Namibia, södra Afrika – Enormt, vilt, vänligt och billigt

Ni som vet var Namibia ligger kan räcka upp en hand!

Jag gissar att det inte blir så många händer som släpper tangentbordet och viftar i luften. Det kan möjligen bero på att Namibia som ligger längst ner i sydvästra hörnet av Afrika visserligen är stort till ytan (dubbelt så stort som Sverige), men har väldigt få invånare (drygt två miljoner personer bor här).

Kombinationen av natur och människor är oslagbar i Namibia. Här får jag en lektion i hur man tänder eld utan tändstickor av två bushmen från Sanfolket.

Till Namibia (www.namibiatourism.com.na) reser man framförallt för en sak – naturen och de vänliga människorna som bor i den. Vill du uppleva afrikansk natur med riktig orörd och obebodd vildmark, men ändå vara i ett relativt välordnat land så ska du resa till Namibia! Tio procent av landets enorma yta är avsatt till nationalparker och naturreservat. Här finns allt från mycket lättillgängliga parker till sådana där du inte kommer att se en enda människa under din vistelse – och där du måste ta med dig varenda liten grej själv.

Sist, men inte minst, är det billigt att turista i Namibia och bortsett från Sydafrika är det inte något man är bortskämd med i Afrika!

 Att ta sig dit:

Till Namibia kan du flyga på några olika sätt. Smidigast är att flyga med Air Namibia (www.airnamibia.com), Lufthansa (www.lufthansa.com) eller Air Berlin (www.airberlin.com), de har alla direktflighter från Tyskland (Namibia var ju en tysk koloni en gång i tiden och den relationen ger fortfarande utslag även om det var ett synnerligen olyckligt tvångsäktenskap). Air Berlin går mer sällan, men har å andra sidan för det mesta bättre priser.

Du kan köra upp i Namibia från Cape Town via Fish River Canyon.

Ett annat alternativ är att flyga via Sydafrika, då har du betydligt fler bolag att välja på och kan dessutom kosta på dig några dagar i ”storebrorslandet” öster om Namibia.

Ett annorlunda sätt att ta sig till Namibia (om du har gott om tid) är att flyga till Cape Town, hyra en bil där och köra upp till Namibia. Vägarna är bra, trafiken mycket måttlig och upplevelsen fantastisk! Tänk dock på att det är långt, är ni ett par som turas om och kör med tung gasfot tar det 20 timmar nonstop till huvudstaden Windhoek. Dela hellre upp det på 3-4 dagar och njut av resan, då kan du bland annat se Afrikas största canyon – Fish River Canyon.

Att ta sig runt:

I Nambia finns det egentligen bara ett alternativ för att ta sig runt, det är bil i någon form! Många väljer att hänga med på arrangerade turer, det finns mängder av arrangörer med allt från skräddarsydda turer där ni är helt ensamma med en guide till lite större bussresor.

Att susa runt med tältet på taket ärt ett suveränt flexibelt sätt att resa.

Jag skulle dock rekommendera att du hyr en bil och kör själv. Kommer du bara ihåg att tanka så fort det dyker upp en bensinstation så funkar det utmärkt och du kommer i kontakt med folk på ett helt annat sätt om du färdas på egen hand. Du behöver inte vara bekymrad över din säkerhet. Namibia är ett säkert land om du bara använder sunt förnuft. Själv är jag betydlig mer på min vakt när jag reser i exempelvis Italien än när jag åker runt i Namibia.

Beroende på vad du vill göra så gäller det att välja rätt typ av bil. När man kommer utanför det asfalterade vägnätverket kan det mycket snabbt bli rätt intressanta förhållanden och då behövs en bil med lite markfrigång och fyrhjulsdrift. Att sitta fast i sanden på en avlägsen namibisk väg och vänta på att någon ska komma förbi är ingen kul upplevelse, på vissa ställen kan det ta dygn innan det kommer någon! Du ska med andra ord se till att ha gott om dricksvatten i bilen, oavsett om du kör en Corolla eller en Land Cruiser.

Det finns flera firmor i Windhoek som hyr ut bilar som funkar bra även på de sämsta vägarna eller off road. De har allt från vanliga pickuper till safariutrustade specialbilar. Att åka runt med en av de sistnämnda och vara oberoende av campingplatser är en otroligt spännande upplevelse.

Firmor som hyr ur fyrhjulsdrivna safariutrustade bilar i Namibia är bland andra sydafrikanska Britz (www.britz.co.za), Asco Car Hire (www.ascocarhire.com) och Desert Car Hire (www.desert-carhire.com).

Att bo:

Bokmakierie bjuder på en fin innergård med en pool där man kan svalka av sig.

Ett av mina favoritställen att bo på ligger i huvudstaden Windhoek. Det är Bokmakierie (Tel. +264-61-224 023 eller izabel@mwebb.com.na) som är ett B&B som drivs av den trevliga damen Rita. Hon har två rum och två lägenheter och serverar härlig frukost som räcker hela dagen. Faktum är att det blivit så populärt att Rita nu helt slutat annonsera (Bokmakierie finns inte ens i telefonkatalogen…) och bara tar emot gamla gäster. Hon har dock lovat att ta emot svenskar som refererar till mig! Enda nersidan med Ritas B&B är att det inte finns internet, men det är å andra sidan promendavstånd till ett internetcafé.

Just B&B är för övrigt ett utmärkt sätt att bo när man reser i Namibia. De finns på de mest obegripliga ställen och är återigen ett bra sätt att komma i kontakt med landets invånare. Priserna för ett dubbelrum med monumental frukost som oftast räcker fram till middagen brukar ligga på runt motsvarande 400-500 kronor. En bra lista på B&B samt hotell finner du här (www.orusovo.com).

Har du hyrt en bil med safariutrustning i så finns det ett antal utmärkta campingplatser när du tröttnat på att tälta för dig själv och gärna vill ta en varm dusch och äta ett mål mat lagat av någon annan. En bra lista på campingplatser finner du här (www.namibweb.com/camping.htm).

Viltfarmen Namtib Biosphere Reserve (www.namtib.net) i södra delarna av landet är ställe som passar bra för familjer. Liknade vilt- eller köttfarmer där man kan få delta i verksamheten finns också på flera ställen i Namibia. Det är en sorts ”bo på bondgård” fast i Namibisk tappning.

 Att äta:

Maten är en faktiskt en riktigt positiv upplevelse i Namibia, särskilt om du gillar kött i olika former!

När du färdas ute på landsbygden är urvalet inte så stort, men det är sällan man blir besviken. I Windhoek finns det några riktigt bra ställen och jag ska berätta om mina tre favoritrestauranger.

På O Portuga är det en härlig blandning av folk.

Den första är en ganska ny restaurang – O Portuga (www.oportuga.com). Som namnet antyder har den det portugisiska (och angolanska) köket som grund och dessutom ligger fokus på fisk och skaldjur, vilket är en befrielse i det annars synnerligen köttproteinfixerade Namibia. På O Portuga är det en salig blandning av folk – affärsmän, födelsedagsfirare, politiker, familjer och festande ungdomar. Under det knappa år restaurangen varit öppen har den blivit så populärt att det är en god idé att beställa bord oavsett vilket dag i veckan det är.

Fortsätter man en liten bit ut från centrum efter samma gata (Sam Nujoma Drive) som O Portuga ligger på så finner man ett litet köpcenter på vänster sida. Här återfinns Stellenbosch Wine Bar&Bistro (www.thestellenboschwinebar.com) som ligger på den mysiga innergården. Trots att de kallar sig vinbar så har de en full meny med mycket god mat.

Joes Beerhouse är de stora stekarnas hemvist.

Joe´s Beerhouse (www.joesbeerhouse.com) är en institution i Windhoek. Inredaren (om det nu funnits någon sådan) har fyllt hela lokalen med allsköns gammalt skrot och det konstiga är att det faktiskt funkar och känns genuint trots att det är en kuliss av värsta slag! Maten är lika råbarkad som lokalen – här härskar det grillade köttet, men grillar man många hundra köttbitar av alla de slag varje kväll så blir man riktigt, riktigt bra på det. På Joe´s träffar du många av de mer äventyrsinriktade turisterna i Nambia, men också deras guider och många wannabees…

Jag vill också slå ett slag för den härliga lilla restaurangen Camelthorn Garden (Website? Glöm det, jag är inte ens säker på att de har telefon, men alla i stan vet var det är) i pyttestaden Otjiwarongo som är ett bra etappmål på väg till nationalparken Etosha. Här serveras de största hamburgare jag någonsin sett och de är dessutom (precis som resten av det du finner på menyn) mycket goda. Två normalvuxna gäster kan med stor fördel dela på en burgare utan risk för akut svält.

Tre spännande nationalparker:

Vart ska man då bege sig när man är i Namibia? Som jag antytt är det naturen man ska koncentrera sig på och jag tänkte rekommendera tre nationalparker med olika ”svårighetsgrad”.

Waterberg

Du ska ha riktig otur för att inte får syn på en roanantilop i Waterberg.

Enklast att besöka bland mina tre förslag är Waterberg som med sina drygt 40 000 hektar är en av de mindre parkerna i Namibia. Waterberg ligger bara några timmars körning från Windhoek och är en perfekt början för den som vill ”känna på” vildmarken innan man drar vidare till de större parkerna, som till exempel välkända Etosha.

Till Waterberg kan du åka med en vanlig bil och lackskor på fötterna (även om jag inte skulle rekommendera det eftersom det skulle ge mycket roade kommentarer). Hela parken ligger på ett platåberg som sticker ett par hundra meter rakt upp från den omkringliggande marken och parken är alltså ett helt eget (och väl skyddat) ekosystem där de flesta namibiska djur, förutom elefanter, lejon och zebror, finns. Här finns bland annat en av de största populationerna av de ovanliga antiloperna sabel samt roan.

I den här matsalen i Waterberg har många spännande människor ätit de senaste 100 åren.

Mitt tips är att du hoppar över de många (i och för sig fina) lodger som finns runt Waterberg och bor i parkförvaltningens egna lilla by. Här finns både camping och små hus med ett par rum i varje. Det är inga märkvärdiga rum, men allt finns och ett dubbelrum med frukost kostar 900 namibiska dollar (1 namibisk dollar är i runda slängar 75 öre). Man får inte köra själv i parken och en fyra timmars utflykt i någon av parkens fyrhjulsdrivna fordon kostar 450 namibiska dollar per person. I anslutning till rummen finns också en pool (som i ärlighetens namn mest används som vattenhål för traktens babianer) samt en legendarisk restaurang som inretts i ett hus som byggdes som tysk polisstation för drygt 100 år sedan. Byggnaden är så gott som orörd och en pärla för den som är intresserad av arkitektur i allmänhet och koloniala byggnader i synnerhet. Här serveras utmärkt mat till lika utmärkta priser.

Kronan på verket i Waterberg är personalen i campen och i parken. Jag tror aldrig jag varit i en statlig afrikansk park med så bra medarbetare! Trevliga, kunniga och otroligt hjälpsamma.

Etosha

Med lite tur kan du få se leoparder i Etosha.

Lite vildare och väldigt mycket större är Namibias mest välkända nationalpark Etosha (www.etoshanationalpark.org). Den är också unik eftersom hela parken ligger runt en enorm saltsjö som under torrperioden är helt uttorkad och lyser nästan smärtsamt vit.

Under torrperioden samlas viltet (och turisterna) kring de vattenhål som finns runt om i parken och därför kan man vara helt säker på att få se mycket vilt. Här finns till exempel elefanter, lejon, leoparder, den ovanliga svarta noshörningen samt stora hjordar med zebror och springbok. Gillar du fåglar så finns det nästan 350 arter att pricka av!

I Etosha räcker det fortfarande med vanlig bil och lackskor och du får köra på egen hand i parken. Du ska dock inte räkna med att du får vara ensam med djuren någonstans, många besöker Etosha.

De stora camperna i Etosha är rejäla anläggningar där det bor mycket folk.

Du kan bo i en av tre huvudcamper, i dessa finns det allt från camping till stugor och vanliga dubbelrum. De tre stora camperna har också pooler, restauranger, bensinstationer och affärer. Räkna inte med några exklusiva upplevelser på själva campen, däremot är det en kul insikt i hur folk från Namibia och grannländerna själva turistar. Campar du kommer du garanterat att få svårt att undvika att bli inbjuden till campinggrannarnas imponerande grillkvällar. Braai, som grillandet kallas i den här delen av världen, är i det närmaste en konstform, både vad gäller utförande och matmängd.

Vid de stora camperna finns också belysta vattenhål som bjuder på fina möjligheter att se vad djuren gör nattetid. Det gäller dock att se upp så att man inte somnar vid vattenhålet. Det gjorde en tysk turist i början av 90-talet. Två lejon tog sig då igenom staketet och åt helt sonika upp den sovande mannen. Det är dock första och sista gången detta hänt, så du behöver inte oroa dig.

Vill du bo exklusivare i Etosha så har man på senare år öppnat två små camper i områden som tidigare varit stängda för allmänheten. Här är självfallet prisnivån på en helt annan nivå än i de stora camperna.

Tänk på att Etosha är populärt, så se till att boka din vistelse där i god tid.

Kaudom

Den djupa, varma sanden i Kaudom kräver en rejäl bil och lite kunskap.

Den sista parken jag vill rekommendera är Kaudom i nordöstra delen av Namibia. Här måste du byta till rejäl off road-bil och ökenkängor, eftersom det här är en av mycket vild och ödslig park. Har du inte kört bil i riktigt mjuk och djup sand skulle jag vilja rekommendera att du tar med dig någon som gjort det. Det är också bra att vara två bilar tillsammans eftersom sannolikheten är stor att ni kommer att vara de enda fordonen i området under tiden ni är i parken!

I Kaudom finns inga staket som stänger in djuren utan de strövar fritt över området som i norr gränsar mot Capriviremsan, i öster mot Botswana och i söder mot en annat stort reservat som heter Nye Nye och som i sig är en upplevelse. Sammantaget blir detta ett enormt vildmarksområde där man bland annat kan finna några av de största elefanter som just nu står att finna i världen.

I parken finns bara två campingplatser och inte ens med bästa vilja i världen kan man påstå att de är välutrustade. I princip måste man vara helt självförsörjande under tiden i parken. Har du tur finns det vatten. Det finns också någonting som man kallar toaletter, men som jag personligen inte skulle gå i närheten av ens under vapenhot – spade och grop i marken är det som gäller.

Det här är en fullt berättigad varningsskylt i Kaudom, men det är också det som gör parken speciell.

Campingplatserna saknar inhägnader och du får finna dig i att alla sorters vilda djur kan promenera in där. Själv har jag absolut inget emot det så länge det inte kommer elefanter med små ungar eller unga elefanttjurar in i lägret, då blir jag nervös. En argsint elefant finns det ingen chans att skydda sig emot om man inte har en stridsvagn tillgänglig eller ett förskräckligt högt och grovt samt klätterbart träd. Båda dessa saker är bristvaror i Kaudom.

Har du tur stöter du förutom vilda djur och fantastisk natur på människor från bushmanfolken (eller san som de också kallas) som finns i området. Och har du makalös tur möter du en av dem som fortfarande jagar med traditionella vapen.

Vad du än upplever i Kaudom kan jag garantera att du kommer att komma ihåg resan så länge du lever och har minnet kvar.

Att shoppa:

Precis som de flesta andra afrikanska städer är huvudstaden Windhoek full av affärer och gatustånd som säljer afrikanska masker, träsniderier, rottingkorgar och annat krims-krams. Det finns guldkorn, men det krävs en hel del energi på att hitta dem. Ska du gå till en enda butik skulle jag rekommendera Bushman Art Gallery (www.bushmanart-gallery.com) på huvudgatan Independence Avenue. Här finns massor av masker av högre kvalitet än hos de flesta av konkurrenterna och du kan kika på dem i en katalog på nätet redan innan du åker dit. Dessutom visar Bushman Art unika samlingsobjekt som inte är till salu, men som är intressanta att jämföra med.

I ett litet köpcentra på Sam Nujoma Drive finns också butiken Casa Anin (www.anin.com.na) som säljer lakan, kuddöverdrag, handdukar och andra textilier i bomull. Allt de säljer är vävt för hand i Namibia och håller mycket hög kvalitet.

Användbara länkar i sammandrag

Allmän info om Namibia:

Bolag med flyg till Namibia:

Biluthyrningar:

Boende

Restauranger:

Nationalparker

Shoppa:

Print Friendly, PDF & Email

6 kommentarer till Namibia, södra Afrika – Enormt, vilt, vänligt och billigt

 1. Göran holmberg skriver:

  Hej erfarna Namibiafarare vilken årstid passar bäst hur är mars?

  • Clas Johansson skriver:

   Svår fråga. Beror på vad man år ute efter. Maj till september är Namibias vinter och då är temperaturen hyggligt behaglig. Det är också väldigt torrt och mot slutet av vintern börjar det bli ont om vatten för djuren. Det betyder att de samlas kring vattenhålen och man ofta får se väldigt mycket djur. Sommaren börjar i oktober och kan bli grymt varm. Det är också en period då regnen kommer, men dessa har varit väldigt oregelbundna de senaste åren. Det är häftigt med regnen eftersom det plötsligt blir väldigt grönt och vackert. Det är dock svårare att se djuren och efter häftigs regn är det hopplöst att ta sig fram på mindre väger.

 2. Pingback: De billigaste städerna för turister | www.tripant.com

 3. Hej Clas,
  Jag har kontrakt året ut men hoppas på förlängning.

  Khaudom är en av våra ”vita fläckar” och finns på önskelistan. Blir det förlängning tror jag det blir en tripp dit nästa år. Vi har vänner som vill följa med dit. Då hoppas vi hinna med även Tsumkwe och området däromkring. San från det området finns i ett ”San Living Museum” vid Erongo Mountains där vi träffat dem två gånger så vi har en engelsktalande kontakt i området.

  Annars har vi fått rejäla doser av vildmark under vår resa april/maj upp i Kaokoland. Det var fantastiskt”!

  / Anders

 4. Hej,
  Hittade precis din blog av en slump. Det var trevlig läsning och jag ser att vi har liknande uppfattningar om mycket här. Jag bor i Namibia sedan drygt två år och har själv en blog där jag berättar om mina upplevelser här.
  Hälsningar
  Anders

  • Clas Johansson skriver:

   Måste erkänna att jag är otroligt avundsjuk på dig som får leva en bit av ditt liv i detta fantastiska land. Hur länge blir ni kvar där?
   Jag känner igen mig i så många av dina bilder från bushen i norra Namibia. Har inte hunnit igenom hela din blogg, men har ni inte varit i Khaudom så måste ni åka dit, det är riktig afrikansk vildmark. Jag var där en knapp vecka för ett par år sedan och vi såg summa summarum en annan bil på hela resan! Vi kommer förresten ner i september för tio dagar i Nye Nye kryddat med någon dag i Waterberg och Etosha som R&R.

   Hilsen

   Clas J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *