Wagrain-Kleinarl, Österrike, en gemytlig skiddoldis

Det går faktiskt att hitta fin offpiståkning i Wagrain-Kleinarl och konkurrensen om lössnön är inte lika hård som på många andra orter.

Österrike är fyllt av skidorter och somliga är mer kända än andra. En ort som definitivt flyger under den svenska skidradarn är Wagrain-Kleinarl, som ligger bara en knapp timme från Salzburg.

En perfekt familjeort med mycket skidåkning för de som inte ständigt kräver avancerad åkning.

Som framgår av namnet är Wagrain-Kleinarl (www.wagrain-kleinarl.at) egentligen två orter som är sammankopplade. Systemet bjuder framförallt på röda backar, men det faktum att området fostrat alpina åkare som Annemarie Moser-Pröll och Hermann ”Herminator” Maier borgar för bra skidåkning. Många av backarna är breda och välpistade – med andra ord perfekt för carvingåkare. Men här finns också skogsåkning och en stor fun park.

Lägg till ett rejält mått österrikisk gemütlichkeit, en dos god mat samt fantastiskt vacker natur och en behaglig prisnivå så har du receptet på en lyckad skidvecka.

Med Salzburger Sportwelt Card får du tillträde till det fina vattenlandet i Wagrain.

När du checkar in i området får du dessutom ett Salzburger Sportwelt Card alldeles gratis. Den främsta fördelen med detta är att du får fritt inträde på vattenlandet Wasserwelt i Wagrain (www.wasserwelt.at), men det bjuder också på andra gratisevenemang och ger bra rabatt på en hel del aktiviteter.

Allt det här har våra danska grannar upptäckt, vissa tider på året är de helt dominerande, så du får goda möjligheter att träna på skandinaviska i liftarna.

Att ta sig till Wagrain-Kleinarl

Wagrain-Kleinarl ligger bara en knapp timme från Salzburgs flygplats och det går otroligt nog att komma direkt hit från Stockholm. Det är Norwegian (www.norwegian.com) som kör linjen ett par gånger i veckan under skidsäsongen. Det är ett väldigt smidigt sätt att ta sig till de nordligaste skidområdena i Österrike.

Från flygplatsen i Salzburg till Wagrain går det bussar (www.huberreisen.at) för 50 euro tur och retur, men är man några stycken är en egen taxi inget dumt alternativ.

Norwegian flyger direkt till Salzburg, som bara är en knapp timme från Wagrain-Kleinarl.

Längre resa, men större flexibilitet vad gäller antalet avgångar och tider, får de som istället tar flyget till München. Norwegian flyger även hit, men det gör förstås även Lufthansa (www.lufthansa.com) och SAS (www.sas.se). Från München är det 20 mil kortaste vägen, men snabbast är att åka autobahn och då är det 24 mil. Räkna med minst 2,5 timmars körning med hyrbilen, som är det vettigaste alternativet.

För den som vill vara verkligt miljövänlig går det att åka tåg till St. Johann im Pongau och därifrån buss upp till Wagrain-Kleinarl.

Att åka skidor i Wagrain-Kleinarl

Byarna i området ligger på lite drygt 800 meters höjd och skidsystemet har sin högsta punkt på drygt 2 000 meters höjd. Det betyder att man är rätt beroende av att naturen levererar minusgrader även på lägre höjder.

G-Link löper på en två kilometer lång kabel utan kontakt med marken.

Ortens stolthet är linbanan G-link, som går mellan två bergstoppar och på så sätt knyter ihop liftsystemet. Linbanan har bara två stolpar och de ligger dessutom väldigt nära de två stationerna. Det betyder att man har en frihängande vajer som är över två kilometer lång! Där dalgången är som djupast är man 232 meter över marken. Häftig ingenjörskonst och det finns också en utställning om linbanan för den som gillar att nörda ner sig i avancerad mekanik.

Chill House i Kleinarl har en skateboardbana med hygglig utsikt!

I Kleinarl har man satsat rejält på att bygga en imponerande fun park för de som vill köra i hopp, raila och allt annat man kan göra på skidor eller snowboard om man inte vill åka vanlig pist. Dessutom har familjen som äger Kleinarl byggt en stor raststuga som döpts till Chill House, som framförallt siktar in sig på de yngre besökare som kör i parken. Har kan de äta sin matsäck, klättra på ett stort antal boulderväggar eller till och med åka skateboard i en halfpipe. Det hela är otroligt poppis bland de som åker i alldeles för stora skidkläder…

Zauchensee bjuder på den högsta åkningen i området, nästan 2 200 meter kommer man upp på. De breda och välpreppade pisterna är perfekta för en carvingälskare.

Runt vackra Jägersee går det fina längdspår.

För att åka skidor i området köper du det liftkort som heter Ski Amadé (www.skiamade.com/en), det gäller i hela Salzburgområdet med 25 skidorter och totalt 760 kilometer pist! Sjudagarskort för en vuxen kostar 268 euro, för ungdomar 201 euro och för barn 134 euro.

Om du tröttnar på utförsåkningen kan du ta skidbussen upp till vändplatsen i Jägersee, som är en liten glaciärsjö som ligger mycket vackert där vägen tar slut. Där finns ett litet café och fina längdspår.

Att bo i Wagrain-Kleinarl

Wagrainerhof ligger fint vid torget i Wagrain.

Hotell Wagrainerhof (www.wagrainerhof.com) är ett utmärkt hotell i den högre klassen. Allt är effektivt och trevligt, rummen bekväma och frukosten en dröm för skidåkare. Här finns allt och dessutom fyra olika sorters mörkt bröd av yppersta klass – sånt hittar man bara i Österrike. Hotellet ligger vid torget i Wagrain med snubbelavstånd till skidbussen.

Moabauer är en gård i traditionell stil.

Farmhouse Moabauer (www.moabauer-wagrain.at) är ett perfekt ställe för en familj med lite mindre barn. Det är en riktigt bondgård med mjölkkor samt ponnys, kaniner, katter och höns. De ger lysande sysselsättning till de mindre när de tröttnat på skidpjäxor som klämmer. Här finns lägenheter för upp till 4 personer och priserna för en lägenhet startar på 50 euro per natt, ingen frukost ingår och städning tillkommer.

Haus Andre är ett av husen i Brownies Apartments.

Brownies Apartments (www.brownies-apartments.com) drivs av engelsmannen Chris Brown och har tre olika hus med sammanlagt 15 lägenheter. De största lägenheterna rymmer 8 personer och priserna varierar väldigt mycket beroende på lägenhetsstorlek och säsong. Oavsett priset så ligger alla husen så att man har ski-in-ski-out till någon lift. Parkering ingår också.

Att äta i Wagrain-Kleinarl

Schüttalm är en matoas i backen.

Schüttalm (www.schuettalm-kleinarl.at) är en backrestaurang som bjuder på härlig miljö, fantastisk mat och mycket trevlig service. Dessutom finns det fisk för den som är rädd drabbas av akut överdosering av kött. På väggen hänger det något så malplacerat en hygglig kudutrofé som en av kyparna tagit med sig från sitt afrikanska hemland Namibia.

 

Restaurant Grafenwirt kan även hyra ut rum till den som så vill.

Restaurant Grafenwirt (www.grafenwirt.com) ligger i centrala Wagrain – och är även ett hotell. När det finns möjligheter serverar man något så exotiskt som mal (alltså fisken…) med risotto. Otroligt gott! Att få tag i det i Sverige lär dock bli svårt eftersom malen är fridlyst hos oss.

 

Sonnalm drivs, som mycket annat i Österrike, av en familj.

Sonnalm (www.sonnalm-wagrain.com) är en bergshytta som ligger på väg ner mot Wagrain och drivs av familjen Maurer i andra generationen. Här finns självfallet alla de typiska österrikiska kötträtterna och sopporna, men också god pasta, läckra pizzor och fräscha sallader. Allt serveras med mycket gott humör.

 

 

Rustikt käk på Jausenstation Ennskraxn.

Jausenstation Ennskraxn (ennskraxn@aon.at) ligger en bra bit upp i bergen i Kleinarl och är mycket genuint. Sista biten får man promenera, men det är bara bra för aptiten. Ägarna är i 80-årsåldern, men driver fortfarande gården. De har mjölkkor och varje år slår man gräs på traditionellt sätt för att ha hö till vintern. Här är det kött, knödel och sås som gäller. På vägen hem kan man åka släde hela vägen genom den mörka skogen ner till byn.

Frans Aichhorn gör ett lysande jobb i köket på Aichhorn.

Aichhorn (www.restaurant-aichhorn.at) är dalgångens i särklass bästa restaurang och ligger i Kleinarl. Ägaren, och tillika kocken, Frans Aichhorn gör ett lysande jobb. Menyn kan bestå av linssoppa, fiskpaté på forell och röding med fikonsås, gös med hummersauerkraut och saffranssås, svampbuljong med tryffel, vaktel med vindruvor i curry, fläsk med potatis- och squashrösti, pepparrot och rödvinssås, lamm med pollenta och portvinssås, sesamglass samt plommonglass/pepparkaksdumpling/vit chokladmousse med havtorn.

Råvarorna kommer främst från lokala producenter och menyn anpassas till säsongen. Stora menyn med sex rätter + mellanrätter kostar 69 euro och den lilla med fyra rätter 49,50 euro. Väldigt väl investerade pengar!

 Utflykt från Wagrain-Kleinarl

 

Salzburg är värt att besöka alla årstider.

Blir det riktigt dåligt väder någon dag kan du med fördel göra en utflykt till Mozarts födelsestad Salzburg. Vill du ha en guidad tur kan du prata med den hjälpsamma turistbyrån (www.salzburg.info).

Salzburgs storhetstid inleddes redan på 700-talet då man lade beslag på handeln med det salt (därav namnet på staden) som utvanns i Bayern. Det skapade ett mycket stort välstånd under lång tid och det märks på alla spännande byggnader från olika tidsepoker. Staden och områdena kring den var också en egen stat och styrdes med järnhand av katolska kyrkan ända fram till början av 1800-talet då man blev en del av Österrike.

 

Här föddes Mozart.

Staden är mycket vacker och det är det många som insett. Därför får stadens 150 000 invånare ta emot sex miljoner besökare varje år! Främsta affischnamnet är förstås Wolfgang Amadeus Mozart som föddes i Salzburg. Det arvet har också medfört att man satsat mycket på musik och annan kultur i många olika former.

 

 

 

Användbara länkar

Allmänt om Wagrain-Kleinarl och Österrike

Att ta sig till Wagrain-Kleinarl

Att bo i Wagrain-Kleinarl

Att äta i Wagrain-Kleinarl

Print Friendly, PDF & Email