Bryssel, Belgien – arkitektur, mat och marknader

Vackra hus är det gott om i Bryssel.

Vackra hus är det gott om i Bryssel. I Old England, som tidigare var ett varuhus, ligger nu ett museum fyllt med musikinstrument.

De flesta associerar Bryssel med EU-högkvartet, men det finns väldigt mycket mer än så i den belgiska huvudstaden. Här finns fantastisk mat, massor av kultur, underbar arkitektur och Europas bästa marknader.

Bryssel är ett perfekt weekendresmål. Det är lätt att ta sig dit. Staden är inte allt för utspridd och den är enkel att ta sig runt i. Härliga restauranger i olika prisklasser finns överallt och Brysselborna är vana vid besökare och trevliga att ha att göra med. Staden är ungefär lika stort som Stockholm, men det känns som att det genomförs betydligt fler evenemang av i olika slag i Bryssel.

Att ta sig till Bryssel

Eftersom det åker en strid ström människor mellan Sverige och Bryssel är det relativt lätt att hitta en flygning som passar. Från Arlanda flyger SAS (www.sas.se) direkt flera gången om dagen.

Den Stockholmare som vill vara lite extra bekväm och flyga från Bromma kan välja på Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com) och Malmö Aviation (www.malmoaviation.se). De båda bolagen flyger också från Göteborg.

Slutligen flyger Ryanair (www.ryanair.com) från Nyköping, men tänk på att de landar i Charleroi som är sex mil från Bryssel.

Det kan också vara värt att tänka på att det bara tar 1,5 timme till Bryssel med snabbtåg från Amsterdams flygplats Schiphol (www.schiphol.nl).

Transfer och att ta sig runt i Bryssel

När man landat i Bryssel (www.brusselsairport.be) kan man tro att man kommit till världens största flygplats. Det är ett oändligt åkande upp och ner och långa promenader för att ta sig ut ur terminalen och till tåget (www.belgianrail.be) som går in till Centralstationen för anständiga 7,80 euro. Taxi i Bryssel är också betydligt billigare än vad du är van vid i Sverige.

Hyrcykel i Bryssel.

Hyrcykel i Bryssel.

Ett bra sätt att ta sig runt i Bryssel är att hyra en cykel. Det finns ett hyrsystem som liknar det i Stockholm (fast cyklarna här nere är betydligt rejälare) och kallas Villo! (www.villo.be). Det är rätt knepigt att komma igång med hjälp av kreditkortet, men sedan går det som en dans. Den fasta kostnaden är 1,60 euro per dag, första halvtimmen är gratis, nästa halvtimme kostar 0,5 euro och sedan ökar det successivt tills det kostar 2 euro/halvtimme. Det lönar sig med andra ord att ställa in cykeln i ett av de ställ som finns runt om i staden och plocka ut en ny cykel när man ska vidare.

Spårvagn är ett annat utmärkt sätt att ta sig fram i Bryssel.

Spårvagn är ett annat utmärkt sätt att ta sig fram i Bryssel.

Vill du inte cykla finns det ett utmärkt spårvagnsnät samt en tunnelbana med fyra linjer och massor av bussar som drivs av STIB/MIVB (www.stib-mivb.be). Är det första gången du är i Bryssel är turistkortet Brussels Card en bra investering. Det gäller 24 timmar (24 euro), 48 timmar (36 euro) eller 72 timmar (43 euro). Med kortet reser du fritt i kollektivtrafiken, går in gratis på många muséer och har rabatter på restauranger och affärer. Vill du bara köpa en enkelbiljett kostar den drygt 2 euro och den kan du köpa i princip var som helst. Väntar du ända tills du kliver på spårvagnen får du dock betala lite mer.

Innan avresan till Bryssel (www.visitbrussels.be) har jag förresten laddat ner appen från Spotted by Locals (www.spottedbylocals.com) i telefonen. För 28:- får man tips om shopping, restauranger, kultur, etc. från de som bor i den stad man ska besöka. Dessutom kopplas tipsen till gps:en. Ett suveränt hjälpmedel i städer som man inte behärskar till 100 %.

När du letar efter en adress i Bryssel måste du för övrigt tänka på att det här är ett land med många olika språk och att en del gator därför kan ha fyra olika namn! För att göra det en smula enklare brukar jag konsekvent hålla mig till franskan.

Att bo i Bryssel

Att hitta ett hotellrum i Bryssel är verkligen inte svårt. Här finns allt från extrema lyxhotell till verkligt prisvärda fynd. Som vanligt tänker jag bjuda på några tips på ställen du inte hittar så lätt på egen hand.

På Vintage kan du bo i en klassisk husvagn ombyggd till modernt hotellrum.

På Vintage kan du bo i en klassisk husvagn ombyggd till modernt hotellrum.

Precis bredvid shoppinggatan Avenue Louise ligger Vintage Hotel (www.vintagehotel.be) vars inredning bjuder på en hisnande resa tillbaka till 60- och 70-talen. Men de har inte bara 29 vanliga rum i olika storlek. Ute på gården står också en amerikansk Streamliner husvagn från 1958 som man inrett för dig som vill testa något annorlunda. Listpriset för ett dubbelrum är 175 euro per natt inklusive frukost för två och husvagnen kostar 250 euro. Det finns dock ofta specialpriser med rätt rejäla rabatter.

Ett annat kul hotell i samma område som bjuder på mycket färg är boutiquehotellet Pantone Hotel (www.pantonehotel.com). Här har man två sorters rum – Large och Extra Large. I ett Extra Large får man just mer utrymme eller en balkong eller terrass. Under helgerna och sommarmånaderna kostar ett Large-rum 119 euro för ett par som vill äta frukost på hotellet.

Det är svårt att tro att Ursule la Libellule är ett relativ billigt B&B mitt i Bryssel!

Det är svårt att tro att Ursule la Libellule är ett relativ billigt B&B mitt i Bryssel!

En riktig pärla är Ursule la Libellule (www.ursule.be). Det är ett fantastiskt bed&breakfast i den trendiga stadsdelen Ixelles. Det ägs av Kim Verbist, som är en begåvad inredare och som bjuder på två underbara rum. Från utsidan ser det ut som vilket hus som helst, men efter att ha stigit in genom den tunga porten och passerat genom en lång korridor kommer man ut i en prunkande trädgård. Rummen ligger i ett litet hus inne på gården och har direkt utgång till trädgården. Rum och frukost kostar bara 90 Euro för två personer så vill du bo här gäller det att boka i tid.

En liten del av det enorma rummet hos Rosette i Saint-Gilles.

En liten del av det enorma rummet hos Rosette i Saint-Gilles.

Rue Defacqz 142 i det hippa området Saint-Gilles ligger ett B&B som är så diskret att det inte ens har något namn. Det är skulptrisen Rosette de Stefano som hyr ut ett rum med kök och badrum. Hemsidan (www.hotes-heracles.com) är det mest spartanska jag någonsin sett, men huset från 1905 är magnifikt, väldigt charmigt och med perfekt läge! Det är lite lätt bedagat, vill du ha något nyrenoverat ska du söka någon annanstans. Rummet är 5×11 meter stort med fem meters takhöjd och har en sanslös blandning av gamla möbler i olika stilar. Allt är kryddat med Rosettes egna skulpturer. För 90 euro natten är det ett fynd. Du kan utan vidare ha kalas för 50 personer på rummet!

Ett annat spännande B&B är Caravan’Serail (www.caravanserail.be). Förutom tre rum på tredje våningen finns här också ett galleri och en stor ostörd trädgård där den helt organiska frukosten serveras när vädret tillåter det. Trädgården är också en bra mötesplats där man kan stöta på spännande människor. Rummen är inspirerade av karavantemat och kostar från 70 till 90 euro per natt inklusive morgonmaten för två personer.

Att äta i Bryssel

Det finns några saker som jag tycker står på den kulinariska måstelistan när man är i Bryssel. Utan någon rangordning är det moules-frites, våfflor, råbiff, choklad, öl och waterzooi (en härlig fiskgryta). Däremot kan du med fördel hoppa över de vita korvarna…

En-face-de-Parachute

Trångt, gott och trevligt på En face de Parachute.

En face de Parachute (www.enfacedeparachute.be) på Chaussée de Waterloo 57 B, heter så för att det ligger mittemot en klassisk affär som heter Parachute. Varför affären heter så har jag dock ingen aning om, några fallskärmar säljer de definitivt inte!

En face de Parachute är ett klassiskt brasserie, menyn beror på vilka råvaror man lyckas hitta just den dagen och är skriven på griffeltavla. Den otroligt hjälpsamma personalen går igenom varenda rätt, berättar hur den är gjord och diskuterar för- och nackdelar med den. Här kan du hitta sådant som gåslevermousse med nötter och lökmarmelad samt pilgrimsmusslor i gräddsås med svartrötter samt ripbröst. Priset är ungefär som på en medelbra svensk krog, men kvaliteten är snäppet högre trots att kockarna jobbar i ett kök som är ungefär lika stort som en liten svensk husvagn.

På Oma serveras farmors mat.

På Oma serveras farmors mat.

Ett anspråkslöst, men väldigt trevligt, matställe är Oma (www.chezoma.be). Den ligger på 129 Rue Jourdan och drivs av två unga tjejer med hälsoambitioner. Här serverar de bland annat en otroligt fräsch söndagsbrunchbuffé inklusive dryck och kaffe för 17 euro. Folkligt, fullsatt och inte en turist så långt ögat når. Oma är också ett bra ställe om det är vegetarianer med i sällskapet.

Gusto är en mysig italienare på 32 Rue Fourmois, där du kan få en klassik italiensk middag med primi, pasta och carne. Det är så populärt att det är ett under att servitörerna tar sig fram mellan borden. När jag kom dit var det fullt, men då röjde de helt enkelt en plats för mig vid bardisken. Gusto har en väldigt prisvärd meny med fem rätter samt vin och kaffe för 40 euro. För att kunna beställa den måste ni dock vara minst 4 personer och boka både mat och bord i förväg.

På Le Comptoir äter du i skuggan av statyn på torget.

På Le Comptoir äter du i skuggan av statyn på torget.

Vill du ha något snabbt, men ändå gott, någon gång mellan lunch och midnatt, är Le Comptoir på Place Boniface ett bra tips. Är vädret skapligt sitter du givetvis ute på torget. Le Comptoir har smaskiga sallader, hamburgare och pita. En stor burgare med pommes och fräsch grönsallad kostar 12,50 euro. För ett pitabröd med läcker fyllning får du lägga upp 6 euro, är du fortfarande hungrig efter den första kostar nästa 4 euro. Inte många utnyttjar det, men det är en sympatisk tanke.

Här görs stjärnmat.

Här görs stjärnmat.

Vill du ha stjärnbeströdd mat utan att det tömmer reskassan skulle jag vilja tipsa om Alexandre (www.restaurant-alexandre.be) på 164 Rue Midi. Den drivs av dem unge dynamiske kocken Alexandre Dionisio som slog igenom i ett matlagningsprogram på teve 2010. Alexandre har en välförtjänt Michelinstjärna. Trots stjärnan bjuds på en avslappnad atmosfär och för 75 euro får du en femrätters meny. Boka i tid, det vill säga innan du åker hemifrån, och tänk på att de har stängt på helgerna.

Att shoppa i Bryssel

Vad gäller shopping finns det en sak som Bryssel är rätt svårslaget på. Det är marknader. Sådana finns det otroligt många. På (www.brussels.be/artdet.cfm/4984) finner du några av de vanligaste, men tänk också på att det finns en massa andra marknader om du orkar ta dig en bit utanför centrum.

Bland allt annat på Gare du Midi serveras mat från jorden alla hörn.

Bland allt annat på Gare du Midi serveras mat från jorden alla hörn.

Söndagsmarknaden Gare du Midi Market är en enorm marknad på alla sätt och vis och en del hävdar att det här är Europas största marknad. Hur det är med det ska jag låta vara osagt, men helt klart är att man lätt kan tillbringa en dag här utan att ha tråkigt. Man löper dock en stor risk att äta ihjäl sig på alla de godsaker som finns i stånden.

Marknaden på Place Jourdan (www.marchejourdan.be) hålls varje lördag fram till 13.30. Det är ingen stor marknad, men här finns både mat och kläder och några riktigt bra stånd. Högst upp på min topplista är ett stånd som säljer oliver, torkad frukt, nötter och arabiska kryddor. Dels var det ett av de vackraste stånd jag någonsin sett och sedan var sorteringen makalös. Jag räknade till 31 sorters oliver som kostade från 4 till 6 euro per kilo!

Den här imponerande polisen med visselpipan som främsta vapen håller ordning på Marché aux Puces.

Den här imponerande polisen med visselpipan som främsta vapen håller ordning på Marché aux Puces.

I Bryssels gamla centrum vid Place du Jeu de Balle ligger marknaden Marché aux Puces (www.marcheauxpuces.be) som är en loppmarknad med antika inslag. Den är jättelik och öppen mellan 06.00 och 14.00 varje dag året runt. Det dräller av skrot, men för den som kan sina antikviteter och är uthållig går det säkert att göra fynd.

Mer sparsmakad och dyrare är antikmarknaden på Place du Grand Sablon som har öppet lördag och söndag. På torsdagseftermiddagarna är det också marknad här, men då handlar det om mat och delikatesser.

Vill man gå på delikatessmarknad på onsdag eftermiddag ska man istället bege sig till det lilla torget Place du Châtelain. Hit går många av de hippaste invånarna i Bryssel. De shoppar först veckans behov av gåslever, ostar, ostron, charkuterier och andra läckerheter och umgås sedan på de många små barer och restauranger som finns i området.

Stort, kallt och fyllt med roliga grejer på Rue des Minimes.

Stort, kallt och fyllt med roliga grejer på Rue des Minimes.

Tittar du mycket på Antikrundan är Bryssel också en stad för dig. I området kring Rue des Minimes är det väldigt hög koncentration av antikvitetshandlare. Här finns allt från snobbiga butiker med de allra finaste objekten till ruffigare lokaler där man kan finna lite av varje i gömmorna. Roligaste sorteringen fann jag på Galerie de Minimes (www.galeriedesminimes.com) som ligger i ett iskallt lager precis bredvid det judiska muséet (www.new.mjb-jmb.org). Här samsas 20 olika handlare och du finner allt från takkronor som skulle passa bra i medeltida slott till 70-talsmöbler i en salig blandning.

Jag måste också slå ett slag för en väldigt udda affär. Det är The Collector Record Gallery (www.the-collector.be) som ligger på lagom avstånd från de ståtliga gamla husen och den kissande pojkstatyn på Grand Place där du garanterat kommer att hamna någon gång under Brysseltiden. Går du igång på gamla vinylplattor är det här rätt ställe att åka till.

Här kan du shoppa märkesvaror till outletpriser.

Här kan du shoppa märkesvaror till outletpriser.

Om du vill lämna de fina gamla husen i Bryssel bakom dig och åka till en modern shoppingmiljö där det mesta finns kan du göra en utflykt till outleten Maasmechelen Village (www.maasmechelenvillage.com) som ligger 1,5 timme öster om Bryssel. Här finns väldigt många internationella varumärken representerade. Det går en särskild buss klockan 10 på morgonen från Bryssel och den återvänder 16.00. 15 euro kostar resan, men för att få ut mer folk bjuder man ibland på resan, kolla in deras hemsida och beställ biljetten där.

Att göra i Bryssel

Texten under den här rubriken skulle egentligen kunna bli hur lång som helst, men jag ska försöka begränsa mig en smula.

Är du det allra minsta intresserad av arkitektur från sekelskiftet eller inredningsgrejer i Art Deco och Art Nouveau (eller Jugend som vi och tyskarna kallar det) har du kommit rätt.

Jag skulle föreslå att du börjar med en promenad på och runt Rue de la Victoire. På Victoire dräller det av hus framförallt i Art Deco-stil och det är lätt att få riktigt ont i nacken när man kikar på fantastiska dörrar, fönster, burspråk och takkrön.

Fotskrapa från förra sekelskiftet.

Fotskrapa från förra sekelskiftet.

När du behöver vila nacken kan du istället ställa in blicken på väggen vid sidan av husens portar. Här finns för det mesta ett hål i väggen och en liten järnstång. De är alla olika och ofta väldigt vackra. Den här detaljen härhör sig från den tid då gatorna inte hade någon beläggning och sophämtningen var minst sagt bristfällig. På järnstången skrapade man helt enkelt av den värsta skiten innan man gick in i husen.

Vill du se hur en riktigt fin Art Noveau-byggnad ser ut såväl på ut- som insidan går du till Hortamuseet (www.hortamuseum.be) som var både hem och studio för den mycket anlitade arkitekten och formgivaren Victor Horta. Huset är helt fantastiskt!

Gamla bilar i kung Leopolds hus.

Gamla bilar i kung Leopolds hus.

En annan typ av formgivning hittar du på bilmuseet Autoworld (www.autoworld.be). Här finns mer än 250 olika fordon i en väldigt läcker lokal som ligger i Cinquantenaire Park. Parken och byggnaderna byggdes av Leopold II med den förmögenhet han skapade genom att kolonisera och suga ut Kongo. I parken man även finner en massa andra museer.

Mitt råd är dock att inte lägga in allt för mycket sevärdheter utan att kolla på vilka evenemang som är igång just när du är i Bryssel. Staden är otroligt livaktig och det pågår alltid något spännande.

Gatudisko under Nuit Blanche.

Gatudisko under Nuit Blanche.

Ett roligt evenemang är Nuit Blanche (www.nuitblanchebrussels.be) som går av stapeln första lördagen i oktober varje år. Nuit blanche är ett franskt talesätt som betyder ungefär ”en natt då man aldrig går och lägger sig” och det stämmer säkert för rätt många i Bryssel den här dagen då det är massor av kulturevenemang runt om i staden. Alla evenemangen är helt gratis och inget går att boka i förväg. Är det något man gärna vill se som går av stapeln i en liten lokal är det med andra ord bara att ställa sig i kö.

 

Sammanfattning av användbara länkar

Allmänt om Belgien och Bryssel

Att ta sig till Bryssel

Att ta sig runt i Bryssel

Att bo i Bryssel

Att äta i Bryssel

 Att shoppa i Bryssel

Att göra i Bryssel

Print Friendly, PDF & Email

Ett svar på Bryssel, Belgien – arkitektur, mat och marknader

  1. Pingback: Bra mål för höstens weekendresor | www.tripant.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *