  • Clas Johansson skriver:

   Jag är inte någon elektriker, men piggarna sitter ju där av en anledning och att börja skära i elkontakter är ingen bra idé:)

 12. alice hernwall skriver:

  Hej !

  Jag har problem på franska motel att använda deras eluttag tex ladda tel.,fön mm
  var kan jag får tag i en adapter,som passar dessa eluttag.
  Mvh
  Alice
  PS jag bor i Borås

 13. Beatrice skriver:

  Hej!
  Jag ska resa till Grekland, (Rhodos) snart behöver jag ta med en adapter, främst för mobilladdare, då eller passar laddaren i deras uttag?

  Tacksam för svar!
  Mvh Beatrice

  • Clas Johansson skriver:

   Hej Beatrice,

   I Grekland funkar din vanliga mobilladdare utan adapter. Ha en bra resa till Rhodos!

   Hilsen

   Clas J

 14. Hans Westling skriver:

  Skall om en vecka resa till Japan och därefter till Nya Zeeland. Rekommenderar du två separata enheter för anslutning till eluttag eller en kombinerad? Förstår att de kombinerade inte är lika tillförlitliga.

  • Clas Johansson skriver:

   Jag skulle själv köra med en kombo för att spara plats och få färre prylar att hålla ordning på. Ska du däremot ut på småorter där det kan vara svårt att få tag på en adapter skulle jag rekommendera två olika för att vara bombsäker på att du alltid har ström.

 15. jan skriver:

  Hej!
  Skulle det vara möjligt att köpa en mixer från USA och använda det i Sverige, vad bör man tänka på i så fall?
  Jag är lite osäker på ifall det är säkert att använda mixer ifall jag köper den eftersom jag är orolig för det där med olika volt och inte samma uttag.
  Mixern jag kollar på finns inte att köpa i Sverige. Skulle det fungera om jag använde adapters varje gång eller skulle det förstöra mixern?
  Tacksam för svar.
  Mvh Jan

  • Clas Johansson skriver:

   Detta har ju inte direkt med resor att göra, men eftersom jag har lite erfarenhet på området kan jag ändå svara. Ska du driva en 110 V-maskin som är såpass kraftig som en mixer i Sverige måste du ha en rejäl transformator. Den är stor, tung, ful och brummar dessutom. Har en på landet till elverktyg, men skulle inte drömma om att ställa in en i köket.

 16. Markus Stenemo skriver:

  Mitt problem är att jag har en dator vars pinnar man pluggar in i väggen är större än normalt, så den passar inte i de två adaptrarna jag tagit med mig till USA… Så just nu är min pc oanvändbar tills jag hittar en större adapter.

  • Clas Johansson skriver:

   Många gör misstaget att ta med sig kontakter med vanliga jordade kontakter. I Sverige tänker vi ju inte på att de två ”pinnarna” är lite grövre än på Eurokontakter. På vissa ställen i Europa går det att tvinga in en vanliga jordad kontakt, men på många andra är det bara Eurokontakter som gäller. Ta därför det säkra före det osäkra och håll dig till Eurokontakter så kommer allt att bli enklare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *