Håll koll på passagerarplanen i realtid

Att kunna hålla koll på de flyg som rör sig i luftrummet i Europa är inte så dumt. Det kan ju vara bra för att spåra tider och förseningar både på egna flighter och om man ska möta familj, vänner eller affärsbekanta på flygplatsen.

Så här ser FlightRadar ut. Klicka bara på ett plan så får du mer info.

Så här ser FlightRadar ut. Klicka bara på ett plan så får du mer info.

Börja med att ta en titt på FlightRadar www.flightradar24.com. När jag först hörde talas om den här tjänsten kändes det som ett redskap som skulle kunna dyka upp i en TV-serie om  moderna spioner. Med FlightRadar kan du vara din egen flygplansspion på nätet!

FlightRadar bygger på en teknik som heter ADS-B. Sådana transpondrar sitter i ungefär 75 procent av de europeiska trafikplanen. Information från transpondrarna sänds till mottagare runt om i Europa och denna information förs direkt in i en server som sedan lägger upp informationen på en karta. För användarna är det bara att klicka på ett plan för att få alla information om det flygplan man klickar på. Det känns som att man själv sitter på en europeisk trafikledarcentral med uppsikt över alla flygplan. Det går också att klicka på någon av alla de flygplatser som finns i Europa och man får då uppgifter om flygplatsen samt om hur vädret är där just nu. Alltihop är rätt fräckt om ni frågar mig.

Så här ser det ut när du på flighten i mail.

En annan fiffig flygspårare finns i Apples eget e-postprogram Mail. Det enda som krävs är att du har ett mail där du finner det flightnummer du vill veta mer om. När du har det för du helt enkelt pekaren över numret. När du gjort det kommer det fram en streckad linje och en pil runt flightnumret. Peka på pilen och klicka sedan på ”Show flight information”. När du gjort det kommer det upp aktuell information om flighten i fråga. Det står när planet avgick, beräknad framkomst, vilken terminal det landar vid, etc. Det finns också cool grafisk bild av planets färdväg.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *